Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Potraviny prospěšné našemu zdraví – péče o trávicí soustavu

19. 08. 2011 | Péče o tělo
Trávicí trakt je soustava orgánů, která se podílí na příjmu, zpracování a vylučování potravy. Právě potíže se zažíváním patří mezi nejčastější onemocnění dnešní doby. Aby nám zažívací trakt dobře fungoval, potřebuje spoustu vitamínů, minerálů, které se ve stravě nacházejí a které mu prospívají. Nedostatek potřebných látek a různé vedlejší vlivy mohou zažívání poškodit. Například velmi teplá nebo studená jídla mohou poškodit jeho sliznici.
 
Tvrdé potraviny, když se v ústech dobře nerozmělní, mohou podráždit nejen jícen, ale také žaludek. Zdravá strava bohatá na vitamíny a minerály trávicí trakt regeneruje a posiluje imunitní systém. Zatímco alkohol, káva, pálivé koření, sůl, cukr, živočišné tuky a bílkoviny jej mohou ohrozit. 

Potrava, která usnadňuje trávení
Paprika povzbuzuje organismus a pomáhá při poruchách trávení. Působí proti plynatosti a jako mírné projímadlo. Obsahuje dva cenné vitamíny A a C. Červená paprika má více vitamínu C než pomeranče a citróny. Kedlubny jsou bohaté na vitamíny a minerály, nejvýznamnější z nich je betakarotén a hořčík. Pomáhají při trávení.
 
Květák je pro naše zdraví nejprospěšnější. Patří mezi nejstravitelnější a nejchutnější brukvovitou zeleninu. U některých osob může způsobit nadýmání. Je výborným zdrojem vitamínů, cenný je betakarotén, vitamín B a E. Z minerálů obsahuje nejvíce draslíku. Působí dobře na celý trávicí trakt. Společně s mrkví a chřestem je vhodný při různých onemocněních žaludku a střev. Cuketa zklidňuje trávicí soustavu, je lehce stravitelná. Pomáhá při poruchách trávení. Olivy, pochoutka ze Středomoří. Obsahují významné množství provitaminu A a vitamínu B a E. Z minerálů obsahuje nejvíce vápníku. Zlepšují trávení a zvyšují chuť k jídlu. Díky vysokému obsahu oleje olivy působí jako mírné projímadlo.

Žlučník
Salátová čekanka pomáhá při problémech se žlučníkem. Je jedním z nejlepších zdrojů kyseliny listové a vitamínu skupiny B. Ředkvičky mají ostrou a pikantní chuť, obsahují hodně vitamínu C a z minerálů draslík. Také olivy, rebarbora a artyčoky zvyšují vylučování žluče a zlepšují její odtok do střev. 

Žaludek
Ananas - přítel žaludku - je velmi chutné a šťavnaté ovoce, které je bohaté na vitamíny a minerály. Pomáhá při žaludečních potížích. Zelí léčí žaludeční vředy. Je bohaté zejména na betakarotén a vitamín C, kterého má přibližně stejně jako pomeranče. Velké množství draslíku a vápníku. Zelí je bohaté na vlákninu, působí jako mírné projímadlo. Kvašené zelí čistí krev. Čínské zelí obsahuje mnoho betakaroténu a vitamínu C. Brambory - nejlepší přítel žaludku. Jsou dobrým zdrojem vitamínu C. Mají vysoký obsah draslíku a vlákniny. Patří mezi  plnohodnotnou potravinu, která obsahuje sacharidy a proteiny. Nejstravitelnější jsou brambory jako bramborová kaše, která se uplatňuje zejména při žaludečních obtížích. 

Střeva
Jablka jsou pro naše zdraví cenným ovocem, protože organismus je dobře snáší. Léčí průjem i zácpu. Jsou nejbohatší na látky, které mají protizánětlivé účinky. Při průjmu můžete jíst jablečnou stravu, která se skládá z pečených a vařených jablek a také přesnídávek. Při zácpě se doporučuje sníst dvě jablka na lačno. Upravují funkci střev. Slívy jsou projímadlo, které chrání střeva. Používá se při zácpě. Můžeme je použít čerstvé i sušené, které se mají přes noc namočit do vody. Slívy pročišťují organismus. Kukuřice zklidňuje střeva. Obsahuje hodně draslíku a je dobrým zdrojem vlákniny, používá se při střevních obtížích. Čerstvou kukuřici můžete vařit ve vodě nebo péct na ohni přímo z klasu. 


Játra
Játra působí jako filtr, přes který jde většina jedů a nebezpečných látek. Zdravá strava pomáhá játra regenerovat. Některé druhy ovoce a zeleniny játra pročišťují. Jako například hroznové víno, artyčoky, cibule a jiné. Játrům prospívají také ředkvičky, třešně, banány, jablka, jahody, listová zelenina, kysané zelí, med a olivový olej. Alkohol, živočišné bílkoviny a tuky je velmi ohrožují. 

Rostlinná strava trávicí trakt regeneruje a posiluje.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
Velice pěkný a zajímavý článek. Už vím jak pomáhá mému zdraví ananas.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jen ta paprika mě trochu zarazila - co vím, tak se tráví dlouho a neměla by se např. jíst na noc. Ananas taky nesnese každý a neměl by se jíst ve větším množství najednou.
Obrázek uživatelky
profil
Díky za pěkně napsaný a poučný článek.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles