Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aktuální změny v čerpání rodičovských příspěvků

11. 04. 2012 | Finance
Příchod nového roku přinesl nejrůznější změny v legislativě. Tradičně se změny týkají i čerpání mateřského a rodičovského příspěvku. Dobrou zprávou je, že se letos těchto inovací nemusíme bát, jelikož se jedná o změny k lepšímu.

Větší volnost

Do konce loňského roku u nás platil systém třírychlostního čerpání rodičovského příspěvku, kde byly jasně stanoveny tři různě dlouhé, ale pevně dané varianty, mezi nimiž se nedalo přecházet. Od nového roku mají rodiče větší volnost při čerpání rodičovského příspěvku. Hlavní výhodou nového systému je, že rodičům umožňuje snadněji sladit péči o dítě a práci. Mnohé Aktuální změny v čerpání rodičovských příspěvkůženy se chtějí při péči o potomky věnovat i své kariéře a udržovat kontakt s firmou. To jim v posledních letech umožňuje čím dál více firem.  

Možnost volby

Rodiče si nyní mohou sami zvolit délku čerpání příspěvku, která skončí buď vyčerpáním celkové částky s maximální výší 220 000 korun, nebo dovršením čtvrtého roku dítěte. Maximální výše měsíčního příspěvku je 11 500 korun. Možnost volby výše a délky rodičovského příspěvku je podmíněná nárokem na peněžitou pomoc v mateřství alespoň jednoho z rodičů.

Podmínky nároku

Rodič má na tuto peněžitou pomoc nárok v případě, že byl nemocensky pojištěný alespoň 270 kalendářních dní v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou dovolenou. Avšak nárok na rodičovský příspěvek mají i ti, kteří neplatili nemocenské pojištění. V případech, kdy ani jeden z rodičů neplatil nemocenské pojištění, rodiče nemohou volit výši a délku čerpání rodičovského příspěvku. Příspěvek tedy zůstane pevně stanoven bez možnosti provádění změn, stejně jako tomu bylo v předchozích letech.

Dítě v zařízení pro děti

Výraznou změnou k lepšímu je, že podle nové právní úpravy mají rodiče nárok na příspěvek, i když umístí dítě do školky nebo obdobného zařízení. Děti mladší dvou let mohou rodiče umístit do jeslí nebo jiného zařízení pro děti maximálně na 46 hodin měsíčně. U dětí starších dvou let již neplatí žádné časové omezení. „Právě rodiče dětí starších dvou let mají z naší zkušenosti největší zájem o částečný návrat do zaměstnání. Současně ale řešili problém s umístěním dětí do předškolního zařízení. Školek pro 2-leté děti je trvalý nedostatek, většinou není jiná možnost, než využívat placená soukromá zařízení, ta jsou ale finančně náročnější. Možnost zachování rodičovského příspěvku bez ohledu na počet dní, které dítě stráví v předškolním zařízení v dané věkové kategorii, může rodičům pomoci zvládnout situaci. Rodič může tímto nadále dostatečně pečovat o dítě a více efektivně a pozvolna řešit svůj návrat do zaměstnání,“ říká Jana Skalková.  

Miminko na cestě

Nová pravidla jsou zvláště výhodná pro ženy na mateřské, které očekávají příchod dalšího potomka dříve, než stihnou dočerpat příspěvek na předchozí dítě. Tyto ženy si totiž mohou do porodu navýšit čerpání příspěvku na maximum a vybrat tak co nejvíce. Rodičovský příspěvek je vždy vyplácen na nejmladší dítě v rodině.


Zdroj: ČSOB Program pro maminky a tatínky

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
A co děti narozené září nebo později? Mají 3. narozeniny na podzim a školka je nechce přijat, ikdyž maminka musí do práce. Já jsem PRO do školky po 2. roce dítěte bez omezení.
Obrázek uživatelky
profil
ale problém vidím v tom, že nejsou místa ani pro děti starší 3 let - takže tohle konkrétně je trochu nedomyšlené
Obrázek uživatelky
profil
už takhle je málo míst ve školkách, tak proč matka, která pobírá rodičák by ho tam měla dávat, nevidím v tom smysl
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles