Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10 důvodů proč navštívit Madeiru, nejbližší exotiku z Česka

12. 10. 2016 | Evropa
Smaragdový ostrov, květinová zahrada, ostrov věčného jara, perla Atlantiku, i to jsou přívlastky pro Madeiru, malý portugalský ostrov o rozloze 741 km2, který se nachází tisíc kilometrů jihozápadně od Lisabonu, uprostřed Atlantického oceánu. Že na poznání stačí pár dní? Zdání klame. Pro Madeiru je charakteristický velmi členitý terén, vždyť hory se zde zdvihají do výšky 1 861 m nad mořem. Díky Golfskému proudu je tu celoročně příjemně teplo, tak nějak májově. Takže příroda je stále rozkvetlá a bujará, plná exotických barev, slunce a zeleně.

V letošním roce získala turistického Oscara a byla vyhlášena Nejlepší ostrovní destinací Evropy. Loni dokonce světa. Pokud jste na Madeiře ještě nebyli je čas to napravit, a tady je 10 důvodů proč Madeiru navštívit.

1. Laurisilva – třetihorní les, aneb cesta do pravěku

jezírkaKdyž se řekne třetihory, asi si každý z nás vybaví film od Karla Zemana, Cesta do pravěku. Ne nebojte se, nepotkáte tu žádné dinosaury. Nicméně vegetace Madeiry je skutečně z třetihor. Vzrostlé kapradiny, cypřiše, vavříny, cedry a vřesy, pestrobarevné endemické květiny a stromy, na Madeiře potkáte na každém kroku. K mým nejoblíbenějším patří vřesovec stromovitý se svými pokroucenými kmeny, obrovské kapradiny a stromovité vánoční hvězdy, které kvetou v každé zahradě jakoby mimochodem.  Nejlepší způsob jak poznat toto světové přírodní bohatství UNESCO, je vydat se na levády.

2. Levadas – unikátní pěší túry podél zavlažovacích kanálů

Zavlažovací kanály, které se začaly budovat v 16. století, a až kolem 1940 dostavěli poslední. Původně sloužily na zavlažování zemědělských polí na jižní straně ostrova, přiváděly vodu ze severu, kde jsou srážky mnohem častější. Později zásobovaly i hydroelektrárny.  Za více než 400 let vzniklo přes 3000 km umělých potoků, podél kterých dnes vedou turistické chodníky. Protkávají ostrov jako řečiště a umožňují poznat nedotčené, zelené, hluboké a pradávné srdce ostrova. Zajímavé je, že turistické chodníky podél  levád vedou skoro po rovině, takže můžete nachodit dlouhé kilometry obklopeni třetihorní lesem a jen se kochat výhledy, přebohatou květenou a přírodními krásami.
Jedna z nejhezčích je leváda z Queimadas k jezírku a vodopádu Caldeirão Verde o celkové délce 12km. Cesta kolem ní vede v některých úsecích po úzkých srázech, které jsou ale dobře zajištěny ocelovými lany. Jinde si zase musíte přisvítit a přikrčit se, neboť budete procházet tunely. A nedávejte si sluneční brýle do vlasů, v tunelu mohou snadno dojít k úhoně.  Na konci čeká odměna, půvabné jezírko s vodopádem jakoby zasazeném do přírodního, kapradinou obrostlého kotle.  Jsou i kratší procházky, třeba kilometr a půl dlouhá leváda z Ribeiru Frio na Balções a zpět. Na konci se otevře vyhlídka do hlubokého údolí obrostlého Laurisilva, zahaleném jemným závojem oceánského oparu. 

3. Veredas – hřebenovky, hory i oceán v jednom záběru

Toužíte po kopcích a krásných výhledech na hory i širý oceán? Chození po rovině s občasným srázem a tunelem není pro vás výzva? Vydejte se na veredy. Turistické chodníky, které v minulosti vznikly, aby se lidé ze severu, přes kopcovitý a rozeklaný střed ostrova, dostali na jih. Dnes už místní při cestě ze severu na jih, nemusejí šplhat do vysokých hor a sestupovat do hlubokých údolí. Sednou do auta a za pár minut projedou tunelem. Veredy ale zůstaly a slouží turistům jako horské chodníky. Pokud bych měla vybrat jednu za všechny, určitě se vydám na túru, která spojuje dvě nejvyšší hory Madeiry. Pico Arieiro (1817 m) a Pico Ruivo (1861). Na cestě rovněž potkáte tunely, menší i náročnější výstupy a sestupy. Výhledy, kterými se můžete kochat v podstatě celou cestu, vám zůstanou v hlavě napořád.
 

4. Jardim Tropical Monte Palace – Laurisilva pro městské typy

Kousek nad hlavním městem Funchalem se nachází hora Monte. Nejlépe se sem dostanete lanovkou z centra hlavního města Funchalu. Pak jen pár desítek metrů a jste u vchodu do zahrady Jardim Tropical Monte Palace. Můžete ji projít za hodinu či dvě, ale nespěchejte. V zahradě se nachází až 1100 druhů rostlin. Zdržte se např. sekci s cykasy, které jsou považovány za živoucí fosilie. A to nejen kvůli své dlouhověkosti, dožívají se až 1000 roků, ale také proto, že dominovaly v rostlinné říši v době dinosaurů. Navštivte muzeum s velkými prosklenými tabulemi, které umožňují výhled do zahrady, zdržte se v čínské i japonské sekcí, projděte se po cestičce s kachlíkovými obrazy zachycující stěžejní výjevy z portugalské historie.
A když už jste na Monte, připomeňte si i kus naší historie. V bělostném kostel Nossa Senhora do Monte je pohřben poslední český král a habsburský císař Karel I, který se na Madeiru uchýlil po rozpadu monarchie.

5. Sáně tady jezdí po asfaltu

Z Monte už nejezděte lanovkou. Vyzkoušejte místní atrakci projížďku na saních. Ulice ve Funchalu jsou velmi příkré a tak se zrodily proutěné koše babosas. Kdysi se v nich z vrcholu Monte svážel těžký náklad z hor do Funchalu. Dnes si tyto sáně s dřevěnými ližinami prohánějí po asfaltových uličkách jen s turisty, které vozí 25 Eur z Monte zpět do centra. Ač je profese uniformovaných mužů, kteří ve slamácích a v bílých košilích řídí sáně, už jen turistickou atrakcí, je stále velmi ctěná a předávaná po generace jen v rodinné linii "sáňkařů".  Když se vám na projížďku nebude chtít, alespoň chvilku postůjte a pozorujte práci mužů v bílém, zachyťte svým objektivem jízdu tohoto nezvyklého dopravního prostředku. Fotka bude mít úspěch.

6. Mercado dos Lavradores – barevnost Madeiry na jednom místě

Kdybych měla jen hodinu na návštěvu Funchalu, nezaváhala bych ani minutu. Šla bych na trh, Mercado dos Lavradores. U vchodu vás vítají krojované květinářky se strelíciemi, proteami, orchidejemi, liliemi, dále najdete zelináře a ovocnáře se vkusně upraveným nepřeberným množstvím voňavého a zralého ovoce. Můžete ochutnat papáju, mango, avokádo, anony nebo dokonce plod filodendronu s příjemnou chutí banánu a kiwi. Nejlepší je maracujový puding s jemně kyselkavou chutí a místní sodovka Brisa Maracujá. V zadní části tržnice se porcují ryby, nechápete, že kilo tuňáku se může prodávat za 3 Eura. První patro trhu patří bylinkám a sušenému ovoci. Tady také najdete terasu, ze které můžete trh krásně fotit, anebo pozorovat jeho čilý ruch.

7. Madeirské víno – chuť karamelu

Přemýšlíte co z Madeiry dovést? Rozhodně madeirské víno. Stejně jako u portského se jedná o fortifikované, jemně dolihované víno, které obsahuje 19% alkoholu. Na rozdíl od portského, dozrává madeira v sudech pod střechou při teplotě až 60 stupňů celsia. Z toho důvodu má lehce karamelovou chuť, která ji odlišuje od portského.  Podle obsahu zbytkové cukru se dělí na suché sercial, polosuché verdelho, polosladké bual a sladké malvasia. A nemusíte kupovat naslepo. Zajděte si do sklepů největšího producenta madeirského vína Blandy’s  přímo na hlavní třídě ve Funchalu, Avenida do Arriaga, na ochutnávku. Základní asi 30 minutová prohlídka i s ochutnávkou stojí 3,60 EUR. Vřele doporučuji např. po túře po levádách. Krásně se uvolníte a ve společnosti lahodného moku si můžete přehrát zážitky toho dne.

8. Cabo Girão – evropský výškový rekordman

Srazů, útesů a hlubokých údolí je na Madeiře požehnaně. Třeba vyhlídka Eira do Serrado (1006 m). Díváte se do hlubokého dna kráteru obklopeného vyhaslými sopkami, na jehož dně leží vesnička Curral das Freias (Údolí jeptišek). Dostala své jméno díky jeptiškám, které sem v roce 1556 utekly před piráty.
Ještě o kousek na západ od Funchalu, se nachází skutečný evropský rekordman, druhý nejvyšší útes v Evropě a jeden z nejvyšších na světě Cabo Girão o výšce téměř šest set metrů (580 m). Není třeba horolezecké vybavení, dostanete se sem po příkře stoupající klikaté silničce. Vzhledem k velké koncentraci lidí na malé ploše, byla před pár lety postavena nová moderní vyhlídka s proskleným dnem, která umožní mnohem většímu počtu lidí se bez stresu pokochat, políčky na dně útesu. Připravte se na lehké trnutí v nohou i v zátylku. Ta hloubka. Pokaždé přemýšlím, co tam dole asi pěstují.   

9. Porto Moniz – koupání v lávových jezírkách

Lávová jezírka v Porto Moniz na západě Madeiry bych navštívila pokaždé.  Nejlépe v letním období, nebo za hezkého počasí. Dá se v nich koupat, na betonových ploškách mezi jezírky zase vyhřívat na sluníčku. Voda mezi skalami je krásně prohřátá a zároveň průzračná a čistá. Vlny, které se přelévají přes okraje skal, napomáhají jejímu přirozenému obměňování.  A když je náhodou špatné počasí? I tak je zážitek pozorovat rozbouřený oceán a vlny tříštící se o vyvřeliny na vnějším okraji jezírek.  

10. Porto Santo – osm kilometrů plážového ráje

Absolutní kontrast. Zelená, zalesněná, rozkvetlá a vlahá Madeiry a suchý, slunečný do zlatova zabarvený ostrov Porto Santo. Dlouhá písečná pláž s léčivými účinky a prohřátý oceán přímo lákají k plážovým hrátkám všeho druhu. Nikdy jsem neměla tolik času, nicméně mým snem je skombinovat aktivní dovolenou na Madeiře s pár dny strávenými na pláži na ostrově Porto Santo. Procházet se, věnovat se např. kitingu a paddleboardu a pak se zahrabat do písku, jako místní a doslova celým tělem nasávat minerály v něm obsažené. Na Porto Santo se nejlépe dostanete lodí Lobo Marinho, která každé ráno v 8:00 vyplouvá z přístavu ve Funchalu. Cesta trvá dvě a půl hodiny. Večer se můžete vrátit zpět i jeden den strávený na pláži stojí za to.  

Zdroj, foto: Firo-tour


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mám to stejně jako Moon82 - taky sním o tom, že se jednou podívám na MadeiruSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Madeira je můj vysněný ráj.
Obrázek uživatelky
profil
Dúfam, že budúci rok sa mi s rodinou zadarí návšteva tohto európskeho raja SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Izolovaný ostrov, kde rostou nejen vavřínové lesy a kvetoucí agáve - rozkvetlý ostrov Smajlík Od května do června tam kvetou divoké orchideje:-D
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles