Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naše vydařená dovolená

23. 09. 2009 | Vaše tipy

Začátkem července jsme se s manželem rozhodovali, kam vyrazit na dovolenou. Moře nebo hory? Vyhrály hory! Oba máme rádi Šumavu. Upoutala nás nabídka do hotelu Grádl v Železné Rudě.

Přijeli jsme před pohádkově vyhlížející hotýlek, ležící uprostřed šumavských lesů, všude plno květin a krásná příroda. Náš pokojík byl nově zařízený, čistý, k němu náleželo moderní sociální zařízení. Celá budova byla čistá, útulná a co hlavně - nekuřácká! Celou dobu pobytu se o nás vzorně staral všechen personál, rovněž výborná byla domácí kuchyně. Co víc si přát? Pěkné počasí. A to se nám splnilo!!

Denně jsme podnikali dlouhé pěší túry. První den jsme navštívili Černé jezero-největší jezero na Šumavě, odtud jsme se dostali poměrně náročnou cestou na jezero Čertovo, dále pak kamenitou cestou s vystouplými kořeny stromů pod Špičácké sjezdovky a dolů do Železné Rudy.

Další den jsme se autem přepravili  pod bavorský Velký Javor. Nahoru nás vyvezla moderní kabinková lanovka, na samý vrchol jsme došli pěšky. Pohled z výšky 1456 m na české a bavorské vrcholky hor byl nádherný, což ještě umocňovalo slunečné počasí. Dolů jsme se dostali po svých. Cestou jsme se kochali krásnými pohledy na okolní krajinu a dýchali čerstvý horský vzduch. Téhož dne jsme ještě absolvovali cestu k Malému Javorskému jezeru. Cesta byla velice dlouhá, ale na jejím konci byl úžasný pohled na romantické jezero. Zpáteční cesta již byla snesitelnější.

Během dovolené jsme navštívili také Hůrku, kde je kaple rodiny Adelů, ve které je pochován otec spisovatele Karla Klostermanna. Odtud jsme pokračovali na jezero Laka. Procházeli jsme územím na vlastní nebezpečí, kde to bylo hrozně deprimující. Část lesa poničil orkán Kyril, zbytek kůrovec. Byli jsme rádi, když jsme se odtud dostali a uviděli jezero Laka, které je kouzelné. Je to nejvýše položené jezero na Šumavě, ale postupně zarůstá vegetací a přechází na zrašelinělý močál. Zatím se po něm ještě prohánělo hejno kačen. Zpáteční cestu jsme volili jinudy. Zde byla už krajina velice pěkná.

Velice dlouhý pěší výlet byl z hotelu Grádl  k hotelu Belveder, dále Hofmanky, cesta pod lanovkou na Pancíř, rozhledna na Pancíři.  Rozhledna je velice pěkně situovaná. Z jejího ochozu je vidět široko daleko. Za velice příznivého počasí jsou prý vidět Alpy, což se nám, i když bylo slunečno, nepodařilo, přesto viditelnost byla velice dobrá.Při zpáteční cestě jsme minuli chatu Horizont, Hrnčíř, došli na Pancíř, odtud lesem k hotelu Sirotek , dále po silnici do Železné Rudy a lesní cestou na Grádl.

Ještě jsme navštívili bavorské lázeňské městečko Bodenmais, kde nám v malé sklárně, plné překrásných skleněných výrobků, předvedli výrobu velké a malé vázy z barevného skla. Jeli jsme bavorským vlakem-pěkný zážitek z jízdy- vlak moderní, útulný, čistý.Vystoupily jsme v Alžbětíně na bavorském nádraží, kde jsme si prohlédli muzeum starých lokomotiv a vagonů, prošli jsme bavorskou Železnou Rudu a přes Debrník se vrátili do české Železné Rudy.

Co říci závěrem? Železná Ruda by bylo velice pěkné letovisko kdyby....Kolem dokola jsou krásně opravené domy, hotely, penziony, ale náměstíčko  je nevlídné. Dříve zde vévodil kostel Panny Marie Pomocné s cibulovou bání. Léta na něm zanechala stopy, ale v době, kdy jsme Ž. Rudu navštívili se začalo po jeho obvodu budovat lešení. Snad bude kostelík brzo opraven. To ale není všechno. Náměstí doslova hyzdí vietnamské obchody. Kdyby byli prodejci v kamenných obchodech, nevadili by nikomu, ale kolem kamenných obchodů jsou přilepena různá plátěná, ale i dřevěná přístřeší plná nejrůznějšího vkusného, ale i nevkusného zboží. Co s tím?

Z celé dovolené nám, zbyly nádherné vzpomínky na naši krásnou Šumavu a jen malý mráček v podobě náměstíčka v Železné Rudě. Domů jsme se vrátili opálení, odpočatí a v pohodě.


Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Letos po delší době jsme zase zašli na jezero Laka.Už je to tam hezčí,příroda se vzpamatovala.Také to tenkrát bylo deprimující,ale letos parádníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
kteří mně článek pochválili.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Při čtení jsem si vzpomínala na naši dovolenou.Taky jsme tyto trasy absolvovaly,jen tu na Velký Javor ne.To nás čeká zase příští rok.Kostelík v ŽeleznéRudě je už hotový,ale ty Vietnamci tam jsou stále a zdálo se mi,že jich tam je víc jak v loňském roce.Bohužel,opravdu to kazí celkový dojemSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Šumavu neznám.pěkné čtení..díky ..Jsem z Moravy
Obrázek uživatelky
profil
pekné miesto
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles