Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na kolo bezpečně, aneb co byste měli vědět, než vyrazíte na cyklovýlet

3. 08. 2018 | Cykloturistika
Slunečné počasí přímo vybízí k projížďkám na kole. Láká dospělé i děti, a právě ty jsou často vystaveny nebezpečným situacím, především pokud jezdí bez dozoru. Rodiče by u svých ratolestí neměli podceňovat nejen povinnou výbavu, ale ani základní bezpečnostní pravidla jízdy po cyklostezkách a veřejných komunikacích.

Povinná výbava kola

Ať už vyrážíte na kole po silnici nebo cyklostezce, nezapomeňte u dětského i svého jízdního kola zkontrolovat, zda má všechny prvky z povinné výbavy. Do té patří odrazky - přední, zadní, na obou kolech i na šlapkách. Dále jsou to přední a zadní brzdy, světla (přední bílé a zadní červené za snížené viditelnosti) a zaslepené ostré hrany řídítek či dalších částí kol. Mezi doporučené vybavení, které se může na cestách hodit, je pak v první řadě zvonek. Ten je často podceňován, přestože dnes vzniká řada sdružených stezek pro chodce a cyklisty, kde se stává výrazem slušného chování, zvonkem totiž může cyklista upozornit chodce, že se blíží. Dále je to kryt na řetěz, blatníky, nářadí, pumpička, náhradní duše a další reflexní prvky.

Na kolo bezpečně, aneb co byste měli vědět, než vyrazíte na cyklovýletCyklistická přilba není ostuda

V ČR jsou povinné při jízdě na kole nosit helmu pouze děti mladší 18 let. Cyklistická přilba však dokáže snížit riziko úrazu hlavy až o 80 %, pravděpodobnost úmrtí po pádu na hlavu bez helmy je až 19x vyšší. Pamatujte proto na její nošení i v dospělém věku. Helma by rozhodně měla chránit hlavu po celém jejím obvodu, často chrání i oblast uší a brady.

Někteří výrobci také vyrábí speciálně tvarované helmy, které více chrání hlavu v její zadní části. Důležité také je, aby helma na hlavě dobře a pevně seděla. Jenom tak totiž může účinně hlavu ochránit.

Pravidla bezpečné jízdy

Zodpovědný cyklista by měl kontrolovat stav svého kola před každou jízdou. Důležité jsou zejména funkční brzdy a správně nahuštěné pneumatiky. Nepodceňujte ani prvky povinné výbavy a myslete na to, že čím víc budete viditelní pro ostatní účastníky provozu, tím lépe si bráníte své zdraví. Při výběru cyklistického oblečení pro děti i dospělé, proto volte takové, ve kterém budete na cestách dobře vidět, tedy výrazné barvy, nejlépe s reflexními prvky.

Trasu pak vybírejte ideálně podle nejméně zkušeného a zdatného člena výpravy, nejlépe stezky vyhrazené pro jízdní kola, kde hrozí menší riziko kolize s automobily. Je dobré mít také na paměti, že chodník (s výjimkou dětských cyklistů do 10 let), je určený pouze pro chodce, pokud zde není takzvaně smíšený provoz, což je vždy vyznačeno dopravním značením a v ideálním případě i piktogramy na chodníku. Na vozovce i na cyklostezce se jezdí vpravo, přitom se dodržuje bezpečný odstup od překážek a ostatních cyklistů či účastníků provozu. Při jízdě ve skupině se jezdí za sebou a s rozestupy. Nejméně zkušeného člena výpravy držte vždy uprostřed. Vyjížďka na silnici nesmí být jízdou v pelotonu.

Pokud při jízdě na kole používáte sluchátka nebo telefonujete, ztrácíte pozornost a méně vnímáte okolí. Riziko dopravní nehody se výrazně zvyšuje. Každý cyklista by si měl uvědomit, že v případě zavinění dopravní nehody hradí plnou výši vzniklých škod.

Nespouštějte děti z očí

Pamatujte, že do provozu na silnici nebo veřejné komunikaci nesmí jet na kole bez dozoru děti mladší 10 let. Vždy musí být doprovázeny osobou starší 15 let. Výjimkou je jízda na chodníku, cyklistické stezce nebo v obytné a pěší zóně, kde toto nařízení neplatí.


Zdroj, foto: TSK Praha



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Cyklistická přilba není ostuda - to je sice pravda, přesto i dnes řada cyklistů jede bez přilby a bohužel to ne vždy pro ně dopadne dobře v případě kolize s autem.

Reflexní prvky jsou také výborné - Smajlíknejen doplňky hlavně pokud máme s sebou děti. Cyklistika ano - však jsou dnes na mnohých místech cyklostezky ale bez helmy a reflexních prvků bych dnes na kolo nesedla.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles