Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 největších hříchů, které páchají nositelé kontaktních čoček

14. 01. 2017 | Péče o tělo
Kontaktní čočky jsou bezpečným pomocníkem na cestě za ostřížím zrakem, je ovšem potřeba dodržovat základní pravidla jejich nošení. Majitelé čoček to dobře vědí, přesto občas zhřeší. Tady jsou ty nejčastější prohřešky.

1. Výběr čoček bez porady s odborníkem

Ano, první chybu můžete udělat už ve chvíli, kdy ještě ani žádné čočky nevlastníte. A to tehdy, když si je kupujete bez porady s odborníkem. Před prvním nošením čoček je nutné zajít si k oftalmologovi nebo kontaktologovi na odborné vyšetření a aplikaci čoček. Odborník přesně určí, které čočky vám vyhovují.

Lidé občas objednají čočky bez vyšetření a pak jsou zklamaní, že jim nesedí. Nehledě na to, že si je třeba ani neumějí nasadit, což by je odborník taky naučil.
Zanedbávat byste neměli ani kontrolní vyšetření 2x ročně, protože oči se mění a původně ideální čočky už po nějaké době nemusí vyhovovat. Navíc kontaktolog dokáže odhalit problém v době, kdy ještě vůbec netušíte, že nějaký přichází. Včas odhalená komplikace dokáže předejít vážným potížím.

kontaktní čočky2. Špatná hygiena při manipulaci s čočkami

S čočkami i roztokem je potřeba zacházet tak, aby bakterie a další nečistoty neměly příležitost je kontaminovat. Proto je potřeba před jakoukoli manipulací s čočkami v první řadě důkladně umýt ruce mýdlem a osušit.
Pouzdro s roztokem nenechávejte otevřené příliš dlouho, i ve vzduchu se pohybuje spousta částeček, které by jeho funkci mohly znehodnotit. Také ho nikdy nevytírejte kapesníčkem, vždy jej nechte jen volně vyschnout dnem vzhůru. I v pouzdru ovšem zůstávají bakterie, proto je potřeba ho často měnit.

3. Špatné zacházení s roztokem

Doléváte si roztok místo toho, abyste zbytek vylili a použili úplně nový? To je chyba, které se pravděpodobně dopouští více než polovina uživatelů kontaktních čoček. Čočky do roztoku ukládáme, protože je sterilní. Pokud ale roztok nevyměňujeme a jen doléváme nový do starého, o sterilitě už se dá mluvit jen těžko.

Další chybou je, pokud do pouzdra nenaléváte dostatek roztoku. I když roztok není úplně levná záležitost, čočka by v něm vždy měla být ponořena, aby nedošlo k jejímu osychání. Oschlá čočka pak v oku dře a může například poškrábat rohovku. Hlídejte také dobu expirace roztoku a rozhodně ji nepřekračujte.

4. Přenášení čoček

Stává se vám často, že čočky používáte delší dobu, než uvádí výrobce? Pozor na to. Jakmile totiž jednou vyndáte čočky z blistru, stárnou. A to, i když je necháte v roztoku. Mějte na paměti, že s každým dnem navíc se na čočce tvoří více usazenin a zvyšuje se tak riziko, že si do oka zanesete infekci. Na čočkách se tedy určitě nevyplatí šetřit. Léčba nepříjemných onemocnění, které překračování doby trvanlivosti může způsobit, vás bude stát o hodně víc.

5. Spaní v čočkách, ve kterých se spát nemá

Používáte-li čočky pro kontinuální nošení, tento hřích se vás netýká. Spaní v ostatních čočkách už ale problém být může. Záleží vždy na tom, jak dlouho spíte, z jakého materiálu jsou čočky vyrobeny a v jaké jsou ten den kondici.

Usnete-li na hodinku po obědě, pravděpodobně se nic nestane. Mít čočky v očích celou noc už ale není dobré, zvláště pokud používáte ty hydrogelové. Naproti tomu hydrogelsilikon propouští více kyslíku a oči by tak měly být ráno v pořádku. Nicméně na přespávání se hodí pouze ty čočky, které jsou na to určeny, a je to na nich uvedeno výrobcem.
Nasadíte-li si čočky pár hodin před usnutím a byli jste celou dobu doma, je menší šance, že se vám do oka dostanou nečistoty, než když máte čočky na sobě od rána a celý den se pohybujete třeba v prašném prostředí. V každém případě hned po probuzení čočky vyndejte, dejte je do pouzdra s roztokem a oči ošetřete zklidňujícími kapkami.

Zdravotní potíže, které mohou v souvislosti s nesprávným používáním čoček nastat, se často projeví třeba až po několika letech. Proto péči o své oči nepodceňujte, choďte na pravidelné prohlídky a nespoléhejte na to, že když se problém neobjeví ihned, je oko automaticky v pořádku.

Zdroj, foto: Vašečočky




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Díky bohu, zatím nenosím brýle ani kontaktní čočky. Mě dělá problém si vyndat i smítko z oka. Myslím, že jednou budu nosit pouze brýle.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kontaktní čočky jsem bez problémů nosila víc než 20 let.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
kontaktní čočky mám zakázané od p.doktorkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles