Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Terapie výtvarným uměním aneb co je to arteterapie

27. 09. 2010 | Péče o tělo

Co si představit pod pojmem arteterapie? Kde se vzala? Je snad původ arteterapeutických aspektů starý jako lidstvo samo?

Již v uměleckých formách pravěku či přírodních národů lze vysledovat určité arteterapeutické předpoklady. Starověcí Egypťané a Řekové využívali umění při léčení různých psychických obtíží.

V užším slova smyslu znamená arteterapie léčbu výtvarným uměním. Naproti tomu arteterapii v širším slova smyslu lze vykládat jako léčebnou metodu za pomoci umění, tudíž kromě výtvarné činnosti sem řadíme i hudbu, divadlo, poezii a tanec.

Léčebný postup arteterapie pracuje s výtvarným projevem a využívá jej jako prostředku poznání, ovlivnění lidské psychiky a mezilidských vztahů.

Cílem arteterapie je zmírnění či úplné odstranění psychické zátěže člověka prostřednictvím podpory sebevyjádření, schopnosti komunikovat, rozvíjení tvořivosti. Při skupinové či individuální práci s klienty se v rámci arteterapie využívají různé výtvarné techniky jako malování, kreslení, koláže, výroba keramiky, práce s korálky a kombinace těchto technik či využití různých jiných materiálů a výtvarných postupů. V počátcích arteterapie pomáhala upřesnit diagnózu duševně chorých jedinců, ovšem postupem času se přičlenil i terapeutický aspekt. Výtvarná činnost člověka odpoutává od psychických problémů a rozvíjí nové zájmy, tvořivost i chuť do života.

Arteterapie napomáhá k intelektuálnímu, duchovnímu a citovému rozvoji

Obzvláště prospěšná je arteterapie při práci s dětmi, jež mají problémy s chováním, udržením pozornosti či emocionální problémy. Děti mnohdy nedokáží vyjádřit své pocity slovy a tudíž si je ani zcela neuvědomují. Umělecký projev důležitým způsobem rozvíjí osobnost a dovoluje sebevyjádření jiným než-li slovním projevem. Zkušený terapeut by měl rozpoznat vhodnost adekvátní terapie pro konkrétní osobu a nastavit tak pomocnou ruku svému pacientovi.

Technik používaných v arteterapii existuje celá řada. Často se v rámci terapie využívá kresby či tvorby na volné téma, malování projektivních pocitů, sestavování koláží, tvoření společného námětu, apod. Velmi důležitou složku v rámci arteterapie představuje individuální přístup k pacientovi. V žádném případě by neměl být člověk do malování nucen. V arteterapii se nesmí nic uspěchat, jelikož vše potřebuje dostatečný prostor a čas. Pacientovi se v rámci terapie nabízí široká škála možností a námětů, kterými je aktivován k tvorbě. Naprosto nezáleží zda má či nemá výtvarné nadání, jelikož se jedná o spontánní výtvarný projev, který se neopírá o žádnou předchozí uměleckou průpravu. Výsledkem tvůrčích aktivit pacienta, by měla být autentická výpověď odrážející aktuální psychický stav jedince.

Významné arteterapeutické metody

Imaginace - díky této metodě se člověk vrátí k některým životním situacím, znovu je prožívá a zpracovává pod vedením terapeuta. Vnitřní pocity a obrazy se v rámci arteterapie promítají do výtvarné podoby. Imaginace přispívá k uvolnění emocí, sebepochopení a k ujasnění postojů vůči sobě i druhým.

Animace – metoda vhodná zejména při práci s dětmi, které mají zábrany ve slovním vyjadřování. V podstatě se jedná o rozhovor ve třetí osobě. Dítě se ztotožní s osobou či předmětem z obrázku a svůj problém prezentuje jakoby ústy někoho jiného.

Koncentrace – jako pomůcka při koncentraci se používá mandala, jež vyjadřuje svatý kruh, který je tušením středu osobnosti. Mandala znamená centrální bod uvnitř duše člověka, k němuž se všechno vztahuje a dle něj je i vše uspořádáno.

Restrukturalizace – metoda restrukturalizace je vhodná u pacientů, kteří mají pocit rozpadu jejich života na malé části. V rámci výtvarného ztvárnění přetváří své pocity. Při hledání východiska ze situace se používá rozstřihaný papír, který se znovu skládá do jiné podoby a přestože bylo využito předešlého obrazu, tak v jinak uspořádaném výtvoru nachází pacient nový smysl života.

Transformace – velmi cenná záležitost arteterapie spočívá v kombinaci různých metod. V rámci transformace se využívá přenášení pocitů vnímání jedné umělecké oblasti do jiné. Poslech hudby či textu se transformuje do kresby apod.

Rekonstrukce – spočívá v dotváření různých částí s využitím například techniky koláže. Dokreslení třeba vystřižené, nalepené části obrazu.

Arteterapie se v českém prostředí začala využívat od 50. let jako součást psychoterapie v různých léčebných zařízeních zaměřených na duševní zdraví člověka. Tato léčebná metoda poznává vlivy na lidskou psychiku a mezilidské vztahy prostřednictvím sledování výtvarné činnosti. U arteterapie se často rozlišují dva základní směry – terapie uměním a artpsychoterapie. U prvního se klade důraz na léčebné účinky umělecké tvůrčí činnosti a u druhého se psychoterapeut zaměřuje na pacientovy prožitky z procesu, se kterými dále pracuje. Přestože se již ve 30. a 40. letech 20. století začala psychoterapie používat jako terapeutická metoda, zatím pouze ovšem v návaznosti na rozvoj psychoanalýzy a dalších psychoterapeutických směrů, tak bohužel ještě ani dnes nelze tento léčebný postup zcela vymezit a určit konkrétní pravidla arteterapie. Stále v této oblasti existují jisté mezery. Ani nabídka studia oboru arteterapie zatím není příliš široká, ale na většině fakult se stala již součástí výuky.

 

Romana Melicharová

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !