Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak správně vybrat kontaktní čočky?

25. 01. 2010 | Péče o tělo
Pokud již nosíte kontaktní čočky nebo přemýšlíte o změně vizáže a chtěli byste je namísto brýlí vyzkoušet, je důležité vybrat si správný typ čoček, který vyhovuje individuálním potřebám každého nositele. Přečtěte si, jaké typy čoček jsou dostupné na českém trhu a podle jakých kritérií byste měli vybírat padnoucí kontaktní čočky. 

Typy kontaktních čoček

Nejčastěji rozlišujeme kontaktní čočky podle plánované doby výměny na čočky jednodenní, čtrnáctidenní (2 týdenní), měsíční.

Jednodenní čočky se vyměňují každý den. Mohou být nasazeny po celý den, na noc však musí být vyjmuty a druhý den nahrazeny novými. Mít každé ráno čerstvý pár čoček je nejen příjemné, ale také zdravé, protože zkrácením cyklu výměny se výrazně snižuje riziko komplikací spojených s nošením kontaktních čoček. Jsou vhodné pro nositele, kteří nenosí čočky pravidelně nebo mají citlivější oči a žádají pro svůj zrak ten nejvyšší komfort. Další výhodou jednodenních čoček je fakt, že čočky po celodenním nošení jednoduše zahodíte a nemusíte je čistit ani ukládat na noc do roztoku. 

Kontaktní čočky
Čtrnáctidenní (2 týdenní) čočky se nosí 14 dní přes den a ukládají se na noc do roztoku, nebo přerušovaně na 14 použití rovněž během dne. Některé modely se mohou nosit nepřetržitě 7 dní a 6 nocí bez vyjmutí z oka, tzv. kontinuální čočky. Vhodný způsob nošení vždy záleží na doporučení očního lékaře. Čím častěji budete své čočky vyměňovat, tím menší je riziko usazování nečistot a následných komplikací. Proto jsou čtrnáctidenní čočky kompromisem mezi denními a měsíčními.

Měsíční kontaktní čočky s výměnou po 30 dnech jsou nejčastěji nošenými kontaktními čočkami, a proto je nabídka v této kategorii nejširší. Měsíční kontaktní čočky je možné nosit přes den po 30 dní a na noc vždy čistit a ukládat do roztoku. Prodávají se také měsíční kontinuální čočky, které není nutné na noc vyjímat z oka. Jejich příznivá cena většinou odpovídá méně nutné časté výměně, což pro oči nemusí být vždy ta nejkomfortnější a nejzdravější varianta. 

Módním trendem současnosti jsou barevné kontaktní čočky. V nabídce jsou nejen dioptrické, ale i nedioptrické kontaktní čočky. Barevné kontaktní čočky jsou vybaveny speciální barevnou vrstvou, která je bezpečně zapuštěna uvnitř čočky. Nositel může pomocí krycích barevných čoček úplně změnit barvu svých očí. Tónovací barevné čočky slouží k zvýraznění přirozené barvy očí. Každý model kontaktních čoček je nabízen v několika barevných odstínech. Známé jsou také barevné crazy čočky s bláznivými motivy, vhodné na párty. 

Jaké čočky vybrat?

V posledních letech projevují nositelé kontaktních čoček čím dál více zájem o nový model kontaktních čoček, bohužel ne vždy pro ně vhodný. Důvodem je nejpravděpodobněji malá osvěta a nedostatek informací o nových materiálech kontaktních čoček. Především je důležité vždy podstoupit prohlídku kontaktologa či optometristy a nechat si naaplikovat kontaktní čočky na míru. Každé oko je jiné tvarem i velikostí a neexistuje univerzální čočka padnoucí každému. 

Kontaktní čočky
Již před řádkou let se v České republice začaly rozšiřovat kontinuální kontaktní čočky. Kontaktní čočky, které nositelům umožňují nosit čočku v oku nepřetržitě po dobu například i jednoho měsíce bez nutnosti je čistit nebo ukládat na noc. Malá revoluce, kterou nový typ kontaktních čoček díky moderním technologiím přinesl, nebyla ale dostatečně využita pro co možná nejzdravější použití pacienty. Aby uživatelé kontaktních čoček mohli nosit kontaktní čočky nepřetržitě, musela být výrazně vylepšena propustnost pro kyslík. Pokud by se tak nestalo, bylo by oko získávající kyslík především z vnějšího prostředí po krátké době pod kontaktní čočkou vážně poškozeno. 

Několikanásobně vyšší propustnost a další výhody zabezpečil nový druh materiálu – silikon-hydrogel. I přesto není kontinuální nošení kontaktních čoček vhodné pro všechny, a snad i proto mezi očními lékaři nezískalo příliš velkou oblibu. Povědomí o novém materiálu kontaktních čoček a jeho výhodách se tedy mezi pacienty nijak zásadně nerozšířilo. Situace se nelepší ani dnes po několika letech, kdy se již silikon-hydrogelové materiály využívají i pro kontaktní čočky s klasickou výměnou, kdy se kontaktní čočky na noc ukládají a ráno čistí. 

Před příchodem silikon-hydrogelových kontaktních čoček platilo pravidlo, že čím více vody kontaktní čočka obsahuje, tím lépe. U nových modelů již není důležitý faktor propustnosti pro kyslík zabezpečován vodou, ale samotným materiálem, který obsahuje méně vody. V dobré víře si mnoho začínajících i pokročilých nositelů vybírá kontaktní čočky podle obsahu vody a následně nosí kontaktní čočky s malou propustností pro kyslík, což je vzhledem k vývoji moderních materiálů jakým je silikon-hydrogel téměř zastaralý přístup. 

Doporučení je zřejmé: 

Při výběru nových kontaktních čoček je vhodné se řídit hlavně parametrem propustnosti čočky pro kyslík. Zajímejte se o tuto problematiku a hodnotu propustnosti u svého očního lékaře, kontaktologa nebo optometristy, který vám kontaktní čočky aplikuje. Sortiment silikon-hydrogelových kontaktních čoček se stále rozšiřuje a najdete mezi nimi kontaktní čočky určené pro čtrnáctidenní nebo měsíční výměnu. 

Cena je v mnoha případech shodná se staršími modely, ale poměr cena/výkon je nedostižně vyšší. Mezi samotnými prodejci také není vzdělanost o podobných vlastnostech kontaktních čoček dostatečná, proto pečlivě zvažujte, jestli jste se o kontaktních čočkách, které vás zajímají, dozvěděli dostatek informací.


Zdroj: Cockyshop.cz

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
No, asi pořádně zvážím, zda začnu nosit kontaktní čočky. Brýle jsou asi opravdu nenahraditelné.
Obrázek uživatelky
profil
Tento problém nemám,nosím brýle, dcera i zeť taky, všichni trpíme alergií na čočky, takže krása musí stanou, ale i brýle mohou slušet.
Obrázek uživatelky
profil
Ty bych si pořídila jedině proto, abych si změnila
barvu očí, aby mne nikdo nepoznal. Jinak ne.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles