Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vláknina – poklad nad poklady

3. 06. 2012 | Péče o tělo
Co je to vlastně vláknina? Vláknina (chemicky polysacharid), je součástí některých potravin,  nejbohatšími zdroji jsou celozrnné obiloviny, celozrnné pečivo, obilné vločky, luštěniny, ovoce a zelenina. Naopak vláknina se vůbec nevyskytuje v mase, vejcích, mléčných výrobcích a cukru. Náš organismus není schopen vstřebat vlákninu, i po látkové přeměně jsou buňky vlákniny příliš velké, než aby je stěny střev mohly vstřebat.

Vláknina tedy sytí, ale nepřidává ani gram tělesné hmotnosti. Již mnohokrát bylo prokázáno, že vláknina zvyšuje pocit sytosti a oddaluje pocit hladu. Navíc dostatečný a pravidelný příjem vlákniny má pozitivní vliv na střevní činnost, upravuje stolici, odstraňuje zácpu a pozitivně působí na celou řadu onemocnění - hemoroidy, křečové žíly, vysokou hladinu cholesterolu v krvi, brání rozvoji aterosklerózy a vysokého krevního tlaku, chrání před cukrovkou (zpomaluje vstřebávání glukózy), je prevencí žlučových kamenů, rakoviny tlustého střeva, detoxikuje organismus atd. Ale nezapomeňte, že nic se nemá přehánět!

Vláknina – poklad nad pokladyPředávkování vlákninou vede k nadýmání, zažívacím obtížím a nedostatku minerálů, neboť vláknina může bránit vstřebávání minerálních látek. Při doplnění jídelníčku přírodními produkty s vysokým obsahem vlákniny je důležité dodržovat správný pitný režim, jinak svoje příznivé účinky ztrácí. Výrobci se o zdravý trend „vláknina“ přetahují, v prodeji je celá řada produktů.

Bohatým zdrojem vlákniny jsou otruby, které jsou "odpadním" materiálem při mletí obilí. Otruby naplňují žaludek, dávají pocit sytosti a člověk po nich netloustne. Stačí konzumovat tři lžičky každý den. Pro lepší chuť je můžeme zvolna na suché pánvi opražit, při pražení je musíme míchat, aby se zbarvily dozlatova. Pro rychlejší navození pocitu sytosti se doporučuje konzumovat otruby před jídlem.

Pšeničné otruby lze přidávat i do těst různých moučníků, a to nejvýše v množství jedné čtvrtiny celkového množství mouky, lze použít i celozrnnou mouku, která má zvýšený podíl vlákniny. Stejnou službu plní i mleté obilné klíčky, které mají příjemnou oříškovou chuť a lze si je rovnou přidat do jogurtu nebo tvarohu.   

Jedinečným zdrojem vlákniny je Psyllium, které vzniklá vyčištěním semen obalů jitrocele indického. Psyllium slouží i k celkovému ozdravení organismu, čistí trávicí ústrojí, vytváří ochranný film na střevní sliznici a chrání ji tak před účinky toxinů a škodlivých bakterií, působí jako účinný prostředek při zácpě a průjmu a příznivě ovlivňuje hladinu cukrů, tuků a cholesterolu v krvi. Po rozpuštění v tekutině nabobtná až čtyřicetkrát. Této jeho unikátní vlastnosti se využívá při redukčních kúrách, protože tímto je možné omezit příjem jiné kalorické potravy.

Psyllium je možné zakoupit i v bio kvalitě, kdy při zpracování nebylo použito chemických prostředků pro hubení plevelů, hmyzu a při dopravě. Na trhu jsou i ochucené varianty s příchutí citronu, melounu, pomeranče a podobně, ale určitě bych se přimlouvala za přírodní psyllium. V prodejnách zdravé výživy lze koupit i další výrobky s obsahem Psyllia, jako sušenky, tyčinky či chléb.     

Jarmila Mandžuková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ještě jsem otruby v obchodě neviděla. Určitě jsou specializované prodejny, ale v normálních prodejnách ani vidu ani slechu.
Obrázek uživatelky
profil
Nevím, ale já s těmi 3 lžičkami otrub denně nesouhlasím, sice naplní žaludek, ale to se mi zdá moc. Lepší přidat do pečiva Smajlík a je to prospěšný. Zase si plnit žaludek takovým množstvím, nene, já ne.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle