Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejčastější diety - Dělená strava

15. 08. 2011 | Diety

Dělená strava je dietologický postup, který lze zařadit do dlouhodobých programů snižování váhy spojených s celkovou změnou životního stylu. Strava se dělí podle obsahu živin na živočišnou (bílkoviny, tuky) a rostlinnou (sacharidy). Doba dodržování není stanovena ani nijak omezena.


Lze postupně dosáhnout úbytku váhy o neomezené množství kilogramů. Měsíčně lze docílit snížení hmotnosti o 4 až 8 kg. Navíc váhu lze pomocí dělené stravy nejen redukovat, ale i udržet.


zeleninaDělená strava bude vyhovovat těm, kteří chtějí změnit svůj životní styl a upravit natrvalo jídelníček. Ztráta kil je pozvolná, což je mimochodem správný a zdravý postup, ale také poměrně vyvážená a hlavně trvalá, tedy bez nežádoucího jo-jo efektu, pokud se udržuje nepřetržitě.


PRINCIP DIETY


Principem diety je dělení stravy na živočišnou a rostlinou. Teorie dělené stravy říká, že látky živočišného původu se v těle tráví jiným způsobem než ty
rostlinné. Když je strava konzumována v kombinaci těchto složek, dochází ke zpomalení trávení a také tloustnutí. Pokud však tělu dodáme tyto dva druhy potravin odděleně, každý je stráven zvlášť, rychleji a zdravěji.


O této tezi však neexistují doložené studie, takže skutečnou příčinu úbytku váhy je třeba vidět poněkud racionálněji. Dieta zahrnuje velké množství zeleniny a omezuje přílohy, což jsou obecná doporučení dietologů při snižování hmotnosti. Krom toho je při dělené stravě důležitý pitný režim, pomalá konzumace a sledování skladby jídelníčku.

Čtěte také: Základy dělené stravy


POVOLENÉ POTRAVINY


Jsou povoleny téměř všechny potraviny, ale vždy striktně rozděleny na živočišné a rostlinné. Mezi jednotlivými oddělenými pokrmy jednoho typu má být několikahodinový až denní odstup. Doporučováno je velké množství ovoce, zeleniny, vlákniny a tekutin.

Čtěte také: Pitný režim v dělené stravě


ZAKÁZANÉ POTRAVINY

salát
Vyloženě zakázána není žádná z potravin, nicméně nejsou doporučovány ve velké míře sladkosti a příliš tučná jídla. Vysloveně zakázány jsou jen kombinace jídel živočišného a rostlinného původu.


POZITIVA


Množství jídla není omezeno, jen jeho skladba, takže hlad je téměř vyloučen. Jíst pomalu umožňuje si jídlo patřičně vychutnat, dobře strávit a nepřejídat se. Dietu lze navíc dodržovat dlouhodobě.

Čtěte také: Ukázkový jídelníček


NEGATIVA/RIZIKA


Zejména jo-jo efekt – pokud od zavedeného jídelníčku upustíte, kilům se nevyhnete. Pokud se nedaří dostat kila dolů, příčina může být v množství snědeného jídla a nadměrné kalorické hodnotě. Při nedodržení střídání jednotlivých skupin potravin hrozí jednostrannost jídelníčku a karence důležitých živin.


Zpět na kompletní seznam diet:

Nejznámější a nejpopulárnější diety


Zdroj: ŽijZdravě.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
této dietě fandím. Dokud jsem jedla maso, byla pro mě dělená dieta vysvobozením z narůstající hmotnosti(61-62 kg/160)a navíc jsem se díky ní naučila jíst kvanta zeleniny a ovoce, což mi zůstalo dodnes. V současné době jsem veganka zvolna přecházející na raw stravu. vážím 56 kg, a to již 10 let.
Obrázek uživatelky
profil
tak tuhle dietu jsem objevila před 15 lety, ze začátku fungovala, zhubla jsem 10 kilo, ale dnes mám díky ní o 20 kilo víc....takže už nikdy, snažím se jíst jinak a lépe, a snad to ještě někdy sundám....pravda, ve dvaceti to jde lépe než ve čtyřiceti, ale nevzdávám seSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je ten, že dělená strava v podstatě neumožňuje všechny ty kalorický bomby - žádnej Big Mac, žádnej párek v rohlíku, škvarková placka někde na ulici za chůze, žádný vepřový s knedlíkem k nedělnímu obědu...
Obrázek uživatelky
profil
to z knížky Lenky Kořínkové?Ta to popisuje ve svoji knížce dělená stravaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ze své zkušenosti vím, že hubnutí je zkrátka o dobře sestaveném jídelníčku, psychice, dostatečném pohybu a vytrvalosti. Mě se podařilo zhubnout během 3 měsíců 12 kg a to hlavně díky dobrému jídelníčku od kamarádky, která měla poměrně silnou nadváhu a zhubla díky němu 19 kg a bez jojo efektu. Základem účinného jídelníčku je pestrá-vyvážená strava, bohatá na bílkoviny, které si tělo nepřeměňuje na tuk. Pokud taky cvičíte a jde to dolů velmi pomalu, tak vám ráda pošlu svůj jídelníček(samozřejmě zdarma), který je ověřený zkušeností a samozřejmě i nějaké ty osvědčené rady: Hanka912@seznam.cz . Už jsem tento jídelníček a své zkušenosti posílala několikrát a vždy se mi potvrdilo, že to funguje i u jiných žen a není nutné mít jídelníček přímo na míru, jak se hojně tvrdí. Budu ráda, když tímto pomůžu k lepšímu životu alespoň jednomu člověku, který bojuje s vyšší hmotností, než by si sám přál..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda