Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oči a sluníčko: jak ochránit jeden z nejcennějších smyslů?

12. 06. 2014 | Krása
Na jaře a s přicházejícím létem nás čeká čím dál více slunečných dní. Kromě příjemných aspektů, které nám slunce přináší, nesmíme zapomínat na to, že nám může také ublížit. Dlouhý pobyt na slunci neškodí jen naší kůži, ale může mít neblahý vliv také na jeden z našich smyslů. UV záření je pro oči stejně škodlivé jako pro kůži a může mít za následek nejen krátkodobé, ale také nevratné poškození či oční onemocnění.

Jak se před slunečním zářením chránit?


Hlavní zásadou je snížení délky expozice, tedy vystavení se slunečnímu záření, a to především v dopoledních hodinách. Nesmíme zapomínat ani na ochranné prostředky – sluneční brýle, opalovací krémy a vhodné oblečení.

Jak působí UV záření na oko?   


V oku absorbuje UV záření spojivka a částečně i rohovka. Po ozáření oka UV paprsky může dojít po 30 minutách až 24 hodinách k prudkému zánětu spojivek a rohovky, který je provázený zpravidla zánětlivou reakcí kůže očních víček a kůže obličeje. U očí jsou tyto potíže způsobeny tím, že se vrchní vrstva rohovky odlupuje a dochází k dráždění citlivých nervových zakončení v rohovce.

Jak ochránit jeden z nejcennějších smyslů?Poškození oka může být krátkodobé, či dlouhodobé. Krátkodobé poškození může způsobit neinfekční zánět rohovky. Oči jsou pak citlivé zejména ve spojení s chladivým větrem či sněhem. Člověk, který zánětem trpí, pociťuje bolestivost, má zarudlé oči, pocit cizího tělíska v oku a nadměrně slzí.

Dlouhodobé poškození je závažnější. A navíc je často bez příznaků. Čím delší je vystavení UV záření, tím větší je také riziko poškození oka a vzniku onemocnění, zejména s přibývajícím věkem. Typickým příkladem takového onemocnění je šedý zákal. Je charakteristický tím, že se čočka oka zakalí a poškozený vidí, jako by se díval přes špinavé sklo. Jedinou možnou léčbou je operace.

Slunce je pro naše oči škodlivé bez ohledu na to, zda je duben, nebo září, či jakou aktivitu zrovna provádíme. Jeho intenzita se mění společně s nadmořskou výškou. Největší nebezpečí nám hrozí ve vysokých nadmořských výškách, zasněžených horách či na písčitých plážích. Rovněž denní doba má na jeho intenzitu vliv. Všeobecně lze tvrdit, čím výše je slunce na obloze, tím je intenzita UV záření vyšší.

Oči jsou ale UV záření vystaveny více v dopoledních a odpoledních hodinách  než v přímé poledne. Říkáte si, že si protiřečím? Kdepak. Když je totiž slunce níže nad obzorem, je pravděpodobnější, že do něj pohlédneme, než v případě, kdy je přímo nad námi. Proto je třeba chránit oči celý den. Ostražitost je pak vhodná především u dětí a dospívajících. Ti totiž mají širší a průhlednější čočku, jsou proto zranitelnější.

Sluneční brýle nejsou jen módním doplňkem


Ačkoli většina z nás (převážně dam) považuje sluneční brýle za vhodný doplněk svého vzhledu, neměli bychom nikdy zapomínat na jejich primární funkci – ochranu očí před škodlivým UV zářením. Kvalitní sluneční brýle, které jsou k dostání také v lékárnách, obsahují UV filtr. Takové brýle mají obvykle označení CE a údaje o UV filtru bývají popsány na stranici brýlí (obvykle značka UV 400). Na argumentaci typu: „Ty jsou ale příšerně drahé!“ raději hned zapomeňte. Brýle s UV filtrem jsou bezesporu kvalitnější a při jejich nošení máte jistotu, že vás proti UV záření skutečně ochrání.

Jakmile si začneme vybírat brýle, automaticky sáhneme po těch, které vypadají hezky. Věc, kterou budeme mít po mnoho letních dnů na obličeji, se nám samozřejmě líbit musí, avšak musíme myslet také na své pohodlí. Brýle bychom si před koupí měli vždy zkusit, aby nikde netlačily.  Sluneční záření se k očím dostává nejen zepředu, ale také za stran či zezadu. Proto je lepší volit brýle s většími skly. Nejlepší ochranu poskytují brýle, které jsou anatomicky tvarované.

Slzí vám často oči? Pozor!


Slunce může způsobit pálení, svědění a bolestivost očí. Tyto problémy lze řešit užitím očních kapek, které obsahují látky, jež oči zklidní. Většinou jde o tzv. antihistaminika, tedy látky, které se užívají i k léčbě alergie. Doporučuje se také pobyt v temné místnosti, nikoli na přímém světle. Pomohou také studené obklady.

Spousta osob se setkalo s problémem slzení očí. Lidé si stěžují, že jim slzí oči při přechodu z tepla do chladna, ve větrném počasí či v závislosti na roční době a žádnými jinými příznaky alergie netrpí. Slzení je v některých případech normální reakcí oka na měnící se okolní prostředí u jedinců, kteří mají oči citlivější.

Jindy ale může skutečně jít o mírnou alergii. Protože slzení může být jediným příznakem alergie, postižený si svůj problém s alergickou reakcí často nespojí. Existuje řada volně dostupných léčiv, která dokáže tyto alergické projevy zmírnit. Pokud se ale jedná o závažnější poškození oka, je nutné nechat si předepsat vhodnou farmakoterapii lékařem. Může totiž dojít k zánětu spojivky, který je léčen kapkami či mastmi s obsahem antibiotik nebo antibiotik a kortikoidů - které působí protizánětlivě.

Pálení, řezání a bolestivost může být způsobena takzvaným syndromem suchého oka, kdy dochází k poruše slzného filmu. Kromě výše zmíněných příznaků má pacient také pocit unavených očí, je světloplachý a má potíže s pohybem víček spojeným  s pocitem přilnutí víčka k povrchu oka.

Objektivně se toto postižení projeví zarudnutím očí, lepkavou sekrecí a postupně dochází k poškození povrchu očí. U lehčích forem se podávají takzvané umělé slzy, které nahrazují chybějící tekutinu slz. U těžších forem pak gely a masti, které se aplikují na noc. Umělé slzy, které jsou v současnédobě k sehnání v lékárně, obsahují UV filtr, díky čemuž dokážou chránit oko také před poškozením od slunce.

Autorka: Mgr. Šárka Korbářová 
z Alphega lékárny v Třebíči


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Obyčejné brýle postačí na ochranu a nemusí být za hodně peněz.
Obrázek uživatelky
profil
nosím sluneční brýle,hodně mi slzí oči a musím používat kapky na alergii,už to mám 4 rokem
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles