Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Praktické rady pro výběr bazénu – 1. díl

11. 07. 2009 | Moderní bydlení

TYP

Při výběru bazénu byste se v první řadě měli zamyslet, k čemu a jak často ho bude Vaše rodina využívat. Bazén pro vás může být nejen místem relaxace a zábavy pro celou rodinu a její přátele a známé, ale i místem pravidelného tréninku nebo součást rehabilitace a léčby.

Například rodiče pořizující bazén pouze pro potěšení svých malých dětí by si měli uvědomit, že z roztomilé copaté holčičky a rozjíveného kluka se za pár let stanou nezávislí mladí lidé. Pokud vybereme kvalitní železobetonový bazén, bude velkou výhodou jeho prakticky neomezená životnost.

Praktické rady pro výběr bazénu – 1. dílLevnější nadzemní bazény sice nevyžadují téměř žádné stavební úpravy, jsou však spíše přechodným řešením a dříve či později se budete muset s bazénem rozloučit, či investovat další peníze. Musíte také počítat s tím, že se dominantou vaší zahrady a celého domu stane nepříliš pohledná konstrukce. Nadzemní bazény jsou také daleko náchylnější k poškození.

Při výběru je třeba myslet i na to, aby zvolená technologie výstavby byla dostatečně odolná proti prosakování, mrazu a pohybům terénu.

VELIKOST

S využitím bazénu souvisí také volba vhodné velikosti. Samozřejmě záleží především na Vašich finančních a prostorových možnostech. Roli však také hraje váš životní styl a časové možnosti Vaší domácnosti. I malý bazén doplněný o  protiproud dokáže uspokojit i náročnější plavce. Na druhou stranu, pokud má sloužit rodině s dětmi a rozvětveným příbuzenstvem, nebo sníte o krásných letních dnech strávených s přáteli a známými u bazénu, nebude pro Vás zahradní „ plivátko“ tou vhodnou volbou.

Pro kondiční plavání je ideální hloubka 1, 2 m.

TVAR

Dávno odzvonilo dobám, kdy bazénům vládly čtverce, ovály a kola. Moderních technologie umožňují výrobu téměř jakýchkoliv tvarů a velikostí. Od oblíbených „ledvinkových“ bazénů se dnešní bazény posunuly o další krok. Metoda „ztraceného bednění“ dovoluje změnit tvar každých 25 centimetrů a záleží tedy plně na vaší fantazii a konkrétních požadavcích na umístění bazénu. Netradiční tvar může být dobrým řešením právě při nedostatku prostoru. Vhodně navržený a zakomponovaný bazén se tak stává estetickou dominantou zahrady, domu i celého okolí. Obdélníkové bazény přesto zůstávají vyhledávanou klasikou. Obdélník je navíc ideální pro následné zastřešení a zakrytí.

Praktické rady pro výběr bazénu – 1. dílDOPLŇKY

Musíte počítat s tím, že každý bazén bude potřebovat alespoň základní doplňky. Letní plachta se používá, abyste vodu uchránili před nečistotami a zároveň přes noc uchovali teplo nastřádané během slunečného dne. Silnější neprůsvitná zimní plachta pak zabrání rozmnožení řas a na jaře Vám výrazně usnadní znovuuvedení bazénu do provozu.

Na českém trhu dnes existuje celá řada přídavných komplementů, které podstatně rozšíří a zpříjemní potenciální využití Vašeho bazénů. Jedná se například o protiproud, poskytující luxus sportovního plavání, lokální masáže nebo tzv. blower, který pracuje na principu vířivky. Plně funkčním doplňkem je například románské schodiště

Pokud si chcete koupání užívat nezávisle na počasí, měli byste uvažovat o další investici do zastřešení s UV ochranou. V kombinaci s ohřevem vody Vám dokáže zastřešení prodloužit bazénovou sezónu o dva až tři měsíce. V dnešní době je již k sehnání několik typů posuvného bezkolejnicového zastřešení.

BEZPEČNOST

Při pořizování bazénu je důležité dbát také na bezpečnost. Bazén na zahradě je nejen místem zábavy, uvolnění a pohody, ale zvláště pro rodiny s malými dětmi i zdrojem obav z náhodného pádu. Bezpečnostní zábradlí je tzv. pasivní ochranou, a to v létě i v zimě. Nemůže však nahradit důsledný dohled dospělých. Méně esteticky rušivou ochranou se může částečně stát i krycí lamelová roleta, která se po jediném otočení klíče rozvine přes celou hladinu. Navíc stejně jako plachta brání úniku tepla a znečištění vody. Existují i elektronické ochranné prvky, signalizující pád jakéhokoliv předmětu do bazénu. Bezpodmínečně nutná je protiskluzová úprava bezprostředního okolí bazénu.

Nezapomeňte na pokračování:

Čtěte také:

Praktické rady pro výběr bazénu – 2. díl

Bazén v činžovním domě

Bazén v zimní zahradě - idyla v zimě i v létě

Zazimování bazénu aneb konec vodních radovánek

Zastřešit, či nezastřešit bazén?

Zdroj: Desjoyaux

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Praktické rady pro výběr bazénu – 1. díl:

Praktické rady pro výběr bazénu – 1. díl
Praktické rady pro výběr bazénu – 1. díl
Praktické rady pro výběr bazénu – 1. díl
Praktické rady pro výběr bazénu – 1. díl
Praktické rady pro výběr bazénu – 1. díl
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
stále zvažujem, či sa mi vyplati mať bazén
Obrázek uživatelky
profil
Mít hodně vorlů,tak si nějakej pěknej bazén taky udělám.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles