Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zelí – naše česká superpotravina

2. 11. 2021 | Péče o tělo
Každý Čech spotřebuje ročně v průměru 87 kg zeleniny. Český statistický úřad udává, že celková spotřeba zeleniny vzrostla od roku 1993 téměř o pětinu. Tehdy bylo nejčastěji konzumovaným druhem zelí – každý z nás snědl téměř 14 kg, ale nyní je to jen necelých 7 kg. To znamená, že konzumace zelí klesla o polovinu. Jistě, změnila se nabídka, a tím i struktura jídelníčku, ale je škoda, že neumíme ocenit zrovna tuto naši českou a levnou superpotravinu.

Hlávkové zelí je v České republice nejvýznamnější a nejpěstovanější zelenina a jedna z nejstarších kulturních rostlin. Tuzemská produkce pokrývá poptávku přibližně od července, kdy se sklízejí první nejrannější odrůdy, až do března, dokud stačí uskladněné zásoby.

Zmínky o hlávkovém zelí se objevují již ve 3. století př. n. l. Zdravotní benefity zelí znali již staří Řekové a Římané. Jsou o něm záznamy ve starých herbářích z 10. století a v dobách Kryštofa Kolumba doprovázelo námořníky při zaoceánských plavbách namačkané v sudech jako spolehlivý prostředek proti obávaným kurdějím. Našim předkům pak umožňovalo přežívat tuhé zimy a bylo zdrojem vitamínů v době, kdy země ležela měsíce pod sněhem.

Obyčejná hlávka zelí totiž obsahuje mnoho prospěšných látek, například dvakrát více vitamínu C než citrón, vitamín E, K, vitamíny skupiny B, minerály jako draslík, hořčík, dále vlákninu atd. Výjimečný je jeho obsah mikroorganismů, tzv. probiotických kultur, které podporují naše trávení – mikrobiom, který má podle posledních poznatků výrazný vliv na imunitní systém.



Zdroj, foto: Kaufland



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle