Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet do Chuchelné

18. 02. 2022 | Česká republika

Jednou v neděli ráno jsme přemýšleli, že bychom si udělali výlet. Na nějaký celodenní výlet už bylo pozdě, a tak jsme se rozhodli, že se po obědě vydáme jen tak vlakem do skoro sousední vesnice. Sedli jsme do vlaku a jeli opravdu jen pár minut dvě zastávky od nás na konečnou. Naším cílem byla malá vesnička CHUCHELNÁ. Má jen kolem 1270 obyvatel a rozloha obce je jen 767 ha. První písemná zmínka o obci se objevuje v historických pramenech v r. 1349. V 17. století se stala obec střediskem panství rodu Lichnovských z Voštic. Jejich působení zde se zapsalo do historie obce nejvíce. Nejen tím, že zde hospodařili až do roku 1945, ale také tím, že právě oni významně měnili tvářnost Chuchelné. Lichnovští byli bohatým rodem, který kromě Chuchelné vlastnil i spoustu vesnic a sídel v okolí.

Působení Lichnovských v obci zde připomíná hned několik staveb. Např. nynější rehabilitační ústav, který se nachází v prostorách loveckého zámku knížat Lichnovských, jež byl postaven v 17. století. Později k němu byla přistavěna zámecká kaple, v r. 1853 přistavěli Dům kavalírů – druhý pavilon zámku, který tehdy sloužil k ubytování hostů. Kolem ústavu se rozkládá krásný zámecký park o rozloze 5,5 ha. Ten byl zřízen v anglickém stylu, pochází z poloviny 19. století a v současné době je po rozsáhlé renovaci a stále se v něm nachází řada vzácných stoletých exemplářů.

Další zajímavou stavbou Chuchelné je Kaple sv. Kříže s hrobkou Lichnovských. Nalézá se v parku u návesního rybníka v samotném středu obce. Je to krásná stavba z režného cihelního zdiva, která je neomítnutá. Patrovou stavbu kryje jehlanová střecha z pálených tašek a nad vrcholem je umístěn znak Lichnovských. Zřízení kaple bylo iniciováno úmrtím Karla Marii knížete Lichnovského. Jeho tělo bylo uloženo v roce 1903 do zámecké kaple v Chuchelné. Poté bylo vysvěceno samotné mauzoleum v kapli sv. Kříže a ostatky knížete byly přeneseny do nově zřízené tamní krypty. Později zde byly uloženy také ostatky jeho manželky a poté jejich syna Karla Maxe knížete Lichnovského.  Po 2. světové válce sloužilo mausoleum ke konání bohoslužeb na místo zničeného farního kostela. Z tohoto důvodu byla krypta se sarkofágy zazděna a byl zde instalován oltář. Prohlídky hrobky Lichnovských jsou zde možné vždy v neděli od 14 – 15 hodin, což jsme nevěděli, a proto jsme kapli viděli jen zvenčí.

Občané obce si postavili nový kostel. Cesta k jeho stavbě byla díky době složitá. Již v 60. letech se začaly pořádat sbírky na nový kostel a v r. 1969 byl postaven základní kámen. Díky normalizaci však byl projekt zastaven a pokračovat se mohlo až v 90. letech. Základní kámen byl znovu vysvěcen 22. dubna 1990 na Velehradě samotným papežem Janem Pavlem II.  Autorem nového projektu chrámu se stal Jan Krömer. Finančně stavbu kromě věřících z Chuchelné a okolí podpořili také věřící z Polska a Německa. Kostel Povýšení sv. Kříže byl slavnostně vysvěcen v r. 1996.

Pokud jste milovníci historie 2.světové války, pak si nenechejte ujít návštěvu zdejšího Muzea Chuchelná. Jde o vojenskou expozici II. světové války 1938-1945.  Tato expozice je výsledkem práce několika nadšenců z řad historicko-vlastivědného sdružení. Je třeba říci, že expozice se zabývá válečnými událostmi především v tomto našem regionu. Kdo je háklivý na ostré zvuky, raději zůstaňte venku a prohlížejte si pěknou vesničku. Nutno říci, že expozice je výborně sestavená. Díky zvukovému doprovodu Vám chvílemi může být až úzko. Slyšíte bombardování, nálety, střelbu z kulometů. O to víc Vám celá expozice přiblíží hrůzy a utrpení během války, kterou si už nikdo nepřejeme. Lidé, kteří expozici připravovali, říkají, že je určena hlavně „mladším generacím“, které tyto hrůzy nezažily, aby si měly možnost uvědomit podstatu dějinných událostí.  Je dobré, že lidé z našeho kraje mají možnost poznat historii oblasti, kde žijí. Muzeum se nachází v domě č. p. 23 v budově bývalého Obecního úřadu.

Jak již jsem napsala, v Chuchelné se nachází rehabilitační ústav, který je druhým nejstarším rehabilitačním ústavem tehdejšího Československa. Je detašovaným pracovištěm RÚ Hrabyně a léčí se zde pacienti po úrazech, cévních mozkových příhodách, amputacích a pacienti s různými ortopedickými a neurologickými diagnózami.

Některým je Chuchelná známá možná kdysi proslulým státním podnikem FORMY A PLASTY, před rokem 1990 známější jako Lisovna nových hmot. Tovární komplex vznikl na křižovatce cest z Chuchelné do Bolatic a Strahovic. Založil jej Karl Max Lichnovský v roce 1907 jako továrnu na zpracování lnu. Továrna prošla vlivem času různými změnami. Po válce byla znárodněna a od roku 1949 se trvale věnuje výrobě forem a zpracování termoplastů. Továrnu jsme mohli z dálky vidět z nádraží, kde jsme čekali na náš vlak zpět.

Chuchelná leží téměř u hranic s Polskem. Spojení s Polskem dávají dva hraniční přechody pro malý pohraniční styk: Chuchelná-Krzanowice a Chuchelná-Borzuczin.  Když stojíte na nádraží, vidíte, že koleje zde končí. Kdysi ovšem tato trať vedla až do Polska, do Racibórze. Občas se tato skutečnost připomíná, když se občas na trati Opava – Chuchelná nebo Kravaře – Chuchelná projede historický vlak s různými scénkami a hrami pro zájemce, aby připomněli, že tato trať kdysi spojovala naše obce s polskými.

Pokud budete mít cestu do našeho kraje, podívejte se i do Chuchelné. Vesnice je obklopena lesy, které nabízejí nejen pěší turistiku, ale vybízejí také k cykloturistice v rámci cyklotras našeho regionu.


Palka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet do Chuchelné:

Výlet do Chuchelné
Výlet do Chuchelné
Výlet do Chuchelné
Výlet do Chuchelné
Výlet do Chuchelné
Výlet do Chuchelné
Výlet do Chuchelné
Výlet do Chuchelné
Výlet do Chuchelné
Výlet do Chuchelné
Výlet do Chuchelné
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi pekný článok Smajlík, rada som si ho prečítala Smajlík.
Niekedy naozaj netreba ísť ďaleko aby mal človek príjemný deň, pekný výlet a videl zaujímavé veci.
Pekné priložené fotky dokazujú že vám sa takýto výlet vydaril Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článek. I když je to malá vesnice, má pěknou historii a lze tam spatřit spoustu zajímavosti. Přiloženy krásné fotky. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles