MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Romantika na zámku Belveder ve Vídni

17. 12. 2011 | Evropa
Vídeň je krásná v každém ročním období a vždy nám má co nabídnout. Centrum města je v předvánočním období velmi rušné, a tak se vypravíme do klidného prostředí zámku Belveder. Zámek nechal postavit v letech 1714 až 1723 princ Evžen Savojský (1663-1736) architektem Johannem Lucasem z Hildebrandtu.

Evžen Savojský byl štědrým mecenášem a kultivovaným člověkem, zcela v duchu doby, vlastnil rozsáhlou knihovnu a dopisoval si s významnými učenci, zejména s Leibnizem a Voltairem.

Zámek Belveder získal také možnost velkých dodávek z Kaisersteinbruchu, pod vedením kamenického mistra Eliase Hügela, kamenické výrobky zejména na vnitřní vybavení budovy, ale hlavně na založení zahrady.

Zámek tvoří horní a dolní část zámku, které jsou spojeny 500 m dlouhou zahradou s fontánami. V dolní části zámku si můžete prohlédnout obytné prostory prince Evžena, kde se zároveň nachází Rakouské muzeum barokního umění a zrcadlový sál.  Horní část zámku přitahuje obdivovatele rakouských malířů v čele s Gustavem Klimtem a Egonem Schielem. Nachází se zde například originál Klimtova známého obrazu "Polibek".

Uprostřed velkolepé vstupní síně Horního Belvederu uvítá návštěvníky barokní schodiště, které vede do slavnostní síně. Ústřední sál Horního Belvederu se využíval pro recepce a oficiální události. Například v roce 1955 tu byla podepsána Rakouská státní smlouva. Síň Sala terrena v Horním Belvederu s rozmanitými sochami se řadí k nejúchvatnějším barokním vchodům. Klenbu podepírají 4 herkulovské sochy od Lorenza Mattielliho.

Princ Evžen se rád obklopoval krásou a proto nechal vytvořit francouzským zahradníkem Dominique Gerardem terasovitou zahradu mezi Dolním a Horním Belvederem s připomenutím zahrad ve Versailles. Jiná zahrada je na jih od Horního Belvederu - Alpská zahrada. Zde roste více než čtyři tisíce rostlin reprezentujících alpský ekosystém. V baroku zahrada vyjadřovala nebe i peklo ve své kosmické souvislosti. Každá ze tří úrovní odkazuje na klasické symboly – spodní část ztělesňuje 4 živly, střední Parnas a horní část Olymp. Z množství zahradních soch vynikají nejvíce sfingy a osm múz.
Zahrada dostala při nedávné rekonstrukci opět původní barokní podobu. Zahrady jsou otevřeny stejně jako zámek celoročně od 10 do 18 hod. a vstup do nich je zdarma.

Součástí komplexu budov a zahrad Belvedere je i Oranžérie. Ta původně byla vyhřívanou zimní zahradou a pěstovaly se zde pomerančovníky. Dnes se v této budově nachází část sbírky umění a to expozice středověkému umění. Přístup do Oranžérie je denně po celý rok v rámci prohlídky Dolního Belvederu.
Vstupné do všech částí komplexu stojí 12,50 ˆ.

K zámku je to 15 minut chůze od stanic metra Stadtpark a Karlsplatz na zelené lince U4.

Nenechte si ujít místní vánoční trhy, které se konají v zámeckých zahradách od 18. listopadu do 23. prosince 2011 denně od 11 do 21 hod. a mohou Vám nabídnout nejen adventní náladu, ale i zámeckou krásu.


Setury - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Opět jste nezklamala poutavé pozvání na romantický výlet s navedením do místa včetně ceny
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článek. Belveder stojí určitě za návštěvu, zejména galerie s originály obrazů G.Klimta (např. jeho slavný Polibek).
Obrázek uživatelky
profil
lákavéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Nᚠtip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles