Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zrušení plošného očkování proti tuberkulóze umožnilo další důležité změny v dětském očkování

11. 02. 2011 | Nemoci
Po dlouhých odborných diskuzích začal v České republice platit nový očkovací kalendář. Nejvýznamnější změnou je zrušení plošného očkování proti tuberkulóze. K této úpravě vedla především příznivá epidemiologická situace, protože výskyt tuberkulózy u nás patří mezi nejnižší v Evropě. Pro maminky a jejich děti přináší nový kalendář i další důležité změny v očkování, které umožní časnější zahájení očkování proti černému kašli, pneumokokům či rotavirům.

Přestože nový očkovací kalendář začal platit již v listopadu loňského roku, do povědomí maminek se jednotlivé změny v očkování zatím příliš nedostaly. O jaké změny se tedy jedná? Díky zrušení povinného plošného očkování proti tuberkulóze se mohlo posunout zahájení očkování hexavakcínou již na 9. týden života dítěte. Hexavakcína chrání děti proti černému kašli, záškrtu, tetanu, ockovanižloutence typu B, dětské obrně a infekcím způsobeným bakterií Haemophilus influenzae typu b. Posun očkování hexavakcínou je důležitý hlavně kvůli zvýšenému výskytu černého kašle v ČR, proti kterému teď děti budou moci být chráněny časněji. Proti černému kašli ale mohou rodiče své miminko také pomáhat chránit hned od narození, pokud se sami nechají naočkovat kombinovanou vakcínou proti černému kašli, záškrtu a tetanu (např. Boostrix). V naprosté většině případů se totiž novorozenec nakazí černým kašlem od nejbližších členů rodiny.

Zrušení plošného očkování proti tuberkulóze by mohlo znamenat i možnost dřívějšího očkování proti pneumokokovým infekcím, které u dětí způsobují řadu onemocnění, nejčastěji záněty středního ucha. Toto očkování je nepovinné, ale od 1. 1. 2010 je hrazeno ze zdravotního pojištění. Pro očkování proti pneumokokům je možné zvolit vakcínu Synflorix, která pokrývá většinu sérotypů způsobujících invazivní pneumokoková onemocnění u dětí v ČR a zároveň nabízí ochranu proti pneumokokovým zánětům středního ucha.  Synflorix je plně hrazen ze zdravotního pojištění a rodiče tudíž nemusí na vakcínu nic doplácet.*

Dalším očkováním, které je možné díky novému schématu zahájit dříve, a to již od 6. týdne života dítěte, je očkování proti rotavirovým onemocněním, které zatím není hrazeno ze zdravotního pojištění. Ukazuje se, že s rotaviry se setká téměř každé malé dítě. Toto onemocnění je provázeno intenzivními průjmy, obvykle spojenými se zvracením, a někdy může vést až k dehydrataci. Očkovací látka se podává ústy bez nutnosti vpichu, což je pro děti šetrné. Rozestup mezi jednotlivými dávkami je vždy minimálně čtyři týdny a vyberou-li si rodiče vakcínu Rotarix s dvoudávkovým schématem, může být miminko účinně chráněno před rotavirovou gastroenteritidou již od 10. týdne věku. Obě dávky musejí být podány nejpozději do 24. týdne věku miminka.

Vývoj očkovacích látek směřuje velmi rychle kupředu a umožňuje nám účinně chránit naše děti před onemocněními, na která se dříve umíralo, nebo v rozvojových zemích dodnes umírá. Tento rychlý rozvoj s sebou občas přináší i změny ve schématech očkování, proto se nebojte informovat o možnostech a novinkách v očkování u svého dětského lékaře. Každý lékař je rád, když může nemocem dětí předcházet a nikoli léčit jejich následky. Očkování, ať povinné či nepovinné, v celé řadě případů zůstává jedinou opravdu účinnou možností prevence.

Vakcíny Synflorix, Rotarix, Priorix Tetra a Boostrix inj. stříkačka jsou registrované lékařské přípravky vázané na lékařský předpis. Přečtěte si prosím pečlivě příbalovou informaci.

* Vakcína Synflorix je dětem plně hrazena zdravotními pojišťovnami v případě, že je očkování zahájeno mezi třetím a pátým měsícem věku, a pokud jsou tři dávky vakcíny aplikovány do sedmého měsíce věku. Hrazená péče zahrnuje i přeočkování ve druhém roce života. Vakcíny Rotarix, Priorix Tetra a Boostrix inj. stříkačka nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.
Reklama na humánní lékařské přípravky.

Očkovací kalendář pro děti do 2 let platný od 1. listopadu 2010:
Věk           
Povinné očkování Nepovinné očkování
od 6.týdne Rotaviry (1.dávka) – např. Rotarix
od 9.týdne Hexavakcína (1.dávka) Rotaviry (2.dávka) – např. Rotarix
3 měsíce Hexavakcína (2.dávka) Pneumokoky (1.dávka)
Hrazeno ze zdravotního pojištění – např. Synflorix
4 měsíce Hexavakcína (3.dávka) Pneumokoky (2.dávka)
Hrazeno ze zdravotního pojištění – např. Synflorix
5 měsíců Pneumokoky (3.dávka)
Hrazeno ze zdravotního pojištění – např. Synflorix
11.-15. měsíc Pneumokoky (4.dávka)
Hrazeno ze zdravotního pojištění – např. Synflorix
15 měsíců Spalničky, zarděnky, příušnice (1.dávka) Spalničky, zarděnky, příušnice + neštovice – Priorix Tetra (1. dávka)
do 18 měsíce Hexavakcína (4. dávka)
3 měsíce Spalničky, zarděnky, příušnice (2. dávka) Spalničky, zarděnky, příušnice + neštovice – Priorix Tetra (2. dávka)

*Zdroje: Vyhláška 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem, Vyhláška č. 65/2009 Sb., kterou se mění Vyhláška č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem, Vyhláška 299/2010, kterou se mění Vyhláška č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem, Zákon 362/2009 Sb.,

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Je dobré očkovat,manžel měl TBC a nikdo jsme ji nedostal.Všichni byli očkováni.Je tady stále více cizinců a ti očkováni nejsou a mohou TBC přenášet.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
určitě očkovatSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
souhlas s weendy ohledne tbcSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles