Každý Čech spotřebuje ročně v průměru 87 kg zeleniny. Český statistický úřad udává, že celková spotřeba zeleniny vzrostla od roku 1993 téměř o pětinu. Tehdy bylo nejčastěji konzumovaným druhem zelí – každý z nás snědl téměř 14 kg, ale nyní je to jen necelých 7 kg. To znamená, že konzumace zelí klesla o polovinu. Jistě, změnila se nabídka, a tím i struktura jídelníčku, ale je škoda, že neumíme ocenit zrovna tuto naši českou a levnou superpotravinu.
Hlávkové zelí je v České republice nejvýznamnější a nejpěstovanější zelenina a jedna z nejstarších kulturních rostlin. Tuzemská produkce pokrývá poptávku přibližně od července, kdy se sklízejí první nejrannější odrůdy, až do března, dokud stačí uskladněné zásoby.
Zmínky o hlávkovém zelí se objevují již ve 3. století př. n. l. Zdravotní benefity zelí znali již staří Řekové a Římané. Jsou o něm záznamy ve starých herbářích z 10. století a v dobách Kryštofa Kolumba doprovázelo námořníky při zaoceánských plavbách namačkané v sudech jako spolehlivý prostředek proti obávaným kurdějím. Našim předkům pak umožňovalo přežívat tuhé zimy a bylo zdrojem vitamínů v době, kdy země ležela měsíce pod sněhem.
Obyčejná hlávka zelí totiž obsahuje mnoho prospěšných látek, například dvakrát více vitamínu C než citrón, vitamín E, K, vitamíny skupiny B, minerály jako draslík, hořčík, dále vlákninu atd. Výjimečný je jeho obsah mikroorganismů, tzv. probiotických kultur, které podporují naše trávení – mikrobiom, který má podle posledních poznatků výrazný vliv na imunitní systém.
Zdroj, foto: Kaufland