8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zápach z úst? Zbavte se ho jednou pro vždy!

14. 01. 2014 | Péče o tělo
Velmi citlivé téma, kolem kterého se chodí po špičkách. Halitóza – slůvko takřka neznámé, pod kterým se skrývá jediné - zápach z úst. Delikátní záležitost jak pro toho, komu se nepříjemný pach z úst line, tak pro toho, kdo je nucen nelibou vůni čichat. Problém tkví často i v neinformovanosti dané osoby o tom, že právě ona halitózou trpí. V takovém případě je ale dobré to velmi šetrně jedinci naznačit, může se totiž jednat o onemocnění dutiny ústní nebo jiných částí těla. A jaké jsou nejčastější stomatologické příčiny?

Špatná nebo nedostatečná hygiena


Ústní hygiena by měla být tím prvním, co se musí při zápachu z úst zlepšit. Nejčastější příčinou halitózy je právě nedostatečná ústní hygiena. Nutností je pečovat o svůj chrup dvakrát denně přičemž večerní čistění by mělo být opravdu důkladné. Nejlepší je používat kvalitní kartáček s malou hlavou a s měkkými hustě osázenými vlákny střiženými do rovna, zubní pastu s fluoridy, dentální nit a v neposlední řadě správné mezizubní kartáčky. Zbytky jídla, které zůstávají v mezizubí klasický kartáček neodstraní, a tudíž se potrava v ústech nerušeně rozkládá.

Zápach z ústZkažené zuby


Dalším důvodem zápachu z úst může být zkažený zub. Pokud se takový zub v ústech objeví, pak je zápach zcela přirozeným jevem. Opět se totiž jedná o hnilobu – tentokrát bílkovin. Díky bakteriím nastává rozklad dentinu, tedy zuboviny. Dle závažnosti zkažení zubu pak stomatolog rozhodne, zda stačí kaz vyvrtat a vyplnit plombou, nebo zda je nutné zub vytrhnout.

Problematická anatomie chrupu


V souvislosti se zápachem z úst lze mluvit i o problematické anatomii chrupu. Hlavní zásluhu na tom mají hlavně narůstající třetí stoličky známé jako zuby moudrosti. Pokud se zub prořeže pouze napůl a z části zůstane pokrytý dásní, mohou se v prostorech mezi dásní a zubem opět kumulovat zbytky potravy a plak. V tomto případě je řešení jednoznačné a zub se musí vytrhnout.

Parodontitida


Vůbec nejčastější onemocnění dásní známé pod ne zcela přesným názvem parodontóza může být také jednou z příčin nelichotivého zápachu z úst. Nedostatečná či nesprávná dentální hygiena, absence návštěv u zubního lékaře a profesionální dentální hygienistky, to vše přispívá ke vzniku tohoto onemocnění. Následkem poddásňového plaku, zubního kamene v parodontálních kapsách, zbytků potravy a kolonií škodlivých bakterií bez přístupu vzduchu, dochází ke vzniku nepěkného zápachu. Léčba je v tomto případě velmi individuální. Záleží především na pokročilosti onemocnění. Hlavní je nemoc odhalit a včas zasáhnout. Neléčená parodontitida může mít fatální následky na zdraví chrupu.

Ať už je důvod nelibého zápachu z úst jakýkoliv, je potřeba se naučit používat ústní vodu, mít vždy při sobě větrové žvýkačky bez cukru či ústní sprej. Pokud hledáte pomoc u přírodních produktů, pak vězte, že spolehlivě pomůže i žvýkání zázvoru či petržele.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
používám jak ústní vodu,tak i žvýkačky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles