Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aromaterapie aneb rovnou za nosem

25. 06. 2012 | Péče o tělo
Co nám oči neprozradí a uši neřeknou, napoví nám náš nos. Čich je jedním z našich smyslů, který je často opomíjen, pokládáme ho za méně důležitý než třeba zrak a sluch, i když schopnost rozeznávat vůně a zápachy souvisela historicky s nutností rozeznat čerstvou potravu od zkažené.
Čich je našim dobrým průvodcem, aniž bychom si to uvědomovali. Jak často používáme sousloví, která leccos o našem čichu vypovídají? Např. „jaro je ve vzduchu”, „cítim vlhkost, bude asi pršet”, nebo oblíbené: „nemůžu ho ani cítit” nebo „neohrnuj nos..”

aromaterapieJak vlastně čich funguje?

To, co vnímáme jako vůně, způsobují vlastně drobné molekuly různých sloučenin, které se v proudu vzduchu dostanou k čichovým čidlům v nose. Molekula, obrazně řečeno, dopadne na čichovou buňku (každá čichová buňka má receptor právě jen pro jeden jediný typ molekuly). Pokud je tato pozice na buňce obsazena, nos vyšle signál k mozku. Přenesený signál musí být porovnán s tím, co již je uloženo v paměti, abychom byli schopni říci, zda je nám vůně příjemná, co právě cítíme nebo které ze známých vůní je to, co právě cítíme, nejvíce podobné. Čichové centrum v mozku jej tedy vyhodnotí například jako vůni levandule.

V tomto centru ovlivňuje vonná aktivní látka autonomní nervový systém a to zcela specificky pro danou látku. Může tedy zklidňovat nebo naopak povzbudit, zvýšit krevní tlak nebo přispívat k jeho snižování, může nás zbavit trémy, snížit bolest hlavy, atd. Zajímavé je, že jsme schopni rozlišovat látky v koncentracích, které jsou běžnými fyzikálními a chemickými metodami nezjistitelné. U růžového oleje je to například již množství 0,00000002 mg jednom litru vzduchu. Člověk je schopen rozeznat mnohem více odlišných vůní, než kolik dokáže rozlišit zvuků. Ženy mají v průměru až o 20 procent jemnější čich a tuto přednost si uchovávají po celý život, geneticky predisponují jemnějším čichovým smyslem, věnují čichovým stimulům větší pozornost a vnímají vůni v širším spektru.

Vonné látky pro aromaterapii, 100% čisté éterické oleje, jsou látky těkavé. Mají schopnost ovlivňovat tělesné funkce organizmu a působit na naši psychiku a emoce. Vhodně volenými éterickými oleji docílíme bezprostřední úlevy při řadě problémů, posílíme imunitu a předejdeme komplikacím nebo preventivně zamezíme přímo vzniku některých onemocnění. Jejich inhalaci je možné využít ke zpříjemnění atmosféry, ale jejich hlavní potenciál je léčebný efekt. Inhalovat éterické oleje je možné několika způsoby. Běžně se dnes používají různé difuzéry nebo aromalampy.

Autorka: Adéla Zrubecká
Diplomovaná aromaterapeutka



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !