Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se staví sen 3. 2. 2023

3. 02. 2023 | Televizní tipy
Martina je máma dvou dospívajících dětí, se kterými žije v bytě, který si před sedmnácti lety s manželem pořídili. Byt byl jen tak tak pro mladý pár, natož pro rodinu s dětmi. Když byli všichni pohromadě a děti malé, tak se tam dokázali vtěsnat. Jenže manžel odešel a Martina v bytě zůstala sama. Na větší úpravy nemá nejenom nápady, ale ani peníze. Žije doslova od výplaty k výplatě. Obě děti ještě studují a z domu se zatím nechystají. A pro jejich důležité období dospívání by bylo dobré dopřát každému kousek svého životního prostoru. Kromě toho v bytě žijí ještě dva psi. Jak si s tím poradí Kamila a František?


Jak se staví sen – 3. 2. 2023:


Martina pracuje na poště a celý život bojuje s nedostatkem peněz. Je rozvedená a v bytě zůstala sama se dvěma malými dětmi. Těžkou situaci řešila různými půjčkami, které splácí, ale bez dluhů bude až za sedm let. Moc koníčků nemá. Po práci je ráda, že má chvíli klidu. Rodina nemá finance ani na volnočasové aktivity. Nad vodou ji kromě dětí drží hezký vztah se sestrou. Synovi je dnes šestnáct let a studuje střední školu – informatiku, hodně času tak tráví na počítači. Také rád cvičí a chodí na brigádu do zverimexu. Třináctileté dcera má ráda zvířata, chtěla by se stát veterinářkou. Chodí na základní školu do hokejové třídy. Nejvíce času tráví s partou venku.

Jak se staví sen 3. 2. 2023Byt si Martina s otcem dětí pořizovali v době, kdy byla Martina těhotná se synem a finanční možnosti jim to dovolily, dodnes na něj ale splácí hypotéku. V té době pro ně byl ideální. Neřešili jeho velikost ani žádné předělávky – byt byl totiž po celkové rekonstrukci, kterou udělal původní majitel. Kromě syna se později narodila dcera. Dětem z jedné místnosti udělali pokojíček a oni s manželem zůstali v obývacím pokoji na rozkládacím gauči. Občas přehazovali místnosti, aby vyzkoušeli všechny možnosti malého bytu. Manžel musel změnit zaměstnání – v nové práci potkal svou novou lásku, a manželství se tak rozpadlo, ale mají dobrý vztah.

Přihlášku do Jak se staví sen vyplnila sama Martina společně s dětmi. Důvod k odeslání přihlášky byl pouze jeden – vytvořit prostor pro každého člena rodiny. Paní Martinu velice trápí, že její dcera nemá doma kousek místa, které by bylo pouze její, kam by se mohla schovat, pozvat si kamarádku, v klidu si telefonovat nebo se věnovat sobě a holčičím věcem. I Martina by chtěla mít své místo, kam by se zavřela a měla chvilku klidu. Syn Jirka má svůj pokoj, ale přál by si mít dveře se zámkem, aby jeho pocit klidu a bezpečí mohl stvrdit jejich zamčením.

Paní Martina si dovede představit kuchyň na chodbě – vaření totiž není její silnou stránkou, čas za plotnou tráví minimálně a ve všední den skoro vůbec. Má ráda fialovou barvu a ke štěstí jí stačí postel a skříňka v prostoru, který bude pouze její. Dle svých slov nepotřebuje nové věci, ale kdyby k tomu došlo, tak ty stávající by ráda dala spolku Příbramáčků. Dcera má také ráda fialovou barvu a ve svém koutě chce mít to samé, co její maminka. Syn chce hlavně zavírací dveře a počítač. Líbí se mu bílá barva nebo pokoj v barvě světle šedé. A to je výzva pro naše designéři, kteří musejí vytvořit pro každého ze členů rodiny jeho osobní prostor v malém bytě, a ještě navíc za velmi krátkou dobu.

A jak se na proměnu dívají designéři
Kamila Douděrová a František Kobližka?


Hodnocení designérů: „V této proměně nás čekal velmi nelehký úkol, a to vytvořit soukromý prostor pro každého člena rodiny. Jednalo se o malý byt 2+kk v panelovém domě v Příbrami, ve kterém bydlela maminka se dvěma dětmi, synem Jirkou a mladší dcerou Danielou. Svůj pokoj měl pouze Jirka, Daniela spala v obývacím pokoji na staré posteli s maminkou. V zadní části byl kuchyňský kout. Vzhledem k nedostatku úložných prostor měla Daniela u Jirky také mnoho svých věcí. Věděli jsme, že „nafouknout“ ten byt nepůjde, ale můžeme ho chytře a účelně rozdělit. Vize byla, ale to, jak dispozici vyřešit, nám dalo pěkně zabrat. Ve výsledku jsme obývací pokoj s kuchyní rozčlenili na tři menší prostory – pokoj Daniely v části, kde je okno, uprostřed našla své nové místo kuchyň navazující na chodbu a do prostoru bývalého kuchyňského koutu jsme vložili spací koutek pro maminku. Každý má teď své soukromí – když bude chtít být sám, stačí zavřít dveře, když se bude chtít potkat, je to pár kroků do společné kuchyně.

Zásadním problémem původního stavu byla velikost bytu. Byt byl a stále je velmi malý. Bylo tedy třeba dispozici chytře a prakticky rozdělit, aby měl každý svůj vysněný kousek soukromí. Největší výzvou bylo právě to, jak prostor obývacího pokoje s kuchyňským koutem co nejlépe rozdělit a zařídit nábytkem. K tomuto rozdělení jsme využili příčky ze sádrokartonu, který díky suchému způsobu výstavby je rychlejší než klasický postup zděním a omítáním. Dalším oříškem bylo technicky vyřešit napojení dřezu v nové kuchyni na přívod vody a kanalizace. Jelikož jsme novou kuchyň posunuli dál od instalační šachty, museli jsme rozvody táhnout po stěně. Elektroinstalaci jsme vedli v sdk předstěnách, abychom nesekali do nosných železobetonových panelů.

Proměnu jsme pojali svěže a moderně. Žádné kudrlinky ani přílišná dekorativnost, naopak. Jednoduchý barevný i materiálový styl, geometrické tapety, kombinace dekoru dřeva, šedé, bílé a starorůžové. Detaily v černé. Zajímavostí je keramický velkoformátový obklad v designu jemného kamene, kterým jsme obložili stěny v chodbě a spacím koutku. Výška obkladu je od podlahy až ke stropu a celkově působí velmi dominantně. Chceme tím ukázat, že obklad není toliko záležitostí koupelen, ale lze jej působivě využít i v jiných prostorách. Ze stávajícího nábytku jsme ponechali pouze vybavení Jirkova pokoje. Ostatní prvky jsme kompletně nahradili novými tak, aby vzájemně ladily. U neproměňovaných prostor koupelny a WC jsme využili možnosti provedení nových dveří formou obkladu stávající kovové zárubně, což nám umožnilo do těchto prostor nezasahovat uvnitř.

Naopak, ze strany proměňované chodby, kde jsme potřebovali držet designovou linku, nám tento způsob poskytl maximum možností využít designové řešení ve stylu, jaký jsme potřebovali. Zásadní proměnou bytu byla změna dispozic. Díky rozmístění a natvarování příček jsme dosáhli maximálního možného efektu rozčlenění původního prostoru obývacího pokoje s kuchyní na tři menší prostory. Doufáme, že ke spokojenosti všech členů rodiny.“

Premiérový díl Jak se staví sen uvidíte v pátek 3. 2. 2023 ve 22.00 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Flassig Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak se staví sen 3. 2. 2023:

Jak se staví sen 3. 2. 2023
Jak se staví sen 3. 2. 2023
Jak se staví sen 3. 2. 2023
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !