Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ani s IBD se nemusíte omezovat při sportu

13. 06. 2009 | Nemoci
Pohybem ku zdraví. Obecně známá věc, ale že by to platilo i o střevech? Je to tak, protože sport nepřináší pouze lepší kondici. Jde i o jakýsi pocit štěstí díky speciálním hormonům, které v takovou chvíli zaplavují váš mozek. A dobrá nálada se hodí vždy – zejména při boji s nemocemi.

Zmíněné hormony se jmenují endorfiny a působí na tzv. opioidní receptory těla. Přes stejné receptory působí na tělo morfin a jeho klony jako heroin. To je přesně ta závislost, která nutí narkomana sáhnout po další dávce. Sport působí podobně, na rozdíl od drog ale představuje zdravý návyk. Pocity, které endorfiny dokážou v těle vyvolat, jsou užitečné pro každého. Pro lidi, kteří se musejí dlouhodobě vyrovnávat s nemocí, je to potom hotový poklad. Redukce stresu, vlití energie do žil a podnícení chuti do života, to je to, co takový člověk potřebuje. Pokud je šťastný a spokojený, svoji nemoc zvládá lépe.

Pořiďte si stan nebo kánoi

Ani s IBD se nemusíte omezovat při sportuTeď když konečně nastalo krásné počasí, je ideální vybírat si aktivity, které se dají provozovat na čerstvém vzduchu, ve volné přírodě. Například vodáctví nebo pěší turistika splňují všechna tato kritéria. Pokud nemáte s podobnými aktivitami žádné zkušenosti, zkuste se poptat mezi přáteli. Třeba mezi nimi objevíte zkušeného vodáka, který vám se vším poradí anebo vás rovnou vezme do své vodácké party. Plusem obou sportů je právě to, že je lze provozovat s libovolným počtem přátel nebo během nich nové přátele potkat. Zároveň při nich většinou nedochází k soupeření, které může u silně ctižádostivých při prohře způsobovat zbytečný stres. Pokud patříte mezi ty, které prohry nermoutí, s chutí se zakousněte do fotbalu, squashe nebo třeba basketu. Prostě do kolektivních sportů, kde se nehraje jen tak, ale na body, koše a branky.

Pozor na kosti

Nemocný člověk rovná se nemohoucí člověk. To si myslí hodně zdravých jedinců. V mnoha případech to ale samozřejmě neplatí. Pokud se cítíte dobře, není nutné se jakkoli příliš omezovat nebo šetřit. Některá specifika ale přece jen existují. Lidé s nespecifickými střevními záněty jsou například ohroženi řídnutím kostí, měli by se raději vyhýbat sportům s vyššími rychlostmi a většími dopady na tělo. Například bojové sporty nebo aerobik s častými poskoky nejsou v takovém případě příliš vhodné.

Tipy pro cvičící pacienty:
 -  Vyvarujte se těžkých jídel alespoň tři hodiny před cvičením.
 -  Dostatečně pijte.
 -  Naplánujte si sportovní aktivity tak, abyste vždy měli poblíž toaletu.

Chystáte se vyzkoušet nový druh sportu? Pak se nezapomeňte poradit se svým ošetřujícím lékařem. Můžete tak probrat různá skrytá úskalí a lékař vám může doporučit i další pohybové aktivity vhodné při nespecifických střevních zánětech.

Zdroj: Střevní-záněty.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
s kostami je vekom problem
Obrázek uživatelky
profil
Tyto nemoci naštěsí nemám.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice