8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aktivní rodiče = nejlepší vzor pro děti

6. 09. 2012 | Výchova
Každý den to samé: práce a množství povinností kolem domácnosti. Voleného času je málo a naše představy o jeho využití se často bohužel nestávají realitou. Nejčastěji končíme oddechujíc na gauči a čas který jsme chtěli trávit s dětmi je v nedohlednu.

Připomíná vám tento scénář váš rodinný život? Rodičovské povinnosti však znamenají víc, než příspěvek do rodinného rozpočtu. A přitom začít se dá i drobnými změnami. Čas, který aktivně strávíte se svými ratolestmi, se vám mnohokrát vrátí v podobě jejich úsměvů na tváři.

Děti chtějí být jako „dospělci“


Aktivní rodiče Rodič je jednoznačně nejsilnějším vzorem a modelem chování pro své dítě. Tak, jako ovlivňuje jeho každodenní stravou jeho životosprávu, může formovat i jeho vztah k trávení volného času. Dítě velmi intenzivně vnímá, jak rodič tráví volný čas – či aktivně, nebo pasivně,upozorňuje psycholožka Mária Balážová.Nečekejme od dětí, že budou aktivní, když strávíme většinu času doma před televizí. Sportujme s nimi, zajímejme se o jejich aktivity, povzbuzujme je a ukažme jim náš entusiasmus,“ doplňuje Mária Balážová.

Děti mají na rozdíl od většiny dospělých jednu velkou výhodu – bezmeznou fantazii. Většinou se přirozeně, bez jakýchkoliv instrukcí či návodu, dokážou zabavit i na celé hodiny. Pokud chceme být součástí jejich světa her a zábavy, i my musíme přijmout jejich pravidla. Jako rodiče však často chceme vnést do společných aktivit přinejmenším výchovný rozměr. Jak tedy tyto dva světy skloubit? 

Učíme se od dětí


Doktorka Balážová doporučuje inspirovat se například radami dětské psycholožky Violet Oaklandové:hrajte si s dětmi každý den po dobu předem domluveného času – například 20 minut – tak, že budete dělat vše, o co vás dítě požádá.  Jakkoliv bláznivě se vám tato přání může zdát, zkuste na chvíli zapomenout na svou roli rodiče a dopřejte mu pocit důležitosti.“

Děti jsou zvyklé, že jim stále někdo něco přikazuje a musí se řídit pokyny dospělých. Touto hrou můžeme na chvíli obrátit role a být těmi, kteří „musí poslouchat“. Na jedné straně tímto způsobem pěstujeme u dítěte zodpovědný přístup, na straně druhé můžeme nenásilnou formou objevovat jeho představy a pohled na svět.

Při nastavování společného programu celé rodiny je důležité zvážit více faktorů: věk, povahu a vytíženost. Předškoláci se přirozeně unaví mnohem rychleji než děti školního věku. Také dítě, které vyhledává společnost a ani chvilku neposedí, se vrhne do plánování horské túry jistě s větším nadšením, než introvertní milovník knih.

Vždy je třeba zohlednit individuální povahové rysy našeho dítěte a postupně v něm probouzet i to, co mu na první pohled chybí. Stejně tak je důležité vzít do úvahy jeho denní harmonogram. V případě, že tráví celý den organizovanou aktivitou ve škole nebo školce, měli bychom mu po zbytek dne dopřát volné hraní.

Objevujte společně


Jak tedy využít volna pro aktivní rodinný oddych? Univerzální rada neexistuje. Začít však můžete tím, že zapojíte všechny členy rodiny do společných aktivit při každé možné příležitosti. Objevujte spolu nejbližší okolí. Vyberte společně nejdřív nejkratší a následně celodenní túru. Pokud se nakonec odhodláte pro rodinnou „stahovačku“, pro děti se stanete hrdiny, kteří zvládnou i trochu dobrodružství. Pokud vám klasická turistika „nevoní“, objevujte okolní svět skrz muzea, galerie nebo divadelní představení.

Pokud vám náhlá změna počasí zmaří plány na venkovní aktivity, zkuste třeba společné vaření. Děti se budou těšit ještě víc, pokud jim dovolíte dělat něco neobvyklého (například rozklepávat vajíčka, nebo použít kuchyňský robot). Navíc se o své výtvory mohou podělit s ostatními kamarády nebo třeba s prarodiči.

Tradiční společenské hry jsou také sázkou na jistotu a mohou se stát příjemným rodinným rituálem. „A rodiny potřebují svoje rituály, protože jsou důkazem soudržnosti a jistoty,“ připomíná Mária Balážová. Pokud zrovna žádná není po ruce, vymyslete si klidně svou vlastní. Připravte rodinný karneval, soutěžte v domácích olympijských hrách anebo si z polštářů postavte tajný bunkr. Fantazie vašich dětí bude v tomto případě nevyčerpatelným zdrojem nápadů.

Zdroj, foto: Plus pro vás

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !