Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rakovina prsu nemá ráda alkohol

30. 10. 2009 | Nemoci

Alkohol zvyšuje u žen po rakovině prsu riziko vzniku dalšího nádoru v prsu. Takové závěry přinesla studie amerických vědců. Lékaři zkoumali vliv rizikových faktorů na vznik rakoviny prsu u žen, u kterých se toto onemocnění v jednom prsu již objevilo. Ve své studii se zaměřili na působení kouření a alkoholu.

Lékaři zkoumali, jaký vliv mají konzumace alkoholu a kouření cigaret na vznik rakoviny v druhém prsu. Zjistili, že riziko stoupá o 30 % u žen, které během svého života pily alkohol. Dlouhodobá konzumace se ukázala jako vysoce riziková pro vznik druhostranného (kontralaterálního) nádoru. U kouření se souvislost se vznikem dalšího nádoru neprokázala.


Alkohol je nutné omezit

Vědci dodávají, že je třeba provést další studie, které upřesní podmínky, za kterých další rakovina prsu vzniká. Upozorňují na vliv genetiky, rasy a okolních vlivů. Alkohol však zůstává bezesporu významným rizikovým faktorem a právě u žen s proběhlou nebo probíhajícírakovinou prsu by měla být jeho konzumace minimální.




Nezáleží na tom, co pijete

Již dříve bylo zjištěno, že i mírné pití alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsu. Zajímavostí je, že mezi různými druhy alkoholu (vínem, pivem nebo koktejly) zřejmě neexistují rozdíly. Předpokládá se že, mechanismus spočívá v ovlivnění hladin a metabolismu hormonu estrogenu alkoholem. Riziko je v tomto smyslu dále umocněno například náhradní estrogenovou terapií u žen v přechodu.

Ukazuje se, že i relativně malé množství alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny u žen. A u žen s rakovinou prsu navíc hrozí rozvoj dalšího nádoru prsu. Proto je nutné, aby byly ženy dobře informovány a mohly se zodpovědně rozhodnout, kolik alkoholu budou pít. Čím nižší bude množství konzumovaného alkoholu, tím nižší bude jejich riziko vzniku rakoviny.


Zdroj: Léčba-rakoviny.cz


Mangovka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Zrovinka se tady píše, že rakovinu prsu ovlivňuje pití alkoholu. Je zajímavé, že zrovna nedávno byl článek, kde se říkalo, že při ozařování naopak mírné pití červeného vína prospívá léčbě tak, že nevzniká takové množství kůže, které ozařování nesnáší. Takže si někde celkem články odporují.
Obrázek uživatelky
profil
to píšeš o mně?SmajlíkJá to taky málem prošvihla díky MUDr. a ty čípky jsem též dostala-od bolesti ...a dcera dokonce dostala sádru na nohu-na boreliozu a oteklou nohu!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
patřím mezi ty, kteří ji dostali. Doktoři radí- i tady na internetu-kvalitní červené víno a místo tabletek hodně ovoce a zeleniny. Tak teď nevím...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Když již má žena rakovinu prsu, nebo dokonce obou, dostává se obyčejně do takové deprese, že pokud jí nepodrží někdo blízký, tak se ani nedivím, že se uchýlí k alkoholu, či vůbec nepřestane kouřit a naopak hulí jako fabrika. Poznala jsem ženy, které statečně bojovaly, poctivě plnily pokyny lékařů a přesto bylo všechno marné. Znám ženy, které se věnovaly všem neřestem a dostaly se z toho, takže nějaké výzkumy jsou většinou na kočku. A myslet pouze na to, co se nesmí, tak to přivádí většinu žen ještě na psychiatrii. Často se ani nedivím, že některé ženy, po absolvování operace, chemoterapie a radiace, po krátkodobé úlevě, se po vrácení nemoci, rozhodnou další léčbu odmítnout, protože ještě chtějí ten zbytek života prožít a ne strávit zbytek života s hlavou v záchodové míse. Velmi obdivuji statečnost žen, které bojují a trpí do posledního okamžiku a chtějí žít i když dobře vědí, že konec je neodvratný. Všechny případy jsem zažila u svých příbuzných, kamarádek a známých.
Obrázek uživatelky
profil
vážně to neberu, to bych se musela ze všech těch článků ala americký vědecký výzkum zbláznit SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles