Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šetřte přírodu a zdraví Vašich dětí!

25. 12. 2007 | Finance
Všichni rodiče chtějí mít šťastné děti. Abychom však měli šťastné děti, ze kterých později vyrostou i šťastní dospělí, potřebujeme vědět, co je pro ně nejlepší a jak přispět k tomu, aby vyrůstali ve zdravém prostředí.

Dnes je na trhu pestrá nabídka všeho, co děti potřebují. Ne však vše je dobré pro zdraví Vašeho dítěte a mnoho věcí ve značné míře znečišťuje životní prostředí. Např. textilní výroba znečišťuje přírodu enormním používáním pesticidů. Než se ze surového vlákna vyrobí hotový obleček, spotřebuje se velké množství chemikálií. A to určitě nepřispívá ke zdraví dětí.

šetřete přírodu Dětská pokožka je velmi citlivá, náročná a vyžaduje zvláštní péči. Přírodní vlákna jako bavlna, jemná vlna a hedvábí jsou pro ni velmi vhodná, protože jsou prodyšná, podporují termoregulační systém dítěte a ventilují vlhkost. Čistá umělá vlákna tyto schopnosti nemají, a proto se jako materiál pro dětské oblečení nehodí.

Pulty s dětským oblečením lákají různými pestrými barvami, ale mohou to být právě barviva, která dráždí pokožku Vašeho dítěte. Především křiklavé barvy mohou obsahovat nebezpečná barviva. Pozor na cedulky typu „perte zvlášť“ nebo „barví“, které upozorňují na přemíru užitého barviva. Oblečení, které je v přímém kontaktu s pokožkou, by mělo být z přírodních vláken. Dnes již i na českém trhu poměrně velký výběr oblečení z biobavlny (bavlna, která se pěstuje bez přidání pesticidů).

šetřete přírodu Oblečení se ovšem také musí v něčem vyprat. Přípravky, kterými myjeme nádobí, pereme prádlo, čistíme naše domácnosti a konečně myjeme naše tělo i vlasy, jsou většinu dne v kontaktu s naší pokožkou. Když pereme v běžných pracích prostředcích, které obsahují fosfáty nebo zeolity, plnidla, rozjasňovače apod., je po usušení prádlo díky zbytkům prášku tak tvrdé, že je nutno přidat do máchací lázně další chemikálii - aviváž. Ta ale pouze vlákno obalí a zjemní, a my tak máme na sobě prádlo plné chemie, které jen naoko září čistotou (jedná se o změnu lomu světla, nikoli o vyšší stupeň bělosti). V okamžiku, kdy se zapotíme nebo když se dítko vyčůrá do plenky, dostanou se tyto škodlivé látky pokožkou do těla a způsobují různá kožní, ale i jiná onemocnění.

Slyšeli jste už o mýdlových ořeších? Asi jen stěží uvěříte, že s nimi lze prát a čistit tak dobře jako s běžnými pracími a čistícími prostředky. Věřte, že lze. Samozřejmě jsou zde rozdíly, chce to ale odložit vžité předsudky, že jedním práškem vyperete vše do zářící čistoty.

"Výrobcem" mýdlových ořechů je sama příroda, která člověka chrání. Jedná se tudíž o absolutně bezchemickou metodu praní a čištění.

šetřete přírodu V pracích prášcích jsou obsaženy substance pro změkčování vody. Kdo má v domácnosti velmi tvrdou vodu, měl by vedle ořechů používat i ekologicky šetrný změkčovač vody. Také optické rozjasňovače, které způsobují jiný lom světla (a tím se zdá prádlo bělejší), nebyly přírodou mýdlovému ořechu přiděleny. Ale i zde si lze vypomoci např. biosolí na skvrny. Co se týče barevného oblečení - praní s ořechy má velkou výhodu - mýdlový ořech šetří barvy. V průmyslově vyrobených prostředcích se k ochraně barev používají chemické látky, které nejsou v přírodě odbouratelné a jejich použití je tudíž problematické. Při praní s ořechy odpadá také aviváž, prádlo je po vyprání měkké, má neutrální vůni, kterou si můžete zpestřit přidáním éterických olejů.

Naše životní prostředí
Mnohým z nás záleží na kvalitě životního prostředí. Jednáme podle toho, jak vysoko stojí příroda na žebříčku našich hodnot. Spotřební společnost, ve které žijeme, není přírodě příliš přátelsky nakloněná. Přesto nebo právě proto tu existují lidé, kteří si chtějí kupovat výrobky poškozující životní prostředí co nejméně.

Zdroj: Ekologické praní a Plínky

Petra Dítětová
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkTak to jsme dvě já to taky ještě neslyšela.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Už jsem se s tím setkala v některém internetovém obchodě, ale nevěnovala jsem tomu pozornost, vím jen že mýdlové ořechy existujíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak to slyším poprvé,že nšco takového existujeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles