Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bolest v krku – pomoc z přírody

24. 07. 2018 | Péče o tělo
I v letních měsících nás může potrápit bolest v krku. Na vině může být proměnlivé počasí, nesprávně používaná klimatizace či pití studených nápojů. Bolesti v krku při polykání, pálení, potíže při mluvení a zvýšená teplota jsou průvodními jevy nachlazení, angíny nebo zánětu mandlí. Při bolesti v krku nemusíme hned navštívit lékárnu, ale vystačíme si s některými přírodními prostředky.

- Kloktání teplou slanou vodou může snížit otok v krku a uvolnit hlen, pomáhá také odplavit dráždivé látky nebo bakterie. Rozpustíme půl lžičky mořské soli v šálku vody a použijeme ke kloktání několikrát denně, tekutinu nepolykáme, ale vyplivneme.

- Pro tělo je velmi důležité, aby zůstalo hydratované. A v případě bolesti v krku to platí dvojnásob. Dostatek tekutin udržuje sliznice vlhké, takže dokážou lépe bojovat proti bakteriím a dalším dráždivým látkám, například alergenům. Tělo pak lépe zvládá boj proti nachlazení.

- Šalvějový čaj má silné protizánětlivé, baktericidní a posilující účinky a je vhodným lékem při angíně a bolestech v krku. Příjemně teplý čaj můžeme osladit medem, léčivě působí i kloktání teplého výluhu ze šalvěje: dvě lžičky přelijeme litrem horké vody a necháme 15 minut louhovat. Kloktáme třikrát denně. Známý bylinkář J. A. Zentrich doporučoval ke kloktání kombinaci bylinek šalvěje a heřmánku v poměru 2:1.

- Přírodním pokladem je česnek, který má výrazné antivirové a antibakteriální vlastnosti a doporučuje se zvýšit jeho konzumaci již při prvních známkách podráždění v hrdle. Polévka česnečka je ideálním prostředkem pro utišení bolesti v krku, při angíně a pro boj proti infekci. Při bolesti v krku můžeme využít léčivý nálev ke kloktání - oloupeme jeden větší stroužek česneku, rozdrtíme ho a v půl litru vody povaříme asi 3 minuty. Necháme zchladnout a tímto česnekovým nálevem několikrát denně kloktáme. Bolest v krku mírní i česnekovo-šalvějový čaj. Do půl litru vody vmícháme dvě lžičky sušené šalvěje a rozetřený stroužek česneku, asi minutu povaříme a necháme vychladnout. Užíváme několik doušků každou hodinu. Při bolestech v krku vyzkoušejte radu našich babiček, stroužek česneku oloupejte a cucejte ho po dobu asi 10 minut, provádějte 3krát denně.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Stará známá pravda....
Obrázek uživatelky
profil
Dobré rady
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles