Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podzimní džemování

19. 11. 2008 | Domácnost

Vzpomínáte na své dětství? Pak se mnohým z vás do vzpomínek jistě vkrade ta, ve které sedíte v zimě u kamen nebo v létě na rozpáleném prahu babiččina domu a dáváte si krajíc chleba s džemem…

 

Přestože výroba džemů, má u nás dlouholetou tradici, dnes se od ní začíná pomalu ustupovat. Důvod je prostý – lidé si jí dojdou spíše koupit…  Naštěstí máme v obchodech k dispozici širokou nabídku těchto pamlsků, mnohdy označovaných jako „ovocná pomazánka“, takže o nouzi nemůže být řeč.

 

Džemy versus marmeláda

 

Mlsejte džem!

Je těžké dětem vysvětlit rozdíl mezi marmeládou a džemem. A upřímně – také my s tím máme občas problém. Pamatujte si – džem je vyroben z ovocných složek jednoho nebo více druhů ovoce, směsi přírodních sladidel a vody. Obvykle obsahuje kousky ovoce (především „tradiční“ džemy). Že vám právě ony kousky ovoce v džemu vadí? Není nic snazšího, než sáhnout po extra sametovém džemu, který je hladký (a přitom obsahuje 50% ovoce!).

 

 

Experimentujte!

 

Výrobci džemů vycházejí vstříc i labužníkům, jimž klasické džemy příliš nejsou po chuti. V obchodech tak narazíte bez problémů také na příchutě manga, kiwi, maliny, lesních plodů, papáji, limetky, švestky a mnohých dalších. Cena jednoho balení džemu se pohybuje v průměru kolem čtyřiceti korun – a to za tu slast, kterou díky němu na jazyku pocítíte, rozhodně stojí za to!

 

 

Domácí džemování

 

Máte-li ovocný sad nebo prostě jen plnou kupu ovoce a nevíte, co s ním, neváhejte a nadělejte si vlastní džemy (a zkuste i marmelády a povidla)! Není v tom žádná věda. Sáhněte po kuchařce (širokou nabídku najdete také na internetu), výběr receptů je skutečně pestrý!

Udělejte si džemy různých chutí

 

Zavařte pár skleniček džemu (ten jemný, bez kousků ovoce a trpčí chuti se mimochodem výborně hodí ke slepování vánočního lineckého cukroví) a radujte se z něj celou zimu. No řekněte, nebylo by fajn, když mráz kreslí ornamenty na okna, uvařit si „svařák“, zapálit skořicovou svíčku, pustit si pohádku, dívat se na vločky, které padají za oknem… a celou tuto siestu završit čerstvým rohlíkem s máslem a sladkou lžící džemu?

 

TIP!

Zkuste výborný recept na tradiční babičkovský džem! Jakmile ochutnáte, už nebudete chtít zkusit jiný!

Domácí džem

 

 

Lahodnou zimu vám všem!

 

 

 

Zdroj: Schwartau


Alena Rašková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
marmelády nekupujem, ani je moc nemusíme. Ale děda nám vždy nějakou tu domácí dá a jsou výborné..Letos bylyz ringlíí
Obrázek uživatelky
profil
robila som akurat ribezlové---cervené a čierne
Obrázek uživatelky
profil
marmelády i džemy dělám v pekárně - časově tudíž nenáročné a následně používáme především v zimě do čaje a na koktejly ( mléčné i klasické )
Obrázek uživatelky
profil
Mám moc ráda, hlavně rybízový a jahodový, přidávám si i do bílého jogurtu, ale kupované moc ne, raději domácí Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles