Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bio ovoce a zelenina mohou pomáhat předcházet rakovině

17. 05. 2009 | Diety
Podle výsledků studie, zveřejněné v renomovaném lékařském časopise Lancet, mohou ekologicky pěstované ovoce a zelenina pomáhat předcházet rakovině a onemocnění srdce stejně jako malé každodenní dávky aspirinu. Klíčovým zdrojem těchto schopností se zdají být salicyláty, neboli estery kyseliny salicylové, které jsou v ovoci a zeleniny obsaženy ve velkých množstvích a jsou současně aktivní protizánětlivou látkou v aspirinu.  

Možné spojení mezi prevencí rakoviny a látkou nacházející se v aspirinu může také vysvětlit mezinárodní odlišnosti v počtu výskytu rakoviny, které jsou, například, mnohem méně časté u vegetariánů. Dále je prokázáno, že konvenčně pěstované a pesticidy ošetřované ovoce a zelenina, má nižší množství salicylátů než ekologicky pěstovaná zelenina a ovoce.

Profesor Peter Elwood z lékařské fakulty University v Cardiffu, který studii vedl, řekl britskému deníku The Independent: „Myslím si, že jsme objevili velmi důležitou oblast, která si zaslouží další výzkumu. Většina lékařských odborníků po 20 let tvrdí, že jsou to antioxidanty, které mají tyto ochranné vlastnosti. Výsledky studie nás nutí přemýšlet o tom, zda ovoce a zelenina má blahodárné účinky právě díky obsahu salicylátů".

Salicyláty, poprvé objeveny v jahodách na začátku 20. století, se přirozeně vyskytují v řadě plodin. Jejich role ve snižování rizika rakoviny tlustého střeva byla již v minulosti zkoumána. Nicméně vstřebávání salicylátů z různých zdrojů a nutné množství pro zdravotní účinek se velice obtížně měří. 

ZDROJ: Bio-info.cz

DanielkaZ
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
bio ovoce a zelenina prospívají proti boji s rakovinou.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles