Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 16.06. 2024
Dnes má svátek Zbyněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pohádkové Průhonice

26. 07. 2013 | Česká republika

Co myslíte, který zámek je nejpohádkovější? Asi se vám vybaví Hluboká, s princeznou Krasomilou, Bouzov s létajícím ševcem nebo snad půvabná Večernice před Hrádkem u Nechanic? V mnoha pohádkách se vyskytl Pernštejn, Telč, Konopiště, Lednice, Buchlov, Buchlovice, Sychrov, Žleby..., ale určitě nejčastějším filmařským objektem v této kategorii jsou Průhonice. Je to dáno i jeho snadnou dostupností, neboť leží na okraji Prahy.

Při procházce parkem si především v blízkém okolí zámku a Podzámeckého rybníka připomínáme známé záběry z pohádek doslova na každém kroku. Poznáváme, kudy přijížděl král Kazisvět na námluvy za princeznou Ladou, na nádvoří, kde se utábořilo jeho vojsko,     o mnoho let později řeší finanční potíže kníže v pohádce S čerty nejsou žerty, zatímco jeho dcery princezny Angelína a Adélka pobíhají kolem jezírka. Sem přijíždí na svatbu i démonický Lucifer v podání Karla Heřmánka. U jezírka jede na koloběžce i Dagmar Patrasová v pohádce Koloběžka první.

Park posloužil pro většinu exteriérů pohádky Ať přiletí čáp, královno. Domek pradleny (Iva Janžurová) je tzv. Rybárna u Botiče hned pod zámkem.

Pohádkové PrůhonicePostupujeme parkem k jihu a na jedné z křižovatek dnes už marně hledáme ohnutý dub, po kterém leze Leontýnka s Jankem v pohádce Ať žijí duchové! Dub se bohužel vyvrátil a byl odstraněn.

Stejný problém nastává u rybníku Labeška. Tři veteráni se zde potkávají s flašinetářem - vysloužilým vojákem, ale hráz od té doby prošla úpravami nebo se mohlo zčásti jednat o dekoraci.

Co by kamenem od Labešky dohodil, stojí tzv. Česká chalupa. Kolem ní lezl princeznin nos ve Třech veteránech, ale především zde bydlela Popelka (v televizním zpracování z roku 1969).

Nemusíte být jen fanda filmových míst a pohádek, aby vám Průhonický park učaroval. Jeho zakladatel hrabě Arnošt Emanuel Silva Tarouca měl nejen prostředky a odborné znalosti (mj. byl spoluzakladatelem a prezidentem Dendrologické společnosti Rakousko-Uherska), ale i cit pro krajinu. Meandrující potůčky, louky, průhledy na zámek, skupiny domácích i cizokrajných dřevin můžete obdivovat z mnoha kilometrů pěšin a cestiček. Přijde si zde na své romantik, turista i dendrolog. 

Od jihu se celým parkem vine potok Botič, přibírající na své pouti Jesenický a Dobřejovický potok. Aby bylo možno udržovat přiměřený stav vody za sucha i v době jejího nadbytku, byla vybudována řada jezů, slepých ramen, přepadů a také tři rybníky - Podzámecký, Labeška a Bořín.

Nejvíce je park navštěvován v době, kdy kvetou pěnišníky - rododendrony a azalky, kterých je zde kolem 8000 kusů. Údolí jim poskytuje vhodný polostín i vlhké klima. Za pozornost stojí i tříhektarová skalka - Alpinum.

Před nedávnem byla opravena vyhlídková věž - Gloriet. Kamenná 8 m vysoká stavba z doby kolem roku 1830 původně napodobovala romantickou hradní zříceninu a malá stavbička v sousedství sloužila jako sklípek na potraviny. Věž je po venkovním schodišti volně přístupná, výhledu bohužel brání vzrostlé stromy.

Pro úplnost dodám, že park je otevřen celoročně, je Národní kulturní památkou a byl zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO. Ne každá samozřejmost je pro každého návštěvníka samozřejmostí, neboť si neuvědomuje, že svou činností škodí či obtěžuje ostatní návštěvníky, takže z návštěvního řádu si dovolím vyjmout, že po parku se nejezdí na kole, nekouří se zde a pejska můžete mít pouze na vodítku.

Celý 250 ha rozlehlý park při jedné návštěvě určitě neprozkoumáte, a každé roční období nabízí něco jiného, což je další dobrý důvod se do Průhonic vracet.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pohádkové Průhonice:

Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krása Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásná i zajimava prochazka přírodou....nejkrasnejší, když kvetou růže
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek!
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
za další krásný článek i fotky Smajlík V Průhonicích jsem byla 2x, na jaře je tam krásně Smajlík Ale o České chalupě jsem nevěděla, takže díky ještě jednou za všechny informace i milou vzpomínku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles