Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Popraskané paty – co s nimi a jak jim předcházet

21. 05. 2010 | Krása

S teplým počasím odkládáme hřejivé kabáty a zimní boty. Právě sandály a další otevřené letní boty často odkryjí popraskané paty, které jsou následkem zanedbané zimní péče o nohy. Přitom si naše dolní končetiny, přesto že je neukazujeme tak často jako ruce, zaslouží být rozmazlovány a hýčkány. Popraskaná kůže pat, kuří oka, mozoly a puchýře navíc dovedou pořádně znepříjemnit chůzi.


Prevence je alfou i omegou


Nejlepším řešením je samozřejmě pravidelná a důkladná péče o pokožku nohou. Návštěva pedikúry je příjemným a praktickým relaxačním rituálem, který si jednou měsíčně může dopřát každý. Pedikérka odstraní zhrublou kůži pat, upraví nehty a na závěr nohy uvolní masáží. Zastánci domácí péče se pak neobejdou bez nástroje na odstraňování suché kůže pat.


skleneny-pilnikTato vrstva odumřelé kůže už není hydratována podkožím, a je proto suchá a často praská. To způsobuje bolestivé záděry a pálení chodidel tím, jak se nečistotami a prasklinami porušuje už zdravá kůže chodidel, která se nalézá těsně pod odumřelou vrstvou,“ vysvětluje pedikérka Andrea Poláčková. Problému lze ale velmi snadno předejít pravidelným odstraňováním této kůže.


Domácí pomocníci


Rozšířeným pomocníkem jsou výrobky z pemzy a kovové seřezávače kůže. Pemza je pórovitá lehká hornina, která díky své struktuře umožňuje odřít ztvrdlou kůži chodidel. Je to nejběžnější a široce dostupný produkt, jeho nevýhodu ale je, že pokožku chodidel ponechává roztřepenou, a může se tak stát, že roztřepená kůže se zatrhá a způsobí záděry podobné těm okolo nehtů nebo v extrémních případech i záněty chodidel. Pemzu navíc není možné dokonale vyčistit, a tak se kousky odrolené kůže usazují v pórech pemzy a vytvářejí ideální prostředí pro množení bakterií.


Další variantou je seřezávač kůže, který pomocí žiletky odřezává celé plošky ztvrdlé kůže. Odstraňování seřezávačem kůže je metoda velmi efektivní, zamezuje třepení kůže, nicméně má i svá rizika. Podle odborníků kovový nástrojč kůži vždy naruší a poraní, i když to nemusí být na první pohled patrné. Přesto se v řadě salonů s jeho použitím můžete stále setkat. Pro domácí použití je seřezávač naprosto nevhodný, v nezkušených rukou totiž může způsobit bolestivá poranění.


Skleněná alternativa


nehtyNedostatky pemzy a kovu řeší pomocníci ze skla. Novinkou na poli péče o pokožku nohou jsou skleněné pilníky. Jejich speciální povrch je chráněn užitným vzorem a umožňuje odstranit ztvrdlou kůži pohodlně, bezbolestně a hygienicky. Sklo je navíc snadno omyvatelné, a tak je snadné pilník udržovat v dokonalé čistotě. Hrubší strana pilníku obrousí zatvrdlou pokožku po odmočení v teplé vodě, hladká strana pak uhladí povrch pat již suchých nohou a lze ji použít i jako pilník pro úpravu nehtů.


Po odstranění přebytečné kůže je třeba pokožku vyživit, hydratovat a zjemnit. To dokážou speciální krémy, kterých je v obchodech i lékárnách na výběr celá řada. Pro znásobení účinku je vhodné obléci si po namazání nohou teplé ponožky a nechat krém působit celou noc. „Již ráno po první aplikaci jsou výsledky jasně vidět,“ slibuje pedikérka Andrea Poláčková. „Je však důležité neusnout na vavřínech a věnovat se pokožce nohou pravidelně, i když nás zrovna netrápí žádné potíže. Jen dokonalá a každodenní péče je zárukou zdravých nohou bez popraskané kůže či kožních onemocnění,“ upozorňuje pedikérka.


Na mykózy raději s odborníkem


I přes sebedokonalejší péči se může stát, že pokožku na chodidlech postihne plísňové onemocnění neboli mykóza. Plísňové zárodky mohou číhat například ve veřejných bazénech, saunách, přenáší se i obuví. Stačí tedy, abyste si šli zaplavat nebo si na návštěvě půjčili přezůvky a mykóza může být najednou i vaším problémem. „Plíseň nohou způsobují houbovité organismy, tzv. dermatofyty. Vyskytují se ve svrchních vrstvách pokožky,“ vysvětluje Lenka Hronová .


Dermatofyty se pak šíří i například společným praním ponožek v jedné pračce nebo chůzí naboso po koberci. Plísňové onemocnění může být příčinou popraskaných pat. V tomto případě je nutno nasadit léčbu antimykotiky a v ideálním případě navštívit ordinaci podiatra nebo kožního lékaře.


Zdroj: Glasscare.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Popraskané paty – co s nimi a jak jim předcházet:

Popraskané paty – co s nimi a jak jim předcházet
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
díky za tenhle článek, přes zimu mám vždy popraskané paty, protože nemužu po venku chodit bosá.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobré su na to aj kremy s lecitínom
Obrázek uživatelky
profil
.......mastim Ozalinem nebo i obycejnym veprovym sadlem a na pul hodiny zabalim do igelitu
Obrázek uživatelky
profil
pravidelnost souhlasím
Obrázek uživatelky
profil
mě nosí celý život ( a že mají co nosit) tak o ně pečuju víc jak o xicht...chodím pravidelně na pedikúru, doma krémuju.......Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles