8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Užít si Český Krumlov

9. 11. 2011 | Česká republika
Protože letošní letní dovolená neproběhla úplně podle mých představ, upnula jsem se k myšlence zajistit si ještě pár dní volna v září. Možností kam jet bylo několik, na prvním místě figurovala Šumava. Jenže s ohledem na deštivé léto byla reálná hrozba, že ani září nebude na túry nejlepší. Bloudit v blátě a mlze po rašeliništích a hrát si na krále Šumavy může být romantické,  je to však zábava tak na jeden den, ale co když bude ošklivo po celu dobu?

Varianta b) byl Český Krumlov. Ten jistě všichni znáte - jezdí se sem na rodinné i školní výlety, na divadelní představení v unikátním divadle, vozíme sem zahraniční delegace, je zastávkou vodáků sjíždějících Vltavu... I my tu v minulosti při podobných příležitostech několikrát byli, prohlédli si zámek, grafitový důl, vylezli na blízkou Kleť..., ale stále jsem měla neodbytný pocit, že jsem  Krumlov pořádně neprozkoumala a stále jsou uličky, kterými jsme neprošli a místa, která jsme nenafotili. V posledních letech navíc vznikla nová muzea a nové expozice přitahující naši pozornost.

Cíl byl tedy jasný: užít si Český Krumlov. Pěkně sami, v klidu, mimo hlavní sezonu a v době, kdy zde neprobíhají žádné oslavy a jiné masové akce.

Jako vhodný začátek pro seznámení s historickými prameny a souvislostmi jsme zvolili Regionální muzeum, které se nachází v nově opravené barokní budově bývalého jezuitského gymnázia.  Výstava „Příběh města Český Krumlov“ mapuje 700 let dějin v obrazech a dokumentech, lze spatřit interiér barokní jezuitské lékárny, a co mě nejvíce zaujalo - unikátní keramický model historického jádra města.

V dobových dokumentech Regionálního krumlovského muzea nelze přehlédnout, že tradice vaření piva sahá k samým počátkům města a je důležitou součástí zdejší historie. Návštěva pivovaru či alespoň pivnice proto logicky do poznávacích toulek patří. Pivovar Eggenberg nabízí možnost exkurze, a hned vedle, v prostorách bývalých pivovarských lednic nad ležáckými sklepy, se nachází stylová restaurace s pivnicí a pivovarská prodejna s nabídkou všech druhů vyráběných piv značky Eggenberg. Mým favoritem je tmavý ležák s názvem Nakouřený Švihák :-)

V dalších dnech jsme se pak věnovali umění modernímu - a mnohdy vskutku svéráznému - v galerii Egon Schiele Art Centrum. Směřovala jsem sem hlavně kvůli sezónní výstavě Vrcholy módy: historie na podpatku, která vznikla ve spolupráci s Bata Shoe Museum, Toronto. Za zmínku stojí i zdejší kavárna na půvabném a klidném nádvoří muzejního komplexu.

Na co jsem se v Krumlově těšila nejvíce, bylo Muzeum - fotoateliér Seidel, otevřené v roce 2008. V Linecké ulici se dochovala, a byla citlivě zrestaurována, secesní budova s ateliérem, původním vybavením (fotokomora, stojany, opony, fotografické přístroje apod.) a rozsáhlým archivem cca 140 000 skleněných desek a negativů. Na jedinečném souboru dobových snímků z konce 19. a poloviny 20. století můžeme vidět památky i vesnice v pohraničí, které dnes již neexistují. V době dominujících digitálních fotoaparátů se mladší návštěvníci možná pozastaví nad tím, jak probíhala výroba klasické fotografie (a starší zavzpomínají :-)). V rámci expozice je vysvětlen též proces kopírování denním světlem, který byl užíván v dobách, kdy ještě nebyl zaveden elektrický proud. Seznámíme se s životem Josefa a Františka Seidela...

Zkrátka pokud je vám fotografování blízké, nenechte si prohlídku této ojedinělé technické a kulturní památky, kde na vás dýchne historie, ujít. Muzeum je otevřeno po celý rok od pondělka do neděle s výjimkou 24.12. a 31.12., se sympatickou průvodkyní zde strávíte zhruba hodinu.

Třešničkou na dortu krumlovských kulturních zážitků byla návštěva letos nově otevřeného Hradního muzea, které se nachází v tzv. Hrádku, což je budova pod zámeckou věží na II. nádvoří. Expozice seznamuje s představiteli rodu Rožmberků, Eggenbergů a Schwarzenbergů, dobovými interiéry i stovkami nově vystavených cenností z depozitářů. Nesmírně oceňuji, že prohlídka probíhá samostatně - průvodcovské texty v několika jazycích jsou k dispozici v každé místnosti (ev. lze v pokladně zapůjčit audioprůvodce) - a především: smí se tu fotografovat!  Součástí expozice je i podle Karla Čapka "nejvěžovatější věž", na kterou vystoupáme po 162 schodech a která  poskytuje krásný výhled na město a okolí.

Místa, která jsme chtěli tentokrát poznat, se téměř shodovala s nabídkou "Český Krumlov Card", která umožňuje návštěvníkům za výhodnou cenu navštívit tyto objekty:

- Zámek Český Krumlov: Hradní muzeum a zámecká věž

- Regionální muzeum v Českém Krumlově

- Museum Fotoatelier Seidel

- Egon Schiele Art Centrum

S kartou můžete vstoupit jedenkrát do každého objektu, lze ji čerpat max. 30 dní od prvního použití (za 1 den by se vše stejně nestihlo) a pro dospělého stojí 200,- Kč. Ušetříte tak 50 % z běžného vstupného.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Užít si Český Krumlov:

Užít si Český Krumlov
Užít si Český Krumlov
Užít si Český Krumlov
Užít si Český Krumlov
Užít si Český Krumlov
Užít si Český Krumlov
Užít si Český Krumlov
Užít si Český Krumlov
Užít si Český Krumlov
Užít si Český Krumlov
Užít si Český Krumlov
Užít si Český Krumlov
Užít si Český Krumlov
Užít si Český Krumlov
Užít si Český Krumlov
Užít si Český Krumlov
Užít si Český Krumlov
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsáno, krásné fotky, krásné město Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkná pozvánka do Krumlova Smajlík a k tomu super fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jezdíme do Krumlova již 20 let,jsem na něm silně závislá a pokaždé objevíme něco nového,navíc genius loci je tu všudypřítomný.
Obrázek uživatelky
profil
moc hezké čteníčko a krásné fotečky....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
V Krumlově jsem byla před lety a podle krásných fotek jsem zjistila, jak se vše změnilo k lepšímu!
Díky! SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles