Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 26.05. 2024
Dnes má svátek Filip
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Očkování do Indie – kolébky civilizace

14. 07. 2010 | Praktické rady
Cestování do exotických destinací si získává stále větší popularitu. Aby se však zahraniční dovolená obešla bez zdravotních obtíží, je třeba se před odjezdem informovat o zdravotních rizicích a možnostech očkování. V Očkovacích centrech jsou vám k dispozici odborní lékaři – epidemiologové s dlouholetou praxí v oboru.

Ve spolupráci s doc. MUDr. Rastislavem Maďarem, Ph.D. jsme připravili ukázkové informace o exotických destinacích, které jsou v posledních letech u českých cestovatelů nejoblíbenější. MUDr. Maďar je specialista v oborech epidemiologie, prevence a kontroly infekčních nemocí, cestovní i tropické medicíny a také nadšený a zkušený cestovatel.

Země pod vrcholky Himálají jitří fantazii a po staletí přitahuje cestovatele i dobyvatele. Země, kde se narodil Buddha, vlast Máhatmy Gándhího a působiště Matky Terezy, je zemí  kontrastů - od zasněžených vrcholků velehor po písečné pláže, od nejmenších osad v horách až po přelidněné metropole, od nejchudších obyvatel až po skvostné paláce miliardářů. Sever láká krásnou přírodou, starobylou architekturou a chrámy v nížině řeky Gangy včetně nejznámějšího Taj Mahalu.

Na západě se nachází turistické letovisko Goa s jednou z nejkrásnějších pláží na světě, mnoha nočními kluby a bary a jeskynními chrámy Elora a Ajanta. Dalším místem hodným návštěvy je velkoměsto Bombaj, kde stojí za to se pár dní zdržet. Pro příznivce vodních sportů jsou tu tropická souostroví Andamany a Nikobary. Za návštěvu určitě také stojí národní parky Bandavgarh, Periyar Tiger National Park a na východě země rezervace divoké zvěře Kaziranga.

„Indie patří k nejrizikovějším zemím na světě, pokud jde o přenos nákazy z jídla, potravin, ledu, nápojů nebo rukama. Do této země se proto v první řadě doporučují vakcíny proti nemocem, jejichž původci vstupují do organizmu ústy – virová hepatitida A, břišní tyfus a cholera,“ vypočítává  doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D. Z dalších nemocí je vhodné se očkovat proti meningokokovému zánětu mozkových blan, virové hepatitidě B a při návštěvě venkova v letním monzunovém období i proti Japonské encefalitidě. Při pobytu v odlehlých oblastech (např. hory a vzdálený venkov) nebo při dlouhodobém pobytu je potřeba zvážit i očkování proti vzteklině. Dále je potřebné zkontrolovat platnost očkování proti tetanu. U osob nad 40 let věku je při plánovaném bližším kontaktu s místními obyvateli vhodné přeočkovat proti záškrtu a před odjezdem do severozápadního pohraničí s Pákistánem by se u všech dospělých nad 30 let věku měla aplikovat jedna dávka vakcíny proti přenosné dětské obrně.

„Malárie se vyskytuje především na venkově ve střední a jižní Indii, intenzivně zejména v období dešťů. Bez malarické infekce jsou celoročně jen horské oblasti s nadmořskou výškou nad 2000 m.n.m. V prevenci této potenciálně smrtelné nemoci je potřebné po konzultaci s lékařem - specialistou užívat antimalarické tablety a repelent s dostatečnou koncentrací účinné látky. Ten chrání i před dalšími tropickými horečkami, kterým nelze předcházet očkováním např. dengue a chikungunya,“ doporučuje Rastislav Maďar z Očkovacího centra.

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !