Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dentální onemocnění a speciální výživa domácich mazlíčků

31. 08. 2009 | Zvířátka
Dentální onemocnění mohou pro Vašeho psa nebo kočku představovat citlivost dutiny ústní, problémy s příjmem potravy nebo její úplné odmítání, případně ztrátu zubů. V některých případech může dojít k rozvoji infekce dutiny ústní a její rozšíření na další orgány. Z těchto a dalších důvodů je důležité věnovat se dentální hygieně a prevenci!

Na zubech se přirozeně vyskytuje neviditelný film, složený z bílkovin obsažených ve slinách. Tento povlak usnadňuje hromadění plaku, který je složen z bílkovin, bakterií a buněčného detritu. Postupně dochází k mineralizaci plaku a stává se z něj zubní kámen. Formování kamene spolu se zdrsněním zubního povrchu přispívá k dalšímu hromadění plaku. Bakteriální toxiny a mechanické podráždění způsobené kamenem vedou ke vzniku gingivitis (zánětu dásní) – tím začíná periodontální onemocnění.

Kocka a kartackyMezi častý problém spojený s akumulací plaku patří zápach z dutiny ústní. Může být sice způsoben narušeným zdravotním stavem (např. onemocnění ledvin, zažívacího traktu), ale hlavní příčinou bývá akumulace zubního plaku. Bakterie v plaku způsobují uvolňování intenzivně páchnoucích sirnatých sloučenin. Redukcí plaku tedy dosáhneme i snížení intenzity zápachu.

Pokud máte podezření, že Vaše zvíře trpí dentálním onemocněním, je vhodné, ze všeho nejdříve navštívit veterinárního lékaře. Ten Vám poradí, zda je potřeba odstranit zubní kámen v ordinaci nebo zda lze problém zvládnout pomocí speciální domácí péče o zuby. Tato péče se neskládá jenom z čištění zubů Vašeho mazlíčka, ale je vhodné změnit i výživu Vašeho zvířete. Věděli jste, že s čištěním zubů Vám může pomoci speciální krmivo? Často lze lehké případy dentálních problémů snadno řešit krmivem na čištění zubů. Nebo lze po vyčištění zubů veterinárním lékařem začít podávat speciálně vytvořenou dietu určenou k prevenci návratu dentálních problémů Vašeho zvířete.

Jak by mělo vypadat krmivo určené k čištění zubů? Kocka u misky

Na trhu existuje velká řada krmiv a pamlsků určených k dentální hygieně domácích zvířat. Existují mezi nimi velké rozdíly. Jak v mechanismu účinku, tak v účinnosti.

Z hlediska dentální hygieny je velký rozdíl mezi krmením vlhkým a suchým krmivem. Mnoho studií potvrzuje, že psi i kočky, kterým bylo podáváno vlhké krmivo, mají vyšší akumulaci plaku a kamene a vyšší prevalenci vážných periodontálních onemocnění než zvířata, která byla krmena suchým krmivem. Je také důležité jaký druh suchého krmiva zvíře dostává.  Bylo dokázáno, že psi, kteří dostávají „obyčejné“ suché krmivo nevykazují žádný rozdíl ve zdravotním stavu dutiny ústní v porovnání s jedinci, kteří dostávají vlhké krmení. Typické granule pro psy a kočky nepřispívají velkou měrou k čištění zubů. Je to z toho důvodu, že se granule při kontaktu se zuby okamžitě rozpadá.

Aby bylo zajištěno efektivní mechanické čištění, je potřeba přímého kontaktu granule s povrchem zubů. To zajistíme zvýšením obsahu vlákniny v granuli a hlavně jejím prostorovým uspořádáním, které zajišťuje vyšší pevnost granule a prokazatelně zvyšuje efekt při odstraňování zubního plaku.

Kousani granule 1Granule 2Granule 3










Fráze typu „čistí zuby a osvěžuje dech“, se kterými se můžeme setkat na některých výrobcích, mohou uvádět majitele zvířat v omyl. Tvrzení, která nelze podložit dlouhodobým výzkumem jsou nedůvěryhodná a většinou jsou založena pouze na „křupavém“ účinku těchto produktů.

                                            Autor: MVDr. Sylva Havelková
                            Zdroj: NEW SCIENCEPLAN


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý a pěkný článek
Obrázek uživatelky
profil
ale co dělat, když granule nekouše, ale polyká celé.
Obrázek uživatelky
profil
Taky kupujeme kvalitní granule s vitamíny. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý, akorát, že moje jedna britka granule nežere, vlastně nežere nic tvrdího...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já bych jako radu dodala, že pro kočky jsou na zuby dobré třeba granule od Hillsu - Oral Care. Podávat pravidelně jako pamlsek. I pro fretky Smajlík Užitečný článek Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda