Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Babičko, vyprávěj

11. 02. 2017 | Vaše příběhy

Asi všichni jsme měli jako děti rádi, když naše babička začala vzpomínat na své mládí a dětství. Všechny příběhy, které vyprávěla, se nám zdály neobyčejné, ale přitom velmi blízké, protože je zažila osoba nám milá.

Naše babička byla z dvanácti dětí a vyrůstala na statku, kde bylo plno zvířat. A spousta jejích příběhů byla právě o zvířatech a dětech. Ty musely už od mala pomáhat rodičům. Ty menší pásly husy a slepice, větší krávy, děvčata pomáhala s vařením a na poli. Při práci si vždy našly prostor i pro své hry.

Kousek za stavením byl rybník a kolem něho mladší chlapci pásli husy a kačeny. Ptáci chvíli škubali trávu, ale pak si šli zaplavat na rybník. A chlapci se začali nudit. Někdo navrhnul, aby házeli žabky. Komu se placatý kamínek odrazí vícekrát od vodní hladiny? Házeli a dobře se bavili, když tu se stalo něco nečekaného. Jeden kamínek odskočil a trefil malou kačenku do hlavy, odskočil podruhé a trefil druhou do zobáčku. První kačenka se překotila do vody a byla mrtvá. Té druhé kámen vykloubil horní polovinu zobáčku, takže se nemohla pořádně nakrmit a také brzy uhynula. Za takovou pomoc děti pochváleny nebyly.

Dívky se bavily jinak. Při pasení krav si z hlíny a vody uhnětly těsto, ze kterého pak vytvarovaly různé bábovky, housky, chleby a koláče (některé s kravskými povidly nebo ozdobené kamínky místo mandlí). Tyto výrobky pak nechaly na slunci vyschnout a už si hrály na obchod. Nakupovaly, prodávaly - místo peněz měly listy různých stromů.

Nebo si hrály na holičky a kadeřnice. A koho česaly? Trávu. Vybraly si trsy dlouhé tenké trávy, ze které pak pletly copy, prokládaly je různými kamínky, klacíky, zdobily květinami. Tyto účesy nechaly několik dnů, pak je rozpletly a pozorovaly, jak dříve rovná tráva je zvlněná až kudrnatá a po několika dnech se opět narovná.

A jak babička začínala vařit? Bylo jí asi třináct let, když všichni odešli na pole s tím, že ona zůstane doma, dohlídne na hospodářství a uvaří oběd. Polévku z kohouta a brambory. To přece zvládne. Oškrábat brambory nebyl problém. Voda na polévku se vařila, teď ještě toho kohouta. Babička nabrala do ruky zrní, udělala z něho cestičku do stodoly, tam kohouta chytila, vzala si připravenou sekyru a chtěla mu utnout hlavu. Kohout se prý na ni tak lítostivě podíval, že to babička nevydržela, dala se do breku a kohouta pustila. Po nějaké chvíli celý proces zopakovala – opět se stejným výsledkem. Blížilo se poledne, hladová rodina se měla každou chvíli vrátit z pole a kohout běhal po dvoře. Poslední pokus! A opět to babička nedokázala.

Když všichni přišli na oběd, byli nemile překvapeni, že budou jíst jen suché brambory.

My děti jsme ty příběhy milovaly, i když jsme některé slyšely vícekrát. A vždy jsme litovali, že nežijeme také v takové chalupě s tolika sourozenci a zvířaty.


Aliceč - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Babičko, vyprávěj:

Babičko, vyprávěj
Babičko, vyprávěj
Babičko, vyprávěj
Babičko, vyprávěj
Babičko, vyprávěj
Babičko, vyprávěj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Taky ráda vzpomínám na svoje babičkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné vzpomínání
Obrázek uživatelky
profil
Milé povídání ...pěkné vzpomínky na babičku.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásný Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles