Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Celulitida a revmatizmus - 5 otázek

5. 06. 2011 | Péče o tělo
1.    Může revmatizmus ovlivnit stav pokožky  a podílet se na celulitidě?
Mezi  revmatické choroby léčené v Revmatologickém ústavu patří  záněty kloubů končetin (revmatoidní artritida), záněty páteřních a končetinových kloubů (ankylozující spondylitida, psoriatická artrtida), záněty cév (vaskulitidy), jiné změny v pojivu (systémová sklerodermie), artróza kloubů… V mnohých případech se jedná o tzv. autoimunitní onemocnění, kdy tělo vytváří  proti svým tkáním protilátky. Dochází ke změnám v pojivové tkáni, často i k poruchám mikrocirkulace ve tkáních. V místech, kde je porušena mikrocirkulace, často může vzniknout narušení fyziologické lymfodrenáže, které  může zapříčiňovat hromadění odpadních metabolických produktů. Vzniká porucha kolagenu a vazivové srůsty. Pojivová tkáň tím ztrácí svou pružnost. Vytváří se celulitida.

2.    Dá se proti tomu něco dělat?
Specifická prevence revmatických chorob není dosud známa. Platí všeobecná celulitidapravidla ochrany kloubů – nevystavovat klouby dlouhé expozici  v chladu, ve studené vodě, nevystavovat se zbytečně účinkům chemických toxických látek (vdechování aerosolů) a dodržovat zásady tzv. správné životosprávy. Proti celulitidě je možné bojovat racionální výživou, správným pitným režimem s úspěchem asi 30 %. Pohyb zlepšuje funkci  lymfatického systému tím, že podporuje vyplavování odpadních metabolických produktů z organizmu – s úspěchem asi 30 %. O zbytek úspěchu se dělí přístrojová lymfatická drenáž – asi 30 %  a specifické krémy, mýdla a gely, které podporují lymfatický systém a zvyšují pevnost a pružnost pokožky. Jejich používání musí být pravidelné, stejně jako provádění masáží partií zasažených celulitidou.

3.    Mají lymfodrenáže pro změnu vliv na revmatologické potíže?
Lymfodrenáže jsou využívány  na snížení otoků u revmatických onemocnění v určitém stádiu.  Aplikace přístrojových lymfodrenáží u osob s revmatickými onemocněními jsou prováděny dle indikace odborného lékaře. Při fyzioterapii u revmatiků jsou prvky manuální lymfodrenáže používány v rámci aplikace technik měkkých tkání na přítomné otoky drobných ručních a nožních kloubů, loketních a kolenních kloubů.  Podporou fyziologické lymfodrenáže se zlepšuje mikrocirkulace.

4.    Existují nějaké konkrétní potraviny, které je třeba vyloučit ze stravy a naopak je do jídelníčku zařadit?
Ano, vyloučit ze stravy bychom zcela jistě měli sladkosti včetně čokolády, bílé pečivo, černou kávu a alkohol. Do jídelníčku bychom naopak měli zařadit dostatečné množství ovoce a zeleniny, pokud možno v syrovém stavu, protože si zachová obsažené vitamíny a antioxidanty. Doporučovány jsou jahody, borůvky, mandarinky, limetky, citróny, ostružiny, dýně, brokolice, pórek, mrkev, špenát, ředkvička, česnek , cibule, fazole, ale i kukuřičný klas. Neměli bychom zapomenout na celozrnný chléb a pečivo, obsahuje totiž sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Měli  bychom častěji  zařadit obilné, jáhlové i pohankové kaše, celozrnnou rýži, houby. Z mléčných potravin jsou doporučovány k časté konzumaci zakysané nízkotučné mléčné výrobky, z masné palety  lze doporučit světlé maso, mořské ryby, také husí maso a krevety. Tuky bychom měli dodávat pomocí nenasycených mastných kyselin (vysoký je obsah omega 3 je v mořských rybách). Nesmíme zapomenout na pitný režim – 2,5 až 3 litry tekutin denně formou minerálních vod,  ovocných a zeleninových šťáv, bílého a zeleného čaje. Bílý a zelený čaj zrychluje metabolizmus.

5.    Co můžete jako odborníci doporučit?

Doporučit lze komplexní přístup k problému: zdravý životní styl, jak už jsem řekl dodržování zásad racionální výživy, pitného režimu, pohyb, přístrojovou lymfodrenáž a ev. vhodně doplnit krémy a gely proti celulitidě.

Na dotazy odpovídala  MUDr. Hana Jarošová; primářka z Centra léčebné rehabilitace Revmatologického ústavu s atestací z FBRL.

Zdroj: Revmatologický ústav

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
každý ví, že je třeba více pohybu a pitný režim s minimem stresu pro tělo, ale málokdo je schopen to dodržetSmajlíkA to je to kouzloSmajlíkprotože ostatní jsou šidítka a náplastiSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles