Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se vyznat v krmivech

8. 08. 2010 | Zvířátka

Dnes je na trhu nepřeberné množství krmiv pro naše šelmičky - psi, kočky a fretky. Horší je jak se v nich vyznat. Určitě totiž neplatí, že výrobek, který má nejvíce reklamy, je ten nejvhodnější. Právě naopak. Některé výrobky totiž nemají to správné složení a na zažívání našich miláčků, to má špatný vliv.

Šelmy jsou totiž masožravci a tomu by měla i odpovídat i jejich potrava. Při krmení kvalitními granulemi má zvíře vyvážený poměr živin a vitamínů, které mu vařením těžko dodáme. Je proto důležité sledovat složení krmiva. Pokaždé musí být na výčtu potravin na prvním místě maso nebo výrobky z něj. Je důležité sledovat, kolik má granulované krmivo živočišných bílkovin, tuků, popelovin a dalších látek.

Pro štěňata je to 22-30% živočišné bílkoviny (N-látek=dusíkaté látky), dospělí 20-26%. U tuku je to pak 5-20 % dle aktivity - aktivní psi více, starší a neaktivní méně, štěňata okolo 15%. Popelovin okolo 7% a sacharidů 20%. Březí a kojící feny krmíme jako štěně. Pro kotě obsah bílkovin kolem 34% a tuku okolo 22%, dospělé kočce 14-20% tuků. Fretky potřebují okolo 34% bílkovin a okolo 22% tuku. Lze je tedy krmit granulemi přímo pro fretky nebo pro koťata. U konzerv se složení liší, kvůli odlišnému procentu vlhkosti.

Krmiva se dle kvality rozlišují na 3 kvalitativní třídy. I dle toho se na trhu můžeme řídit. Nejlevnější jsou ekonomické značky krmiv. U nich je výhoda levné ceny a snadné dostupnosti. Tyto krmiva však mají většinou špatný poměr bílkovin a tuků, živočišné bílkoviny jsou nahrazovány rostlinnými a tudíž mají menší stravitelnost a tím větší spotřebu. Také mají často velký obsah soli a jiných ochucovadel. Další třída je Premium, tato krmiva mají oproti ekonomy vyšší cenu ale lepší kvalitu, vyšší podíl živočišných složek ve formě masa a živočišných mouček a stále dobrou dostupnost. V této řadě jsou však velké rozdíly v kvalitě, jedny se blíží ekonomy a jiné už skoro k 3. třídě. Musíme se tak orientovat dle % zastoupení. Třetí a nejkvalitnější je Superpremium. Tyto krmiva naprosto vyhovují nárokům zvířat, tomu však také odpovídá cena. Jde o nejkvalitnější krmiva s vysokou stravitelností a tím nižší spotřebou, vyrobená z kvalitních surovin z prověřených zdrojů, hlavní složkou je maso. Nejsou k dostání v každém supermarketu, ale dají se objednat u veterináře, na internetu nebo v dobrých zverimexech. Na internetu však vyjdou o několik stokorun levněji a většinou s dopravou zdarma až k domu.

Také jsou důležité některé zásady ohledně krmiv.

·        Sledujte složení.

·        Raději nekupovat rozvažované krmivo -nevíme kdy bylo balení načaté, v jakých podmínkách bylo uskladněno a kdy končí trvanlivost.

·        Na nové krmivo přecházíme postupně.

·        Nekrmte krmivem které zvířeti nesvědčí (průjem, špatná kvalita srsti, tloustnutí). Každé zvíře je jiné,nemusí mu svědčit to co ostatním.

·        Nekupujte zbytečně velké balení které nezkrmíte.

·        Nakupujte ve specializovaných prodejnách - tam by vám měli odborně poradit (i když bohužel ne vždy tomu tak je).

·        Když si složením krmení nejste jistá, poptejte se veterináře nebo na chovatelských stránkách. Ti vám jistě rádi poradí.

 

A moje zásada nakonec. Pokud nemám nebo nechci dát peníze za kvalitní krmivo, radši si zvíře nepořizuji. Chce to najít kompromis mezi cenou a kvalitou. Ono peněz za veterináře kvůli zkaženému zažívání dáte mnohem víc.


Autor:Thais

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
článek je i o krmení pro kočky a fretky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles