Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bez jídla to nejde aneb Oslavte Světový den výživy

16. 10. 2018 | Zajímavosti
Dnešní den si ve více než 150 zemích světa připomínáme 16. říjen jako Světový den výživy. Slaví se od roku 1981, a to na základě rozhodnutí konference OSN pro výživu a zemědělství z roku 1979. Proč vůbec tento svátek vznikl? Co nás nejvíc ovlivňuje při výběru potravin? Čeká nás „potravinová revoluce“?

Proč se vůbec Světový den výživy slaví?

Nám to v našich klimatických podmínkách může připadat zbytečné. Vždyť přece už několik desetiletí důvěřujeme velkým potravinářským značkám, že nám nabízejí výběr bezpečných, chutných a dostupných potravin. A navíc se pořád mluví o tom, že zemím s nedostatkem jídla se pomáhá víc a víc. Nicméně nůžky rozdělující lidi podle blahobytu a chudoby se neustále rozvírají.

Světový den výživy„Nová generace „miléniánů“ to má složité, což měly i předchozí generace, ale jiným způsobem. „Miléniánové“ vyrůstají mj. v kontextu klimatických změn, nedostatku vody, rostoucí obezity a cukrovky. Pokud bychom stále zůstali jenom u problematiky výživy, dalším velkým problémem je složitost a netransparentnost dodavatelských řetězců.

Co dneska nejvíc ovlivňuje nákup potravin?

Protože je dnešní generace digitální, mívají na její chování vliv především sociální média. V důsledku toho věnují spotřebitelé po celém světě daleko větší pozornost tomu, co nakupují. Pečlivě zkoumají produkty, a to nejen jejich ingredience. Zajímají se totiž i o to, jací lidé jsou za značkou, jak byly potraviny připraveny a kde a jak byly ingredience pěstovány.

Blíží se „potravinová revoluce“?

Lidi začínají stále více upřednostňovat malé místní výrobce na úkor velkých osvědčených značek. S ohledem na tempo a dosah těchto změn se z tohoto evolučního trendu pomalu stává radikální změna, tedy revoluce. Proto se nabízí velkým společnostem otázka – mají se snažit tento trend potlačit, nebo se k němu naopak připojit?

Jídlo by pro nás nemělo být jenom komoditou. Je vzácné a odhaluje, kým jsme. Lidé svou volbou, co si dají k pití nebo k snědku, mají možnost ovlivnit svět, ve kterém chtějí žít. Všichni by měli mít to právo.

Zdroj, foto: Danone


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Predne se omlouvam za chybejici diakritiku - mam cizojazycnou klavesnici.
Clanek me oslovil. Sama mam zato, ze je treba se divat na to, co jime. Nejkvalitnejsi potraviny jsou bez chemikalii, nejlip vypestovane vami samotnymi. Pokud nekdo ma tu moznost pestovat na zahrade ci na balkone, rozhodne doporucuji. Stejne tak doporucuji varit si sam a nekupovat hotova jidla.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles