Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 16.06. 2024
Dnes má svátek Zbyněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Turecko - země sultánů a princezen

26. 09. 2011 | Vaše tipy
Turecko pro mě bylo vždy pohádkovou zemí, Turky jsem si představovala jako panáčky z čokolády Kofila a Turkyně jako tanečnice z Harému. Když jsem tuto zemi navštívila, tak jsem byla velmi překvapená, jak moc jsem se mýlila. Turecko je moderní čistá země s milými lidmi moderních názorů.

Turecko se dělí do několika klimatických pásem, teplotní rozpětí je velké a lze se tady jak koupat, tak lyžovat. Za zmínku stojí město Istanbul, které Vás okouzlí. Je zde velké množství památek, které byste si neměli nechat ujít. Asi nejpopulárnější a nejzajímavější je Modrá mešita, která je intenzivně modrá v období ramadánu. Tento efekt způsobují dlaždice z Izniku, na které v tomto období dopadá světlo nebývalé intenzity a dělá dojem rajské zahrady. K této mešitě se váže zajímavá legenda.

Sultán Ahmet I. nechal mešitu vystavět mezi lety 1609 až 1616, pozval si geniálního stavitele a svěřil mu své požadavky. Ten sultána vyslechl, ale špatně si vyložil jeden detail. Sultán chtěl zlaté minarety, aby každý viděl jak je mocný. Háček je v tom, že v turečtině zní slova zlatý a šest téměř stejně a stavitel místo zlatých minaretů postavil  "obyčejné ", ale zato v úctyhodném počtu. Když Sultán omyl zjistil, bylo již pozdě a nezbylo než dílo dokončit. Mešita je svojí krásou a pompézností považována za vrcholné dílo a sklízí obdiv dodnes.

Turecko je krásná a rozmanitá země a pokud se již památek nabažíte a budete se chtít poohlédnout po suvenýru domů, doporučuji Vám kromě drobností, nákup kožených věcí. Nejen že je pořídíte v luxusní kvalitě, ale především za třetinové ceny.
Pro štěstí si nezapomeňte domů přivézt oko ochrany. Řekové sice říkají že pochází od nich, ale nevěřte tomu, je to symbol Turecka. Oko můžete mít jako přívěšek a nosit jej stále s sebou, nebo jako ozdobu např. těžítko na stůl.

Máte-li město prohlédnuté, suvenýry nakoupené a chcete odpočívat na pláži, vydejte se k Černému moři, které Vás nezklame. Pojedete-li na opačnou stranu, dostanete se ke Středozemnímu moři na nejkrásnější Kleopatřinu pláž.
Je to nádherná obrovská pláž s průzračným mořem a nádherným okolím. Budete se tu cítit jako v pohádce.  Mezi oblíbené letovisko patří Alanya, v restauracích na pláži je hezké posezení a příjemná romantika při západu slunce. Můžete si udělat výlet na hrad s 6,5 km spletí hradeb. Přímo pod hradem je jeskyně Damlatas, jejíž klima blahodárně působí při léčbě astmatu a hned u vchodu do jeskyně začíná Kleopatřina pláž. Přestože je v Turecku velké horko, není tady nedostatek vody a zeleň je zde dobře udržovaná.

Až sem přijedete, budete příjemně překvapeni, jak jsou zde Češi oblíbení. Češi tady mají pověst jako slušní, pořádní a bezproblémoví hosté. Místní mají Čechy rádi a sem tam prohodí něco česky.
Do Turecka se ráda vrátím, ještě jsem toho tolik neviděla a nezanedbatelná je i skutečnost, jaké jsou zde ceny. Dovolená pro celou rodinu zde vyjde levněji než jinde, takže si můžete skutečně dopřát.

setury - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík ještě jsem tam nebyla ale chystáme se tam někdy podívat
Obrázek uživatelky
profil
Byla jsem před lety v Istambulu a bylo to jako v pohádce,nádherné mešity, harém, evropská metropole s bankami, hotely, luxusní obchody a nádhera v Bazaru - tolik zlata,koření,koberců,sladkostí,až oči přecházely...Ještě bych se do Turecka ráda podívala
Obrázek uživatelky
profil
...krásná,opravdu až pohádková země,díky za krásný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ještě jsem nikdy nebyla, mám přítele a ten má strach z této mentality lidí Smajlík

ale určitě příroda je krásná jen ta mentalita lidí ta mě děsí Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to bola moja prvá zahraničná dovolenka
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles