Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Češi často nevědí čím krmí své psy

23. 09. 2015 | Zvířátka
V současné době je nabídka krmiva na našem trhu opravdu veliká. Všudypřítomné reklamy a často i veterináři nám dávají zaručené rady, které granule nebo konzervy jsou pro naše čtyřnohé miláčky zaručeně ty nejlepší.

Nadpisy na obalech lákají na prémiovou a superprémiovou kvalitu, takže majitelé věří, že kupují pro své psy nebo kočky opravdu to nejlepší a již se o stravu dále nestarají. Přitom ale pouze 5 % všech krmiv je vyráběno z opravdu kvalitních surovin v potravinářské kvalitě. Stručně by se dalo říct, že jídlo pro psa je v mnoha případech opravdu pro psa.

Lidé nejsou často ovlivněni pouze reklamou, ale také radami veterinářů, kteří samozřejmě potřebám psů rozumějí, ale spíše co se týká stránky očkování, růstu apod., problematika výživy vhodnými granulemi již není tolik v centru jejich pozornosti. A nemluvě o sponzorování veterinárních ordinací určitými firmami.

Špatně zvolená strava může domácí zvíře i zabít 


krmení psůNejdůležitější je sledovat složení, složení a zase složení. Rozhodně nedejte na rozdělení na „prémiové“ nebo „superprémiové“ řady. V dnešní době neexistuje kvalitativní rozdělení krmiv. V souvislosti s krmivy se můžete setkat s dlouhou řadou různých přívlastků - prémiové, superprémiové, ultraprémiové, naturální, organické, nebo biologicky vhodné.
Jedná se ale spíše o marketingové taháky než o pravdivé rozdělení krmiv, protože z pohledu aktuální legislativy žádná kritéria pro zařazení krmiv do těchto "kvalitativních" kategoriích nejsou. Za jeden rok utratí Češi skoro 2 miliardy korun u veterináře. Toto číslo by mohlo být menší, když by více pozornosti věnovali nákupu krmiva.

Sůl je tichým zabijákem

Špatně zvolené krmivo může způsobit u psa těžké alergické choroby kůže, onemocnění střev, ušní infekce, cukrovku, rakovinu a hlavně zhoršení celkové kvality a délky života. Kvalita a složení surovin je zásadní charakteristikou krmiva. Nestačí, aby krmivo obsahovalo dané množství bílkovin, tuků, sacharidů a vitamínů. Je rozhodující, aby tyto živiny byly v krmivu obsaženy v biologicky hodnotné a pro organismus dostupné (vstřebatelné) a funkční formě.

Velkým problémem u levných i renomovaných komerčních krmiv je sůl. Pejsek na první pohled vypadá, že je spokojený. Granule mu díky soli chutnají a vždy je sní. Mnoho krmiv má dokonce obsah soli dvakrát vyšší než je pro dospělého psa zdravotně přijatelné. Tito psi pak tloustnou, mají problém s cholesterolem a krevním tlakem. To, jestli krmivo psovi chutná, by tudíž nemělo být vodítko. Další naprosto nevhodné suroviny v krmivech jsou sorban draselný, fosfáty a barviva.

Důležitým faktorem při výběru krmiva by také mělo být samotné zpracování surovin. Vždy je vhodné, aby suroviny byly co nejméně zpracované. Vybírejte tedy například krmivo, kde je rýže namísto rýžové mouky, sušené maso místo moučky, brambory místo bramborových vloček atd. I to bude rozhodovat, jak bude krmivo psovi sedět. Granule také nekupujte vážené, ale přímo v pytli od výrobce. Jen tak máte jistotu, že krmivo je originál.

Zdroj, foto: Krmiva Pučálka


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já krmím prémiovým krmivem a pejsek je spokojen -veterinu nepotřebujemSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dnes píšete, že se má dávat přednost bramborám před bramborovou moučkou. Ve včerejším článku říkáte bramborám striktní ne!
Tak by snad stálo za to se dohodnout a přestat oblbovat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles