8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pravidelná svačinka – základ dětského jídelníčku

9. 10. 2009 | Diety

S návratem dětí do škol vyvstává řadě maminek velký problém – co dát dětem ke svačině. Pokud nechtějí, aby si děti kupovaly v bufetu předražené a nezdravé bagety nebo koláče, musejí jim do školy nachystat správnou svačinu. Takovou, aby ji dítě snědlo rádo, stihlo ji zkonzumovat i za krátkou přestávku, neušpinilo se, aby mu dodala dostatek živin i energie a v neposlední řadě aby přežila cestu ve školní aktovce. Správně zvolit tedy není jen tak.

Jak by taková správná svačina měla podle nutriční terapeutky vypadat?

„Velmi důležité je uvědomit si, pro jak staré dítě svačinu připravujeme a jak bude probíhat jeho den. Tomu musíme podřídit energetickou hodnotu svačiny. Obecně platí, že čím je dítě starší a čím aktivnější život vede, tím více potřebuje energie. Svačina by měla sice zahrnovat menší část celkového denního příjmu, ale i tak by měla být dostatečně kvalitní, “ říká Lucie Růžičková, nutriční terapeutka z Fakultní Thomayerovy nemocnice.

 

O ideální školní svačině Lucie Růžičková říká: „Zdravá svačina má obsahovat obilninovou složku, mléčný výrobek, zeleninu nebo ovoce a nápoj. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit, že čím barevnější bude svačina, tím bude pro děti lákavější.“

 

Zkuste tedy zaexperimentovat třeba s barevnou zeleninou a sezónním ovocem, zvolte chutný nápoj a obilný výrobek. Pokuste se vyhnout uzeninám a nezapomínejte na mléčné výrobky. Pokud zvolíte sladkou svačinu, zkuste vybrat výrobek obsahující cereálie a slazený medem, jako třeba Medového BeBe Brumíka.


Být dobrou matkou

Ze všeho nejdůležitější je opravdu dítěti svačinu připravit. Jako maminka sice neovlivníte, zda neskončí v koši, ale nejhorší, co můžete udělat, je nechat dítě celé dopoledne bez svačiny. „Některé děti nejsou zvyklé snídat, a pokud nemají svačinu, bývá jejich prvním jídlem až oběd. Většina přijaté stravy se tím přesunuje až na odpoledne a večer. Takový stravovací režim může být základem tloušťky v dětství, ale i v dospělosti,“ říká nutriční terapeutka.


Zabalená svačina

Řada z nás asi vyrůstala na obvyklém chlebu s máslem a sýrem nebo salámem. Řada z nás si ale taky pamatuje, jak takový chléb do dlouhé cestě ve školní brašně vypadal. Moc lákavé to tedy nebylo. Naše maminky by byly nešťastné, kdyby věděly, kolik takových rozmačkaných svačin nakonec skončilo v koši místo v bříšku jejich ratolesti. Dnes už je situace daleko jednodušší – na trh přišla řada svačinových boxů a zaručeně těsnících lahviček, ve kterých si děti mohou bez poškození přinést do školy svačinu nebo pití.

 

Bez nápoje ani ránu

 

Samotnou kapitolou je správný pitný režim. Řada rodičů totiž zapomíná, že dítě tráví ve škole takřka polovinu dne, mělo by tedy vypít cca 1 litr tekutin. Pokud odečteme ranní čaj a pití k obědu, zbývá ještě stále velké množství nápojů.

 

Řada rodičů na nápoje zapomíná nebo tvrdí, že dítě by si mělo pití koupit ve škole, aby ho netahalo v tašce. To by samozřejmě bylo lepší, jenže většina dětí to neudělá. Jediná možnost je tedy dát jim vše z domova. A jaké nápoje jsou nejlepší? „Ideální je čistá voda, kterou lze ozdobit plátkem čerstvého ovoce, nebo ji můžeme dochutit šťávou z ovoce, např. pomeranče, citrónu, mandarinky. Vhodným nápojem jsou i 100% džusy ředěné vodou nebo čaje, “ říká Lucie Růžičková.


A závěrečná rada nutriční terapeutky:

„Nezapomínejte, děti kopírují rodiče! Měli bychom jim tedy jít ve správném stravování příkladem.“


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Dnes mají děti možnost koupit si kvalitní svačinu i ve škole, což za našich časů nebylo.
Obrázek uživatelky
profil
U nás ve škole sice děti mají automat na jogurty a jog.mléka,ale často se stává,že jsou výrobky vyprodané a trvá i několik dní než je doplní.Smajlík Protože nemám jistotu,že budou mít svačinu,tak jim radši chystám svačinky doma.Snažím se obměňovat chleba (peču si sama v pekárně)většinou nějaký celozrný,různé pečivo a vždy přidám ovoce nebo kousek zeleniny,do chleba vložím ledový salát nebo čínské zelí.Jindy jim dám jogurt nebo musli tyčinku.Pití je samozřejmost,ale podle toho co holky říkají, hodně dětí Smajlík nenosí do školy ani svačinu a ani pití.
Obrázek uživatelky
profil
v osumdesátych létech měli děti svačinky ve škole - sladký rohlík a jogurtové mléko ...dnes to už neni ony jim to obměnovaly a mi jsme měly po starosti zaplatilo se a věděla jsem že sváču sní.
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky jsme chodili o přestávce kolem dokola,se sváčou v ruce a drobili jsme. Sváču jsem nosila pravidelně, chleba s něčím,
k pití byl vždy připraven dobrý čaj ve várnicích, a na tácu čisté skleničky,kdo chtěl tak si došel,várnice byly vždy před vchodem do kuchyně, to aby nás kuchařky měly na očích, A pilo se dost, ten kdo si došel zkrátil si chození po chodbě. SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
svačinu nosila. Většinou chleba s máslem a se sýrem. A stále to mám ráda! A pití?! Pila se voda z vodovodu! A teď zrovna jak v jednom filmu chodili se sváčou po chodbě!! SmajlíkVnučka nechápala!To pamatuju ,nikdo nesměl zůstat ve třídě a chodilo se dokola po chodbě!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles