Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tipy na cyklistické stezky

30. 07. 2010 | Cykloturistika

Cyklistika patří mezi nejzdravější pohybové aktivity a cyklostezky poskytuje mnoho možností pro využití jízdního kola jak pro sport a zábavu, tak při poznávání zajímavostí, památek a přírodních scenérií. Kvalitní síť značených cyklistických tras Vám umožní obdivovat nejrůznější zákoutí České republiky. Cyklistické stezky by měly pamatovat na nejdůležitější historické, přírodní a kulturní památky a rovněž rekreační místa v dané oblasti.

 

Tipy na některé cyklostezky

Velký cyklistický okruh - Praha

Okruh měří 50 km a lemuje trasu cyklistického závodu Pražské padesátky. Má začátek u Studentského domu v Dejvicích a přes Tuchoměřice vede na Okoř, kde se otáčí a vrací zpět do Dejvic. Celý okruh je vyznačený, na dvou místech ho dělí dvě krátké spojky, z jednoho velkého okruhu vznikají tři - velký, střední a malý. To umožní využívat okruh všem kategoriím cyklistů podle zdatnosti. Mimo informačních cedulí o trase, památkách a přírodních zvláštnostech v okolí trasy uvidíte také informační tabule s nabídkou společenských, kulturních a sportovních akcí okolních obcí. Toto dělá z cyklotrasy ideální možnost pro celodenní rodinné výlety na kole, tak i výlety spojené s poznáním přírodní rezervace.

 

Cyklotrasa Svratecká - Brno

Na jihu navazuje na trasu Brno-Vídeň, na severu na oblast Brněnské přehrady. Je nesmírně zajímavá jak z pohledu rekreačního cyklisty, tak i z pohledu toho, kdo používá kolo k pravidelným cestám do práce. Celková délka cyklotrasy je 23 km. Začíná na Veveří, vede přes Rakovec, Komín, Pisárky, Vídeňskou, Heršpickou kolem Ikei k Olympii.

 

Brno Masarykův okruh - Rakovec

Velmi příjemná, přírodní a zajímavá trasa, která vede převážně lesem od Masarykova okruhu až na Rakovec u Brněnské přehrady. Tato trasa měří šest a půl kilometru.

 

Cyklistická naučná stezka Okolo Třeboně

Stezka si klade za cíl zprostředkovat poznání alespoň části přírodních krás a zajímavostí Třeboňska. Uzavřený okruh dlouhý 39 km tvoří 22 zastávek s informačními tabulemi v českém i anglickém jazyce, které popisují typické třeboňské prvky, ke kterým patří i rybníky a rybniční soustavy, rašeliniště, lesní komplexy a mokré louky, včetně rostlinných a živočišných společenství, která je obývají. Najdete zde i  informace o historickém vývoji oblasti, včetně prvního osídlení a s tím spojeného využívání a přetváření krajiny člověkem. Stezka začíná v Třeboni na hrázi rybníka Svět a končí opět v Třeboni před branami města, kde je panel věnovaný historii a památkám Třeboně.

 

Cyklistická stezka Jánské Lázně, Černá hora,  Krkonoše

Stezka je vedena nejzajímavějšími partiemi Černé a Světlé hory. Ideálním nástupním místem je horní stanice lanovky Jánské Lázně - Černá hora, kde se vyhnete nepříjemnému stoupání. Kola vyvezete lanovkou z Jánských Lázní na Černou horu zdarma. Na trase stezky je instalováno 9 tematických informačních tabulí. Na této stezce je nutné dodržovat návštěvní řád. Stezka je otevřena od 1. června do 15. října z důvodu klidu pro zvěř, navíc jen do 17 hodin. Délka cyklotrasy je 16 km.

 

Cyklostezka Hradec Králové

Cyklostezka Hradečnice je v Hradci Králové v části Malšovice a vede od lesního hřbitova lesem směr Bělečko.

 

Cyklostezka Pardubice 

Od koupaliště Cihelna, přes obec Ohrazenice až pod Kunětickou Horu. Délka stezky s výborným povrchem je 5,5 km, s otočkou 11 km. 

 

Cyklostezka Opočno

Z Opočna přes obec Mokré a České Meziříčí (krátký okruh asi 15 km) a nebo z Českého Meziříčí pokračovat na Pohoří a zpět na Opočno a tento delší okruh má asi 25 km. 

 

Cyklistické stezky Mikulov

Oblast protíná více než 1200 km dlouhá síť cyklistických tras. Krajina regionu je protkána hustou sítí cyklotras Mikulov - Pavlov - Milovice, Mikulov - Dolní Věstonice - Strachotín - Mikulov. V Lednicko-valtickém areálu si lze udělat atraktivní zastávky u řady vodních ploch, parků, zahrad, romantických zámečků a kolonád. Pro zdatnější cyklisty jsou určeny trasy v okolí Pálavy, například Mikulov - Klentnice - Perná - Horní Věstonice - Dolní Věstonice - Pavlov - Mikulov. Cyklistické stezky se napojují na dálkové trasy a poznávání Mikulova a jeho okolí. Lze propojit s výletem do Rakouska. 

 

Trasa - Za nálezy z doby lovců mamutů

Trasa dlouhá 57 km vede po lesních a polních cestách převážně v rovinatém terénu. Výjimku tvoří Pavlovské vrchy - Pálava. Trasa je středně náročná, dobře sjízdná. Jejím výchozím bodem je Lednice, odkud pojedete po lesních a polních cestách řeky Dyje. 

 

Putování za vínem moravsko-rakouským pomezím

Trasa Bavory (vinařství Tanzberg Bavory), Perná (vinotéka), Dolní Dunajovice, Březí, Dobré Pole, Novosedly (vinařská naučná stezka Stará hora, Drnholec, Jevišovka, Hrabětice, Hevlín (hraniční přechod), Laa an der Thaya (město, vodní tvrz, mlýn ze 16. stol.), Neudorf, Kirchstetten, Falkenstein (prohlídka hradu), Poysbrun, Poysdorf (oblastní vinotéka), Herrnbaumgarten, Schrattenberg (hraniční přechod), Valtice, kolonáda Reistna, Úvaly, Sedlec, Mikulov.

Délka trasy je 126 km.

 

Moravská vinná stezka 

Spojuje města Znojmo a Uherské Hradiště a protíná sedm z deseti okruhů místních vinařských stezek, které představují zvláštnosti a zajímavosti jednotlivých vinařských regionů. Je páteřní stezkou rozsáhlé sítě regionálních cyklistických stezek procházejících malebnou krajinou jižní Moravy.

 

Nejrozsáhlejší síť cyklostezek se v ČR nachází na území hlavního města Prahy (168 km) a také ve Zlínském kraji (166 km). Pak je kraj Olomoucký s délkou 158 km, kraj Moravskoslezský (148 km), Pardubický kraj (144 km), kraj Středočeský (137 km), Královéhradecký (129 km) a kraj Jihomoravský se 128 km.

 

Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jedině jet po roviněSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
některé cyklostezky jsou řešené hodně blbě....u nás je jedna, která protíná hlavní, ale nejde vidět za zatáčku, jestli jede auto nebo jestli to něko může projet...
Obrázek uživatelky
profil
Nejsem z nich nadšená. Většinou jsou vedeny po cestách, kde je velký provoz. Je tam sice dopravní značka, upozorňující na cyklisty na cestách, ale ..................
Obrázek uživatelky
profil
to je tak pro mladý, já bych to hamtala celý odpoledne ...
Obrázek uživatelky
profil
vlastní zkušenost, je vždy lepší.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles