Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 22.05. 2024
Dnes má svátek Emil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zápach z úst? Zbavte se ho jednou pro vždy!

14. 01. 2014 | Péče o tělo
Velmi citlivé téma, kolem kterého se chodí po špičkách. Halitóza – slůvko takřka neznámé, pod kterým se skrývá jediné - zápach z úst. Delikátní záležitost jak pro toho, komu se nepříjemný pach z úst line, tak pro toho, kdo je nucen nelibou vůni čichat. Problém tkví často i v neinformovanosti dané osoby o tom, že právě ona halitózou trpí. V takovém případě je ale dobré to velmi šetrně jedinci naznačit, může se totiž jednat o onemocnění dutiny ústní nebo jiných částí těla. A jaké jsou nejčastější stomatologické příčiny?

Špatná nebo nedostatečná hygiena


Ústní hygiena by měla být tím prvním, co se musí při zápachu z úst zlepšit. Nejčastější příčinou halitózy je právě nedostatečná ústní hygiena. Nutností je pečovat o svůj chrup dvakrát denně přičemž večerní čistění by mělo být opravdu důkladné. Nejlepší je používat kvalitní kartáček s malou hlavou a s měkkými hustě osázenými vlákny střiženými do rovna, zubní pastu s fluoridy, dentální nit a v neposlední řadě správné mezizubní kartáčky. Zbytky jídla, které zůstávají v mezizubí klasický kartáček neodstraní, a tudíž se potrava v ústech nerušeně rozkládá.

Zápach z ústZkažené zuby


Dalším důvodem zápachu z úst může být zkažený zub. Pokud se takový zub v ústech objeví, pak je zápach zcela přirozeným jevem. Opět se totiž jedná o hnilobu – tentokrát bílkovin. Díky bakteriím nastává rozklad dentinu, tedy zuboviny. Dle závažnosti zkažení zubu pak stomatolog rozhodne, zda stačí kaz vyvrtat a vyplnit plombou, nebo zda je nutné zub vytrhnout.

Problematická anatomie chrupu


V souvislosti se zápachem z úst lze mluvit i o problematické anatomii chrupu. Hlavní zásluhu na tom mají hlavně narůstající třetí stoličky známé jako zuby moudrosti. Pokud se zub prořeže pouze napůl a z části zůstane pokrytý dásní, mohou se v prostorech mezi dásní a zubem opět kumulovat zbytky potravy a plak. V tomto případě je řešení jednoznačné a zub se musí vytrhnout.

Parodontitida


Vůbec nejčastější onemocnění dásní známé pod ne zcela přesným názvem parodontóza může být také jednou z příčin nelichotivého zápachu z úst. Nedostatečná či nesprávná dentální hygiena, absence návštěv u zubního lékaře a profesionální dentální hygienistky, to vše přispívá ke vzniku tohoto onemocnění. Následkem poddásňového plaku, zubního kamene v parodontálních kapsách, zbytků potravy a kolonií škodlivých bakterií bez přístupu vzduchu, dochází ke vzniku nepěkného zápachu. Léčba je v tomto případě velmi individuální. Záleží především na pokročilosti onemocnění. Hlavní je nemoc odhalit a včas zasáhnout. Neléčená parodontitida může mít fatální následky na zdraví chrupu.

Ať už je důvod nelibého zápachu z úst jakýkoliv, je potřeba se naučit používat ústní vodu, mít vždy při sobě větrové žvýkačky bez cukru či ústní sprej. Pokud hledáte pomoc u přírodních produktů, pak vězte, že spolehlivě pomůže i žvýkání zázvoru či petržele.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
používám jak ústní vodu,tak i žvýkačky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles