Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Darujeme krev

27. 10. 2008 | Nemoci
Krev, krevní konzerva, krevní plazma, říkejte si tomu, jak chcete. Krev jako taková obsahuje všechny důležité fragmenty - červené krvinky, bílé krvinky a krevní destičky – které tvoří základní složku krve.

Z krve můžeme poznat, zda jsme nemocní či naopak zdraví. Její odběr může být pro někoho jednoduchou záležitostí, pro někoho trauma.
A protože je krev nejdrahocennější složkou celého organismu a také bohužel nejvíce ztrátovou, je jí v krevních bankách málo I já jsem se rozhodla pomoci těm, kteří ač vlastní vinou nebo cizí, o krev přišli.

Pokud se rozhodnu krev darovat, co pro to mohu udělat?
Stačí být zdravý, mít věk na 18 let, nebrat žádné dlouhodobé léky, v posledním půlroce až roce nebýt v kontaktu s tropickými nemocemi, žloutenkou, nebýt krátkodobě po operaci v celkové anestézii, nesmíte být těhotná, po porodu, kojící, nemít menstruaci.

Darujeme krevOdběr je vždy anonymní a probíhá v transfůzních centrech hematologického oddělení v každé větší nemocnici.

Jak odběr probíhá a je před ním nějaká příprava?

Větší příprava není nutná, doporučuje se hodně pít, nejideálněji čaj, před odběrem ideálně 24 hodin nejíst tučné, nepít alkohol, (drogy raději psát nebudu), být v pohodě, bez stresu, káva se pít mohla.
Nejprve vyplníte na příjmu dotazník a odevzdáte sestrám. Zdůrazňuji, že jen napoprvé, pak už si vás budou zvát sami. Pokud projdete úspěšně dotazníkem, dostanete kalíšek na moč, máte přidělené číslo a od toho okamžiku jste „anonym“. Po odevzdání kalíšku vám vezmou krev, na zjištění železa, a na základní složku krve (erytrocyty, leukocyty, trombocyty) + krevní skupinu. Pak se čeká na výsledky, což může být zdlouhavé. Pokud projdete i tímto kolem, ocitnete se v ordinaci lékaře, který vás překontroluje, poslechne, prohmatá břicho a sdělí vám krevní skupinu, pokud ji neznáte. Obyčejně vás odešle do odbírací místnosti, kde si vás převezmou sestry. Podle počtu zájemců, buď čekáte a nebo uléháte na pohovku, lehátko. Je vám napíchnuta žíla a asi 10-15 minut se krev plní do pytlíčku, který posléze dostane štítek a je dle potřeby zmražen, nebo použit.

Je možné odebrat jen krevní plazmu, na to jsou vytipovaní možní dárci – bohužel neměla jsem možnost vidět, i když tam jeden takový byl. Plazmu odebíraly sestry v jiné místnosti.

Jak dlouho vše trvá ?

Popravdě já začala v 8 a skončila kolem 12 hodiny. Bylo nás tam hodně, takže záleží na počtu lidí, a na tom, jestli jdete poprvé, nebo jste zvaní…Dárcovství je bezplatné. Po odběru krve vám jak kde nabídnou občerstvení, pití a dostanete odznáček :-)

Nemocnice si vás bude zvát asi 1 - 2x do roka. Pokud cestujete vlakem či autobusem, proplácela zpáteční cestu, autem smíte bez poplatku až ke klinice.

Co když si mě pozvali a já zrovna nemohu?
Stačí zavolat a omluvit se, pošlou jiný termín.

Článek je jen informativní,  na webových stránkách Daruj krev se dozvíte více, navíc je tam popsáno i kde pomoci.



Diesonne - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
U nás se lidé zvou na odběry a na krev se může chodit po 10týdnech. Chodím už 3 roky a jsem ráda že jsem dárce, je to bezva pocit Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
U nás žádné zvaní není, ale když člověk chce tak si každé 4 měsíce vzpomene že už by mohl jít darovat Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Byla jsem darovat dvakrát a ani jednou mi to nesedlo. Poprvé jsem se v křečích sesunula a podruhé to ustála jen tak, tak. Poté jsem otěhotněla a zatím nevím, zda to ještě někdy podstoupím. Snad jen kdyby mi zavolali, že je opravdu nedostatek.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
chodila jsem darovat krev také, nyní jsem však přestoupila na plazmu.Mohu chodit častěji a cítím se tak více užitečná.Déle to trvá, ale pocity stejné zůstávajíSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také chodím dávat krev a super. Příští rok budu mít již 40.odběr a jsem spokojená.Celou dobu chodím na stejnou "transfuzku". Příjemný personál i prostředí. Pozvánky nám dříve chodili, ale teď se s manželem pravidelně při odběru objednáme za 3 měsíce na další odběr. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles