Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bohové a hrdinové antických mýtů

1. 10. 2010 | Televizní tipy

Unikátní pohled do prapočátků evropské kultury a civilizace nabídne divákům České televize třináctidílný dokumentární souhrn mytologie, dějin a umění antického Řecka Bohové a hrdinové antických mýtů, který vysílá ČT2  od 1. října vždy v pátek od 17:15 hod. V prvním díle zavedou tvůrci cyklu diváky na bájný Olymp a seznámí je s dvanácti nejvýznamnějšími řeckými bohy.

 

V době, kdy povědomí o antickém Řecku jako kolébce evropské kultury a civilizace povážlivě upadá, připravilo Centrum vzdělávacích pořadů České televize inspirativní souhrn toho nejcennějšího, co dávní Řekové zanechali jako odkaz budoucím evropským pokolením. Pojďme se tedy společně s tvůrci cyklu ponořit do doby dávných mýtů, kdy byly ženy tak krásné, že stálo za to vést kvůli nim války a muži zase tak stateční, že se o jejich hrdinských činech vypráví dodnes. Hned v prvním díle budou mít diváci možnost seznámit se s dvanácti nejvýznamnějšími antickými bohy a dozvědět se, že Zeus byl nejprve pramálo významným asijským bohem větrů a až teprve v Řecku, respektive po jeho přebývání v krétské jeskyni Dikté, kde se připravoval na rozhodující souboj, stoupl jeho význam. Po desetiletém boji s otcem totiž Zeus dokázal zachránit své sourozence a posléze se dokonce stát nejvyšším bohem na hoře Olymp v pohoří Parnas. Tento vládce hromů a blesků proslul rovněž jako zkušený záletník, který se v případě potřeby dokázal převtělit i v labuť.

 

Pozornost je však věnována i dalším vládcům nad osudy pouhých smrtelníků: jeho manželce Héře, vládci moří Poseidonovi, bohyni moudrosti a vítězné války Athéně, vůdci múz Apollónovi nebo bohyni lásky Afrodité. Pozorní diváci poznají například i Hefaista, který kul zbraně a jako jediný z bohů pracoval. Poslem bohů byl zase lstivý a úskočný Hermes, který měl ve znaku okřídlené střevíce a stal se nakonec patronem bankéřů. Ve třináctidílném cyklu však čeká na diváky celá řada dalších překvapení a poučení. Dozvědí se například o gigantomachii – neúspěšné válce gigantů (dětí Matky Země Gaii) s bohy, jimž pomohl silák Héraklés. Rozluští také například tajemství Pergamského oltáře, nebo zjistí, že expanze řecké kultury a civilizace zasáhla až do Malé Asie, což je území dnešního Turecka.

 

Námět, scénář a režie Karel Kopš, dramaturg Miloslav Vydra, kamera Konstantin Karageorgiev, vedoucí produkce Ivana Průšová. Dokumentární cyklus Bohové a hrdinové antických mýtů vznikl v roce 2009 v Centru vzdělávacích pořadů České televize.

 

Repríza pořadu vždy ve čtvrtek na ČT2 od 13:10 hod


Zdroj: Česká televize

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Bohové a hrdinové antických mýtů:

Bohové a hrdinové antických mýtů
Bohové a hrdinové antických mýtů
Bohové a hrdinové antických mýtů
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles