Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za potíže s usínáním může i nedostatek tmy

9. 08. 2009 | Péče o tělo
Večer dobře usínat a ráno se probouzet odpočatí a svěží. Pro někoho každodenní skutečnost, pro jiného nedostižný sen. Patříte do té druhé skupiny? Zamyslete se, zda máte pro odpočinek skutečně optimální podmínky. Někdy stačí změnit opravdu tak málo...

Lidská činnost byla vždy vázána na střídání dne a noci – světla a tmy. Postupně však došlo k narušování tohoto přirozeného biorytmu, pracovní doba se posouvala a stále ještě posouvá do pozdních večerních hodin. Nemluvě o práci v noci, která organismu nesvědčí už vůbec! Všechny vynálezy – od svícnů, loučí a pochodní přes petrolejové lampy až k dnešním žárovkám, zářivkám a venkovnímu osvětlení – pomohly lidstvu, aby se stalo nezávislé na slunečním světle. Jaký to má však dopad na náš spánek?

Tvorba některých hormonů, které si naše tělo samo vytváří, je spojena s určitou denní nebo noční dobou. Nejdůležitějším hormonem, jehož produkce je významně posílena právě za tmy, je melatonin. Tento hormon se pozitivně podílí na našem spánku. U mnoha lidí se dnes úspěšně využívá k léčbě nespavosti.

Za potíže s usínáním může i nedostatek tmyDůležitý "noční" hormon


Vyprodukovaný melatonin dává našemu organismu signál prostřednictvím dalších, melatoninu podřízených hormonů, abychom se připravili ke spánku. Nesprávné načasování jeho vyplavení může způsobit předčasnou ospalost přes den, nebo naopak problémy s usínáním večer. Melatonin je našemu tělu prospěšný i jinak. Je dobrým antioxidantem, a pomáhá tedy zabraňovat nádorovému bujení. Někteří vědci se dnes zabývají otázkou, zda by více tmy nebylo pro náš organismus v tomto směru prospěšné. Pozitivní vliv melatoninu byl prokázán rovněž u pacientů s Alzheimerovou chorobou.

Střídání světla a tmy má svůj dobrý důvod


Melatonin je sice potřebný, ale ne po celých 24 hodin. Kdyby produkce tohoto hormonu byla nepřetržitá, naše tělo by nerozeznalo den od noci. Přesně to se totiž děje u slepých lidí. Ti světelný signál vůbec nepřijímají. Je tedy třeba jim melatonin před spaním podávat a zvýšit tak jeho hladinu v krvi.

Záleží i na barvě světla


Protože je k nerušenému spánku zapotřebí dostatek tmy, zamyslete se, zda právě váš spánek neruší příliš mnoho světla. Ideální podmínky ke spaní za svitu hvězd bychom dnes hledali už asi jen na „samotách u lesa“. Pokud ovšem žijete ve městě, nezoufejte. Nemusíte se hned stěhovat. I tak je ale dobré udělat určitá opatření pro nerušenou noc. Zatažené žaluzie, závěsy, přemístění či natočení postele tak, aby nám nesvítila pouliční lampa přímo do obličeje – to všechno se dá zařídit.

Při spánku může navíc vadit nejen intenzita, ale i určité barvy světelného zdroje. Naše oko je totiž odlišně citlivé na jednotlivé části spektra. Nejvíce vnímáme modrou část spektra. Proto je důležité, abychom v noci tohoto světla měli co nejméně. Oranžová barva pouličních lamp tolik nevadí, pokud nám nesvítí přímo do ložnice. To ale lehce vyřeší zmíněné žaluzie či závěsy. Při "zabedněných" oknech se sice ochuzujete o přirozené probouzení za pozvolného svítání. Je to ale lepší než nespat vůbec. Vždy se zkrátka snažte najít kompromis. Za ráno, kdy v sobě cítíte příliv energie, to určitě stojí.

Zdroj: Dobrý spánek.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
je prirodzené spať za tmy, tak určite prospieva
Obrázek uživatelky
profil
Potíže má hodně lidí.
Obrázek uživatelky
profil
Usnu, hned jak lehnu, ale probudím se třeba ve dvě ráno a nemůžu zabrat. Zkoušela jsem mléko s medem ...a nic.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak to jsem celá já, ...ale zde jsem si přečetla pár zajímavých informací, kdo ví, třeba se mi mohou hodit
Obrázek uživatelky
profil
jdu si lehnout dobrou Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles