Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pět mýtů o hubnutí: biopotraviny ani odtučněné jogurty redukci nepomohou

29. 09. 2009 | Diety
Mnoho z nás slyšelo „zlaté pravidlo“ pro shození nadbytečných kil: nepřejídat se a jíst zdravě. Můžeme se na něj ale spolehnout? Existují totiž potraviny, které zdravé nepochybně jsou, ale při redukci váhy nám prokážou medvědí službu.

 

Cereálie na snídani? Ne, pokud chcete zhubnout

„Ne každé jídlo, které je zdravé, je vhodné pro snížení hmotnosti. Mezi rozšířené přestupky proti redukční výživě patří například snídaňové cereálie,“ říká Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment, který ve svých doporučeních vychází z dlouhodobých zkušeností z oblasti redukčního stravování. Lupínky a müsli totiž dodají velké množství energie na malé množství potraviny. „Cereálie jsou vhodné pro sportovce a fyzicky aktivní populaci. Rozhodně je však nedoporučuji zařazovat do redukčního jídelníčku,“ dodává Galová.

 

Odtučněné jogurty se překvapivě pro dietu nehodí

Také jíte odtučněné jogurty a máte dobrý pocit z toho, že děláte něco pro štíhlou linii? „Mnoho našich klientů bývá překvapeno, že takzvané light jogurty nejsou vhodné pro redukci váhy. Aby odtučněný jogurt získal konzistenci, musí se při výrobě místo tuku používat zahušťovadla, ve kterých ve většině případů není omezen cukr. Navíc tyto produkty neobsahují probiotické látky, které pozitivně působí například na střevní mikroflóru,“ vysvětluje Galová.

Jogurty jsou nepochybně zdraví prospěšné, například pro obsah vápníku, ale vyplatí se vybírat. Pro redukci hmotnosti Galová doporučuje bílé jogurty, acidofilní mléka a kefíry s nižším obsahem tuku ve výrobku, ale ne light výrobky.

 

Ovoce bychom měli zařazovat do redukčního jídelníčku s rozmyslem

„Ovoce nepochybně patří mezi potraviny, které jsou v našem jídelníčku nenahraditelné - je v něm vláknina, minerální látky a vitamíny. Při redukci váhy však doporučujeme střídmost v jeho konzumaci, vyplatí se upřednostňovat spíše zeleninu,“ říká Galová. Ovoce totiž obsahuje monosacharidy (stejně jako cukrovinky), které jsou nejrychlejším zdrojem energie. Rychle zvyšují hladinu krevního cukru a organismus je nemusí stačit spalovat. Při redukci hmotnosti by se v jídelníčku raději nemělo vyskytovat sušené a zavařované ovoce, fíky, datle, banány, hrozny a ananas.

 

Biopotraviny nemají na redukci nadváhy vliv

Častým omylem je přesvědčení, že biopotraviny jsou při redukčním stravování vhodnější než jiné. Pravdou je, že se vyznačují vysokou kvalitou, výraznou a nefalšovanou chutí, v případě zeleniny a brambor také dobrou trvanlivostí. Při jejich zpracování je zakázáno například bělení, působení hormonů, ozařování a mikrovlnný ohřev, nakládání s použitím chemikálií nebo používání synteticky přídatných látek (např. syntetická sladidla). „Jde tedy o potraviny nezávadné, sociálně i eticky akceptovatelné, avšak na redukci váhy jejich vlastnosti vliv nemají,“ říká Galová.

 

Rostlinné tuky – zdravější než živočišné, obsahem energie se však neliší

Mnoho lidí si myslí, že když nahradí živočišný tuk rostlinným (například sádlo nebo máslo olivovým olejem), tak budou hubnout. Ne tak docela. „Všechny tuky, ať již živočišného, nebo rostlinného původu, mají přibližně stejný obsah energie. Přesto doporučuji do jídelníčku zařadit převážně rostlinné tuky, protože jsou zdravější. Je však třeba si uvědomit, že v rámci redukčního režimu je potřeba sledovat jejich množství,“ vysvětluje Galová.

Vhodný je extra panenský olivový olej, který má na rozdíl od živočišného tuku nulovou hodnotu cholesterolu a pomáhá snižovat riziko vzniku srdečně cévních onemocnění. Pokud se však snažíte shodit nadbytečná kila, je potřeba omezit i nadbytečný příjem těchto zdravých tuků.


Zdroj: Institut kompliment®


Gabriela Straková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ked schudnúť tak nielen jedlom
Obrázek uživatelky
profil
jogurty ano.........ale bez Ecek ale kdo na ta mrnava pismenka vidi ...kolikrat ani s brylemi to abych pridala krom bryli jeste lupu
Obrázek uživatelky
profil
Určitě pro hubnutí je důležité nejíst. Jinak se člověk nespadne.
Obrázek uživatelky
profil
Když vidím, jak si lidi kupují ty light jogurty, nebo stačí ty jogurty za čtyři koruny, tak rostu. To si nekupují jogurt, ale vlastně škrob, ale to už je bohužel, jak je vidět vlastně nezajímá. Hlavně, že moc nestojí
Obrázek uživatelky
profil
Zhubla jsem od února2009 27 kg a pořád se dozvídám něco nového,nevěděla jsem o těch jogurtech a cereáliích,díky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles