Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Běhejte se svým psem!

15. 05. 2014 | Fitness
Ze všech sportovních aktivit má největší vliv na zdraví a fyzickou kondici běhání. Na zdraví a fyzickou kondici lidí i psů, skvělých běžeckých parťáků. Nazujte proto tenisky a vyběhněte se svým psem. Nezapomeňte na vhodnou odměnu v podobě pamlsků pro psy.

Nejpřirozenějším pohybem pro člověka je obyčejná chůze a běh. Běhat dokáže každý, protože běh je zakódovaný v genetické výbavě každého člověka. Běhání má celou řadu benefitů pro zdraví, od zlepšení činnosti srdce a zvýšení výkonnosti plic přes posílení svalové hmoty a odbourání nadbytečných tukových buněk až po zlepšení paměti a vyrovnávání se se stresem.

Stejně jako zdraví lidí prospívá běh i zdraví psů. Navíc, pes je skvělý běžecký parťák. Když poběžíte se psem, budete mít lepší náladu. Psi mají hravý krok a vypadají, jako by se při běhu usmívali, a to je ,nakažlivéʻ. Protože psi jsou přirození běžci, budete mít ze společného zájmu radost.

Na rozdíl od lidského parťáka nebude pes řešit, jak a kolik kalorií spálí, ale připomene vám, že běh je Běhejte se svým psem!úžasný sport a skoro zadarmo. Lidé, kteří běhají se psem, dodržují tréninkový plán úspěšněji než ti, kteří běhají sami nebo s lidským partnerem. Protože když pes začne vrtět ocasem, je těžké říct mu ,neʻ. A v neposlední řadě, podaří-li se vám psa unavit při tréninku, budete spokojenější i vy. Váš pes nebude šíleným štěkotem terorizovat pošťáka a nebude mít chuť rozkousat vám nové boty.

Desatero běhání se psem

Běh se nedoporučuje pouze v případě vážného onemocnění vás nebo vašeho psa (např. onemocnění srdce, ledvin a plic nebo kloubní potíže). Berte v úvahu momentální zdravotní stav, hmotnost a věk vás obou. Máte-li pochybnosti, poraďte se s lékařem, potažmo s veterinářem. Jinak stačí dodržovat následující rady.

1.    Nejdůležitější je chuť a nadšení, potěšení z pohybu a ze společně strávených chvil.

2.    Začít běhat můžete kdykoliv. Zpočátku se držte pravidla, že více je méně, a dávky pozvolna zvyšujte. Berte ohled na plemeno psa a jeho fyzické dispozice.

3.    Před tréninkem psa nekrmte a vyvenčete ho.

4.    Dodržujte pitný režim, zajistěte svému psímu kamarádovi během tréninku přísun čerstvé vody.

5.    Pozor na velké horko. Zvláště v letních měsících soustřeďte fyzické aktivity na ranní nebo večerní hodiny.

6.    Pro delší běh vybírejte vhodný, nejlépe přírodní povrch, tedy lesní nebo polní cesty. Na asfaltu tlapky trpí, může dojít ke zranění nebo ke spálení.

7.    Běhejte jen tam, kam smíte. Věnujte pozornost obecním vyhláškám upravujícím volný pohyb psů.

8.    Berte ohledy na ostatní. Nemáte-li nad svým psem 100% kontrolu, používejte vodítko.
Pes musí poslechnout na slovo i v prostředí, kde nejste sami (další psi, cyklisté, chodci, děti). Mějte na paměti, že chování psa je do značné míry pudovou záležitostí, a proto ho není možné vždy zcela předvídat.

9.    Intenzita tréninku je druhořadá, nejdůležitější je pravidelnost a potěšení z pohybu. Vyčleňte si určitý objem času v týdnu, který bude určen jen vám a vašemu psovi.

10.    Nezapomeňte psa chválit a odměnit ho vhodným pamlskem určeným pro psy.


Zdroj, foto: RunCzech


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !