Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kempování v přírodě

8. 07. 2010 | Vaše tipy

Stanování bylo dříve velmi populární, před několika lety se ale stalo téměř minulostí. Dovolenou pod stanem nahradily pobyty v hotelových pokojích či apartmánech. Je to ale škoda, protože stanování má mnoho jedinečných výhod.

Kempovat můžete ve stanu, obytném automobilu nebo obytném přívěsu, dovolená v kempu znamená dobrou porci nezávislosti uprostřed přírody a ještě lépe je spaní přímo pod širákem. Vyrazte ven nalehko jen se spacákem a karimatkou a třeba se Vám to zalíbí natolik, že příště raději místo do hotelu, pojedete pod stan. 

 

Rady pro spaní pod širákem

Alumatky nejsou ideální, pokud na nocleh nenajdete úplně rovný plac, možná se taky ráno probudíte o dva metry níže pokud je to z kopce. Výběr místa je velmi důležitý, v údolí řek a potoků bývá velmi chladný vzduch a mnoho komárů. Přesně naopak je tomu na kopcích, vzduch je teplejší, komáři na vyšších a holých místech skoro nejsou. Navíc se můžete večer kochat pohledem do krajiny a vzdálenými světýlky. Vrcholů kopců se vyvarujte jen když hrozí bouřka, najděte si místo níže. Blesky často uhodí do osamělých stromů na vyvýšených místech, stejně tak mohou uhodit do osamělé stojící postavy na velké louce. Nejlépe je i  před bouřkou vypnout mobil. Když nebudete moci najít místo na spaní a jediným místem bude lesní cesta, snažte se alespoň k ní bokem. Mohlo by se stát, že Vás něco přejede, i na lesní a polní cesty někdy vjede auto, motorka, kolo atd. Proti rose pomůže přes spacák přehodit celtu a přes batoh pláštěnku, kdyby v noci pršelo. V rušnějších tábořištích a kempech, kde je mnoho lidí, můžete batoh buď k něčemu přivázat nebo na něj zavěsit něco cinkavého, třeba ešus a lžíce, to vás určitě upozorní na případného zloděje. Cenné věci si vezměte dovnitř do spacáku.

 

Co si vzít sebou

Na jednodenní výlet -  pevná obuv, oblečení, které se může ušpinit, pláštěnka, svačina, pití a nějaké peníze pro případ nutnosti.

Na vícedenní výlet věci balíme do většího batohu, pokud možno s bederním pásem. Co se do něj nevejde, to neberte. Důležitý je spacák, karimatka, ešus, lžíce, hrneček, spodní prádlo, hygienické potřeby, ručník, oblečení na spaní.

 

Stan je malý luxus v přírodě

Pokud vás stanování láká, ale přeci jen nechcete ztratit pohodlí, máte mnoho možností. K zakoupení či zapůjčení je široká škála různě řešených a vybavených stanů. V některých kempech vůbec nemusíte mít stany vlastní a stany jsou plně vybaveny. Řada kempů nabízí i mnoho služeb na vysoké úrovni. Pro některé kempaře je velmi důležité prvotřídní sociální zařízení a to se pomalu stává samozřejmostí. 

 

Na co dát pozor při stanování s dítětem

Zatímco vám zima být nemusí, dítě může prochladnout, proto jej dobře oblečte a pořiďte kvalitní spacák. Dobře prozkoumejte okolí stanu, jestli tam nejsou střepy, ostré předměty včetně větví, rybářské háčky apod. Malé dítě poznává nové věci pusinkou, tak si dejte pozor na jedovaté bobulky, houby, psí exkrementy. Táborák jistě zaujme, ale velký pozor si dejte na nebezpečí popálení. Buďte připraveni na možný minimální komfort a hygienické zařízení skromné.

 

Mnohé láká na dovolené příroda a právě stanování může být prostředkem, jak se tomu dostat blíže. Vždy to záleží na lokalitě. Setkat se můžeme s kempy v malých vesničkách či v úplně v přírodě. Velmi příjemné může být také nalezení místa pro stanování přímo u pláže či rybníka. Pokud se rozhodnete pro stanování, můžete zažít velké dobrodružství. 

 

Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
když už tak symbióza a ne simbioza...
Obrázek uživatelky
profil
...je zkrátka báječné...
...je to taková simbioza,člověk a příroda...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Když mi bylo náct jezdila jsem stanovat docela ráda. Teď jsem ale zpohodlněla a když jedu na dovolenou chci se pořádně vyspat, čehož na karimatce nejsem schopná Smajlík. Stačí mi ale obyčejná chatička v kampu - stále docela blízko přírodě, ale při tom postel na spaní ;). Jednou to ale budu muset podstoupit, aby to taky poznaly ty moje cácory. ...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles