Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zářivá barva versus UV záření

19. 10. 2007 | Péče o vlasy
Barvení vlasů není ve vlasové kosmetice až taková novinka, jak by se mohlo zdát. Ovšem až současnost nám nabízí nové možnosti syntetických barev, výrazných barevných odstínů a také možnosti změnit barvu vlasů až o několik odstínů.

Barvení vlasů se proto v kadeřnické terminologii řadí mezi tzv. „chemické“ úpravy vlasů. Samozřejmě se tím myslí dlouhodobá změna barvy vlasů (permanentní nebo demi-permanentní). Jednorázové barvící a tónovací gely, přelivy a tužidla totiž „pouze“ nalepí na povrch vlasu barevné pigmenty a na vlasech tak vydrží maximálně do prvního umytí resp. vykartáčování vlasů.

Dlouhodobá změna barvy vlasů vyžaduje, aby byly nové barevné pigmenty zabudovány přímo do struktury vlasů. To se děje tak, že se nejprve chemicky naruší povrch vlasu, pak se odstraní jeho původní pigmentace nebo se rovnou do vlasu zabudují nové částice s barevnými pigmenty. A nakonec se vlas zase uzavře.

Zářivá barva versus UV záření Kadeřnická terminologie tak ještě rozlišuje tónování vlasů, které vlasy nezesvětluje, pouze prohlubuje hloubku a intenzitu barvy vlasů o uložený barevný depozit. Je vůči vlasům šetrnější, používá také šetrnější činidla pro otevření vlasů před ukládáním barevného depozitu a efekt vydrží cca 8-15 mytí, podle kvality vlasů a kvality použité barvy. Barvení vlasů má sice trvalejší efekt, umožňuje i zesvětlení vlasů až o několik odstínů (někdy se provádí dokonce ve dvou krocích, nejprve zesvětlení, pak uložení nové barvy – někdy se tak dělají např. melíry). Avšak tato metoda už představuje poměrně značný zásah do struktury vlasů.

A nese s sebou i další rizika! Opomíjené testování pokožky na citlivost, nesprávná technika barvení a dobarvování odrostů, používání příliš silných oxidačních činidel či příliš dlouhá vyvíjecí doba barvy mohou způsobit i zásadní poškození vlasů a vlasové pokožky.

Pro mytí a ošetřování barvených vlasů se nejčastěji doporučují velmi šetrné (neagresivní) šampony s účinnými složkami pro obnovu narušené struktury, hydrataci a zvýšený lesk. A samozřejmě i účinné balzámy a masky.

Zářivá barva versus UV záření Ovšem ani obnovený ochranný mikrofilm nedokáže dostatečně ochránit vlasy před účinky UV záření. Je to mimo jiné dáno i stále se zvyšujícími dávkami UV záření, prachu a agresivních látek v atmosféře. Ty pak dokáží skutečně nebezpečně poničit nejen povrch předmětů, ale i lidské pokožky nebo vlasů. A tady přicházejí ke slovu UV filtry, které účinně chrání vlasy proti UV záření a tím i proti blednutí barvy, změně odstínu, ztrátě lesku a elasticity. Ideálními „nosiči“ UV filtrů jsou stylingové přípravky (tužidla, laky, gely), které v jediném kroku vytvoří na vlasech tenký film, který obsahuje nejen polymery pro tvarování či fixaci účesu, ale i další účinné látky, které uzavírají svrchní vrstvu vlasu a zacelí případná poškození, a samozřejmě také UV filtry. Ty jsou díky tomu rovnoměrně distribuovány po celé délce vlasů a aktivně a dlouhodobě tak chrání vlasy před účinky UV záření.

Co možná nevíte o UV záření:

Sluneční záření je hlavní součástí zevního prostředí člověka a ovlivňuje přímo i nepřímo většinu živých forem na Zemi. Pro život člověka je sluneční záření naprosto nezbytné, avšak dlouhodobé působení může působit na lidský organismus i nepříznivě ( předčasné stárnutí pokožky, karcinomy kůže, poškození očí atd.)

Zářivá barva versus UV záření Sluneční záření je vlastně elektromagnetické vlnění, složené ze souboru vln plynule se měnících frekvencí. Sluneční záření, které dopadá na zemský povrch se skládá přibližně z 5 % ultrafialového záření, 50 % viditelného záření a z 45 % infračerveného záření.

* Viditelné světlo (cca 400 - 780 nm), naše lidské oko jej vnímá jako barevné spektrum (od fialové přes modrou, zelenou, žlutou, oranžovou až k červené).
* Infračervené záření (vlnová délka zhruba 780 - 106 nm), vnímá člověk převážně povrchem těla ve formě působení tepla.
* Ultrafialové záření je vlastně sluneční záření s vlnovou délkou menší než 400 nm.

Po dopadu záření na pokožku /vlasy se část záření odrazí a část prochází do struktury pokožky /vlasu. Fotony, které pronikly do struktury pokožky /vlasu aktivují celou řadu dalších složitých procesů (fotochemických a fototermických). Mezi ně patří například změna pigmentace, vznik zánětu, narušení buněčných membrán, peroxidace lipidů či vznik nebezpečných volných radikálů a další.

UV filtry poskytují dočasnou ochranu kůže/vlasů (evt i jiných povrchů) před nadměrným působením UV záření. Používají se většinou různé kombinace UV filtrů, pro nižší stupeň ochrany se používají jen filtry pro UVB oblast, pro vyšší hodnoty je nutná kombinace filtrů pro UVB a UVA oblast, event. UVC.

Zdravý lidský vlas má na povrchu přirozený ochranný mikrofilm, který jej chrání před vysoušením, ztrátou elasticity, barvy a lesku. Jenže tento ochranný mikrofilm je trvale narušován i běžnou péčí o vlasy, častým mytím, tvarováním vlasů teplem, ale především chemickými procedurami, jako je trvalá nebo barvení vlasů. Narušená struktura vlasu pak hůře odolává negativním vlivům okolí, barva bledne, ztrácí se hloubka odstínu, vlas je bez lesku, vysychá, snadno se láme a hůře se upravuje do účesu.

Barvené vlasy, především však vlasy silně zesvětlované, opakovaně barvené a melírované proto vyžadují zvýšenou péči. Základním požadavkem bývá zachování nové barvy vlasů, hloubky odstínu a lesku po maximální dobu. K tomu je nutné obnovit poškozenou strukturu vlasů, zacelit svrchní ochranný film a udržet tak hydrataci a elasticitu vlasů, zlepšit jejich upravitelnost do účesu.

Zdroj: www.lybar.cz

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !