Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 16.06. 2024
Dnes má svátek Zbyněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příjemnou procházkou ke Skryjským jezírkům

2. 10. 2011 | Vaše tipy
Ani ne hodinu cesty autem z Prahy je možné dostat se pěknou procházkou k zajímavým přírodním úkazům, nadýchat se opravdu čerstvého vzduchu a nabrat nových sil.

Západně od Prahy, na území budoucího Národního parku Křivoklátsko, se nachází obec, mající ve svém heraldickém znaku trilobita. Jsou to Skryje.
Pro pohodlné parkování je k dispozici poměrně velký počet bezplatných parkovacích míst. Odtud se po pár krocích ocitnete na návsi, výchozím bodě značených turistických tras, významnou občerstvovací stanicí – místní restaurací, a obchodem.

Nejvíce turisticky atraktivní a zároveň nejfrekventovanější cíle vedou ke zřícenině hradu Týřov či k v nadpise článku uvozujícím – ke Skryjským jezírkům. Ke Skryjským jezírkům je možné se dostat dvojmo. Horní cesta je značená Klubem českých turistů modře. Nejdříve projdete obcí a poté se cestou přes pole a luka dostanete k zdejším lesům. Neobyčejně bohatou místní květenou, mezi jilmy, javory a habry, snad za občasného zazpívání či letu drozdů, pěnic a snad s trochou štěstí čápa černého se postupně cestičkou dostanete ke korytu Zbirožského potoka.

Tento vás zavede k velmi pěkné přírodní památce, zákonem označené jako Přírodní rezervace Skryjská jezírka. (1) Rezervací je nejen pro zachovalou čistou přírodu, skalní útvar na toku potoka, ale také pro výskyt chráněných druhů rostlin, živočichů. Zdejší lokalita je také proslavena výskytem velkého množství prvohorních zkamenělin.
Trasa ke Skryjským jezírkům není náročná a lze ji bez problému absolvovat i s velmi malým dítětem. Měří přibližně 2,5 kilometru.
Máte-li chuť na delší procházku, můžete po modré stezce pokračovat dále podél toku Zbirožského potoka a poté lesem k Čechovu mlýnu, a odtud dále přes louky do Podmokel. (2) Vsi, kde byl nalezen historicky nejrozsáhlejší poklad zlatých mincí v Evropy.
Modrá stezka je lemovaná řadou informativních a naučných tabulí, zprostředkovávajících informace o místní fauně, floře, geologickém původu a historických památkách včetně souvislostí s jejich vznikem a následným vývojem.
Skryjská jezírka, místní lesy a výhledy na chráněnou krajinnou oblast Křivoklátsko, zřícenina hradu Týřov – to vše láká k příjemnému půl či celodennímu výletu pro všechny členy rodiny.


Perla - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
že jsme se dnes sebrali a za krásného počasí dojeli
do Skryjí a odtud po modré značce k jezírkům. Zpátky jsme šli přes bývalý camping, což bylo trochu delší. Z této strany jsme tam ještě nebyli.
Pěkný článek i výlet!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mohu jen doporučit,krásně čistý vzduch,květana s florou a faunou se tu snoubí v jedné jediné harmonii,zkrátka úžasné prostředí na výlet a na pročištění hlavy.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
výborný tip na prázdniny
Obrázek uživatelky
profil
poutavě napsaný.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsanéSmajlíkale pro mě je to daleko, škoda
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles