Každý Čech spotřebuje ročně v průměru 87 kg zeleniny. Český statistický úřad udává, že celková spotřeba zeleniny vzrostla od roku 1993 téměř o pětinu. Tehdy bylo nejčastěji konzumovaným druhem zelí – každý z nás snědl téměř 14 kg, ale nyní je to jen necelých 7 kg. To znamená, že konzumace zelí klesla o polovinu. Jistě, změnila se nabídka, a tím i struktura jídelníčku, ale je škoda, že neumíme ocenit zrovna tuto naši českou a levnou superpotravinu.
Hlávkové zelí je v České republice nejvýznamnější a nejpěstovanější zelenina a jedna z nejstarších kulturních rostlin. Tuzemská produkce pokrývá poptávku přibližně od července, kdy se sklízejí první nejrannější odrůdy, až do března, dokud stačí uskladněné zásoby.

Obyčejná hlávka zelí totiž obsahuje mnoho prospěšných látek, například dvakrát více vitamínu C než citrón, vitamín E, K, vitamíny skupiny B, minerály jako draslík, hořčík, dále vlákninu atd. Výjimečný je jeho obsah mikroorganismů, tzv. probiotických kultur, které podporují naše trávení – mikrobiom, který má podle posledních poznatků výrazný vliv na imunitní systém.
Zdroj, foto: Kaufland