Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Bohové a hrdinové antických mýtů

1. 10. 2010 | Televizní tipy

Unikátní pohled do prapočátků evropské kultury a civilizace nabídne divákům České televize třináctidílný dokumentární souhrn mytologie, dějin a umění antického Řecka Bohové a hrdinové antických mýtů, který vysílá ČT2  od 1. října vždy v pátek od 17:15 hod. V prvním díle zavedou tvůrci cyklu diváky na bájný Olymp a seznámí je s dvanácti nejvýznamnějšími řeckými bohy.

 

V době, kdy povědomí o antickém Řecku jako kolébce evropské kultury a civilizace povážlivě upadá, připravilo Centrum vzdělávacích pořadů České televize inspirativní souhrn toho nejcennějšího, co dávní Řekové zanechali jako odkaz budoucím evropským pokolením. Pojďme se tedy společně s tvůrci cyklu ponořit do doby dávných mýtů, kdy byly ženy tak krásné, že stálo za to vést kvůli nim války a muži zase tak stateční, že se o jejich hrdinských činech vypráví dodnes. Hned v prvním díle budou mít diváci možnost seznámit se s dvanácti nejvýznamnějšími antickými bohy a dozvědět se, že Zeus byl nejprve pramálo významným asijským bohem větrů a až teprve v Řecku, respektive po jeho přebývání v krétské jeskyni Dikté, kde se připravoval na rozhodující souboj, stoupl jeho význam. Po desetiletém boji s otcem totiž Zeus dokázal zachránit své sourozence a posléze se dokonce stát nejvyšším bohem na hoře Olymp v pohoří Parnas. Tento vládce hromů a blesků proslul rovněž jako zkušený záletník, který se v případě potřeby dokázal převtělit i v labuť.

 

Pozornost je však věnována i dalším vládcům nad osudy pouhých smrtelníků: jeho manželce Héře, vládci moří Poseidonovi, bohyni moudrosti a vítězné války Athéně, vůdci múz Apollónovi nebo bohyni lásky Afrodité. Pozorní diváci poznají například i Hefaista, který kul zbraně a jako jediný z bohů pracoval. Poslem bohů byl zase lstivý a úskočný Hermes, který měl ve znaku okřídlené střevíce a stal se nakonec patronem bankéřů. Ve třináctidílném cyklu však čeká na diváky celá řada dalších překvapení a poučení. Dozvědí se například o gigantomachii – neúspěšné válce gigantů (dětí Matky Země Gaii) s bohy, jimž pomohl silák Héraklés. Rozluští také například tajemství Pergamského oltáře, nebo zjistí, že expanze řecké kultury a civilizace zasáhla až do Malé Asie, což je území dnešního Turecka.

 

Námět, scénář a režie Karel Kopš, dramaturg Miloslav Vydra, kamera Konstantin Karageorgiev, vedoucí produkce Ivana Průšová. Dokumentární cyklus Bohové a hrdinové antických mýtů vznikl v roce 2009 v Centru vzdělávacích pořadů České televize.

 

Repríza pořadu vždy ve čtvrtek na ČT2 od 13:10 hod


Zdroj: Česká televize

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Bohové a hrdinové antických mýtů:

Bohové a hrdinové antických mýtů
Bohové a hrdinové antických mýtů
Bohové a hrdinové antických mýtů
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !